Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiАлександарБлоговиВажноНајновије

ЗВЕЗДА – ЖАЛГИРИС: Утакмице које се памте

Црвена звезда је у последњих неколико година више пута играла против литванских клубова. Били су то Лијетувос Ритас, Нептунас и Жалгирис. Против прве две екипе наш тим је побеђивао, док за највећи клуб из ове балтичке државе црвено-бели нису имали решења у два меча одиграна у прошлосезонском издању ТОП16 фазе Евролиге. Иста екипа стиже у Београд на нови окршај, у оквиру 10. кола новоформираног елитног европског такмичења. За разлику од дуела из фебруара 2015. године, овај меч биће одигран у дворани „Александар Николић“. Ипак, пре него што се осврнемо на ту утакмицу, сетићемо се дуела одиграног на измаку прошлог века.

И те 1999. године, Звезда и Жалгирис су се такмичили и одмерили снаге у Евролиги. Утакмица је остала упамћена по много чему. Као уосталом и она од пре годину и по дана.

ДЕЛИЈЕ

Навијачи Црвене звезде су у тадашњој хали „Пионир“ прославили први јубилеј постојања навијачке групе – десетогодишњицу. Меч је одигран на Божић, а преко 5 000 људи дошло је у дворану да подржи свој клуб. Трибине је красила кореографија, транспарент је био „Док срце куца у нама, ти Звездо ниси сама“, а „промовисан“ је и нови грб Делија, са симболом Београда у средини…

delije

koreo

Делије су „пецнуле“ и навијаче ривалског клуба, Партизана, а имале су и разлога…

ВЛАДЕ ДИВАЦ

Владе Дивац, један од најбољих југословенских играча у том тренутку, за време штрајка у НБА лиги дошао је у своју земљу и обукао дрес Црвене звезде. Дебитовао је управо у Евролиги, против Литванаца. У једном тренутку говорио је да је то учинио како би помогао југословенској кошарци, касније и да му је то највећа грешка у каријери, али је једно сигурно, тај потез потресао је обе стране Топчидера.

Навијачи Звезде су му, делом због квалитета, репутације и заслуга за нашу кошарку, а делом и због чињенице да је био легенда ривалског клуба, скандирали, а присталице Партизана на једном од наредних мечева истакли транспарент „Владе, Вуче Бранковићу“.

KOSARKA - Vlade Divac, kosarkas Crvena zvezda. Beograd, 07.01.1999. snimio:N.Parausic

Било како било, Дивац је „активирао“ обе навијачке групе, кратко се задржао у Звезди, која је након тога годинaма отплаћивала кредит подигнут код Беобанке, како би НБА центар дошао на кратко у Београд и по утакмици добијао око 250 000 долара. Наступио је против Жалгириса и у поразу против Ортеза.

На овом мечу постигао је шест првих поена на мечу, а на крају је сакупио 16, уз 6 скокова и по 2 асистенције и блокаде. Два значајна детаља била су његов лет у аут за лоптом, као и два промашена пенала, у финишу, која ипак нису утицала на исход. Поменут Дивчев „лет у аут“ десио се у тренутку када је Пионир прокључао и погурао Звезду ка победи. Наиме, љубимац Звездиних навијача и најбољи актер ове утакмице, Миленко Топић, изгубио је лопту у нападу, а онда на невероватан начин стигао да се врати и изблокира шут гостујућег играча, практично пославши лопту у партер. За њом је полетео Дивац, а онда… Пионир је експлодирао.

KOSARKA - VLADE DIVAC, kosarkas Crvena zvezda, na utakmici protiv Zalgirisa, i EURELIJUS ZUKAUSKAS. Beograd, 07.01.1999. snimio:N.Parausic
ФОТО: МН Прес

Треба истаћи и да је Жалгирис те сезоне постао шампион Европе, те ова победа (77:69) додатно добија на значају. За Литванце је због штрајка у Америци заиграо и легендарни Арвидас Сабонис, који је меч у Београду пропустио због повреде.

ЗАЧАРАНИ ОБРУЧИ АРЕНЕ

Шеснаест година касније, Жалгирис је поново стигао у Београд. Овога пут, дуел је одигран у Комбанк арени. У питању је био дуел ТОП 16 фазе Евролиге, који су одиграле две екипе којима се нису давале значајне шансе за пролазак даље. Ипак, црвено-бели су првим пласманом у наредну фазу такмичења и добрим играма заслужили подршку навијача и желели да забележе што већи број тријумфа.

Међутим, не само да је Жалгирис славио са 70:68, већ је овај меч остао упамћен по томе што Звезда није успела да постигне ниједну тројку, што јој је није десило ни у једном од преосталих 69 утакмица одиграних у Евролиги у протекле три и по сезоне. Покушавали су Вилијамс (0/5), Џенкинс (0/4), Митровић, Калинић (0/3), Блажич (0/2), Лазић и Тејић (0/1)… али без успеха. На крају, из 19 покушаја, наш тим није успео да погоди шут ван линије 6,75.

Захваљујући сјајном Бобану Марјановићу, који је постигао 17 поена и ухватио 10 лопти (за индекс 35, наспрам 31 индексног поена остатка екипе у збиру), Звезда је чак дошла у ситуацију да дође до победе, иако је током читаве утакмице била у заостатку и ниједном није успела да поведе. Ипак, Маркус Вилијамс није погодио шут за победу. Шут за три поена.

Сутра нас очекује нови дуел. У односу на тај дуел, у црвено-белом ће наступити Дангубић, Митровић, Лазић и Џенкинс. У дресу Зелених и даље су Лекавичиус, Јанкунас, Јавтокас, Улановас и Милакнис.

Састави су драстично промењени, домаћин ће бити друга дворана… Видећемо да ли ће и ток меча и коначан исход бити другачији.

Повезане вести

Leave a Comment