Moja Crvena Zvezda
ВажноЕвропска такмичењаНајновијеОдбојкаОдбојка

Невероватан преокрет на Бањици: Звездин одбојкашки феникс

То могу само прави шампиони – какав меч, какав преокрет на Бањици: Црвена звезда – Селвер Талин 3:2 (23:25, 18:25, 25:22, 25:11, 15:12) и 15:9 у „златном сету“ за пролаз Црвене звезде у треће коло квалификација за Лигу шампиона.

У реванш мечу другог кола квалификација за Лигу шампиона, одбојкаши Црвене звезде су дочекали екипу Селвера из Талина. Као и у првом мечу, Звeзда је изгубила прва два сета, била непрепознатљива на моментe. Тада је било потребно да Звезда освоји наредна ЧЕТИРИ сета за пролаз даље. Није се Звезда предавала,  подигла  је ниво игре и стигла до изједначења у сетовима. Овога пута, Звезда није стала у петом  сету, па је меч отишао у „златни сет“.  Звезда ни тада није стала, победила је, и прошла даље. Што се тиче публике, једна страна хале на Бањици је била скoро потпуно попуњена, и здушно навијала за наш тим. Организовано навијање је поново изостало.

Почетком првог сета, Звезда је стигла до два поена предности, колико је имала и на првом техничком тајм-ауту (8:6). Црвено-бели су освојили прва два поена после паузе, што је било сигнал за тренера гостујуће екипе да затражи тајм-аут (10:6). Имала је наша екипа убрзо и +5 (12:7). Стала је тада наша екипа, Естонци су постепено смањивали предност Звезде, а пред други технички тајм-аут су чак и повели (15:16). Уследила је игра поен за поен, а након што су гости стигли до два поена предности пред завршницу сета, Кобиљски је реаговао тајм-аутом (18:20). Изједначила је Звезда после предаха (20:20), али су и гости одговорили са два узастопна поена, па је тренер Звезде још једном затражио паузу (20:22). Након одличног сервиса Шкрбића, Стојсављевић доноси ново изједначење (22:22). После тајм-aута гостију, Естонци су поново везали два поена, и стигли до две сет лопте. Другу су реализовали, па су повели у овом мечу – 0:1 (23:25).

Други сет су боље отворили гости, приморавши тренера црвено-белих да већ у раној фази сета затражи тајм-аут (2:5). То није пореметило естонски тим, а серију је коначно прекинуо Благојевић (3:6), али само на тренутак, па су гости имали пет поена предности на првом техничком тајм-ауту (3:8). Одлично је у два наврата сервирао Шкрбић после паузе, па је Звезда пришла на два поена заостатка (6:8). Црвено-бели су потом пришли на свега поен заостатка (8:9), али гости нису дозволили изједначење, и поново су стигли до осетније предности (11:15). Четири поена предности, Eстонци су имали и на другом техничком тајм-ауту. После паузе, играло се поен за поен, да би се гости потом везали три поена, и дошли до велике предности пред завршницу сета (15:22). Покушавао је Кобиљски изменама да размрда екипу, али ништа није полазило за руком нашем тиму. Превише грешака су правили црвено-бели, па је Селвер овај сет релативно лако решио у своју корист, и дуплирао вођство у сетовима – 0:2 (18:25). Тада је било јаснo да би наш морао да освоји наредна четири сета, не би ли се пласирао у наредну фазу такмичења.

Селвер је почетком трећег сета стигао до два поена предности (4:6), колико је имао и на техничком тајм-ауту (6:8). Предност је увећана после паузе (7:10). Пришла је Звезда на поен заостатка после поена Шкрбића (11:12), а одличан сервис Вељовића је убрзо донео изједначење (13:13). Заиграо је наш тим боље у одбрани, али није успевао да то материјализује, па су гости ипак имали минималну предност на другом техничком тајм-ауту (15:16). Звезда је освојила наредна два поена, и повела после дуго времена (17:16). Одличну одбрану Гмитровића, Стојасављевић претвара у поен, након чега је тренер гостију реаговао тајм-аутом (20:18). Милутиновић је потом одлично сервирао два пута (22:18). Уследио је нови предах, гости су успели да преполове предност Звезде, па је и Кобиљски затражио тајм-аут (23:21). Пришао је Селвер и на поен заостатка (23:22), али је након сервис грешке Естонаца, Звезда стигла до две сет лопте, а Машуловић је искористио прву, и смањио резултат у сетовима – 1:2 (25:22).

Звезда је одлично отворила трећи сет, освојивши прва четири поена, што је приморало госте да затраже предах. Машуловић је ас поеном додатно повећао предност, а потом је био сигуран и Шкрбић и у нападу и блоку, па је било +7 на првом техничком тајм-ауту (8:1). Одлични сервиси Гмитровића узроковали су нову максималну предност у сету (11:2). После новог тајм-аута, Селвер везује четири поена (12:7). Реаговао је и Кобиљски, Звезда одговара са два узастопна поена (14:7). На другом техничком тајм-ауту, било је осам поена предности у корист наше екипе (16:8). Предност је наставила да расте (20:9, 23:10). Резултат у сетовима је био изједначен, након новог одличног сервиса Гмитровића – 2:2 (25:11).

У петом сету, гости  су серијом од 3:0 први дошли до два поена предности (1:3), а убрзо је било и +3 у корист естонске екипе (2:5). После тајм-аута Кобиљског, Вељовић је одлично „скувао“, а потом су Стојсављевић и Гмитровић били сигурни у нападу, и поравнали резултат (5:5). Приликом промене страна, Селвер је имао минималну предност (7:8), Уследила је сервис грешка гостију, па нови поен Гмитровића, за вођство Звезде (9:8). Распламсала се борба у тим тренyцима, публика је непрестано пружала подршку, Звезда блоком долази до +2 (12:10). Стојсављевић доноси Звезди две сет лопте, а блок Звезде одводи меч у „златни сет“ – 3:2 (15:12).

Звезда је отворила „златни сет“ са два узастопна поена, али су гости одговорили истом мером. Вратила се Звезда на +2 (5:3), Естонци су поново поравнали резултат. Звезда поново везује два поена (7:5). Грешка гостију доноси +3 нашем тиму (10:7). Уследио је тајм-ауту Естонаца. Одбрану Стојсављевић, Шкрбић мајсторски претвара у поен, а потом је у блоку био сигуран и Милутиновић (13:8). Прокључала је хала, Звезда затим долази до шест меч лопти. Гости на једвите јаде спашавају прву, али другу нису могли: ЗВЕЗДА ИДЕ ДАЉЕ – 15:9, уз велико славље у хали.

ФОТО: ЦЕВ
ФОТО: ЦЕВ

У трећем колу квалификација противник Звезде биће турски Аркас.

Свака част и екипи, и стручном штабу, овакви преокрети се заиста ретко виђају. Још једном су одбојкаши показали како се бори за Звездин дрес!

Браво момци, браво шампиони!

Повезане вести

Leave a Comment