Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноЕвропска такмичењаКошаркаНајновије

Кузмић доминира у Евролиги

Кузмић

Oд доласка у Црвену звезду, Огњен Кузмић пружа изузетне партије. Иако је на леђима носио велики терет и добио задатак да настави са партијама које су пружали његови претходници у црвено-белом на позицији центра, Бобан Марјановић и Маик Цирбес, двадесетшестогодишњи Добојлија није разочарао.

У последњој утакмици нашег тима у Евролиги, у Атини, забележио је дабл-дабл учинак од сјајних 15 поена и 15 скокова, и то за само три четвртине, јер у последњој није улазио у игру. То га је сврстало у сам врх евролигашких индивидуалних учинака у 4. рунди.

Наиме, Кузмић је четврти најкориснији играч овог кола, са индексом успешности 27, а испред њега су Ленгфорд, који је пружио најбољу индивидуалну партију ове сезоне, одигравши симултантку у поразу свог Уникса од ЦСКА, те двојац Фенербахчеа, Слукас и Јудо, који су „разбили“ Галатасарај. Што се тиче скокова, Кузмић је са 15 ухваћених лопти оставио иза себе сјајне Рендолфа из Реала (14) и поменутог Јудоа из Фенербахчеа (13 скокова).

Наш горостас изједначио је и најбољи скакачки резултат у овој сезони, пошто је ухватио исти број лопти на једном мечу као Вилијамс из Уникса. Овај играч је и једини у Европи који по мечу остварује већи број скокова у односу на минутажу од Звездине „петице“. Американац хвата 18,17 скокова за четрдесет минута, а Кузмић 16,71. Такође, наш кошаркаш са Јудоом дели прво место у овој категорији, са укупно 36 скокова, односно 9 по утакмици, а иза њих су Рендолф, Ханејкат, Бирч…

Вилијамс има и највише скокова у нападу (19), док су Кузмић и Синглтон на деоби друге позиције, са 13. Када је реч о скоковима у одбрани, Звездин центар је са 23 иза Мелија, Рендолфа и Јудоа.

Треба истаћи и да је Огњен био на корак од клупског рекорда, који држи Бобан Марјановић. Боби је против Макабија ухватио укупно 17 лопти, па су Кузмићу недостајала још само два скока како би изједначио овај рекорд, а утисак је да би до њих лако стигао да је остао у игри и у последњем делу игре у Атини.

Што се тиче индекса корисности, наш играч се налази иза Ленгфорда, Јудоа и Де Колоа, али је, када је у питању однос индексних поена и минута проведених на паркету далеко испред свих. Он у просеку, на 40 минута на паркету, има индекс од 36,2, док су иза њега Радуљица са 32,28, Дончић са 31,79, Бурузис са 31,69 и Томић са 31,12.

И у шуту за два Кузмић је на самом врху. Испред је само Џејмс Гист, који је погодио 17 од 20 шутева (7/7 против Звезде) или 85%, док је наш центар из 26 покушаја био успешан 22 пута (два од четири промашаја против Панатинаикоса (7/9)), односно 84,62%.

Занимљиво је да је Звездин центар знатно слабији у овим сегментима игре у АБА лиги, где игра незнатно мање него у Евролиги.

Ипак, играма на почетку сезону показао је навијачима квалитет, али и наговестио да ћемо и ове сезоне гледати квалитетне партије од играча на позицији центра, као и у неколико претходних.

Повезане вести

Leave a Comment