Moja Crvena Zvezda
ВажноДомаћа такмичењаНајновијеОдбојкаОдбојка

Шта нас чека у новој одбојкашкој сезони?

Време је за почетак нове одбојкашке сезоне! Суперлига Србије стартује овог викендa, а већ у првом колу Звезда ће угостити актуелног шампиона Визуру. Могуће је да у сезони 2016/17. генерални спонзор лиге не буде Винер Штедиша, као у претходним годинама, али више о томе биће познато ускоро.

Од могућих девет трофејa у последње три године одбојкашице Црвене звезде освојиле су један – Куп Србије 2014. Прошла сезона била је најлошија у скоријој историји клуба, црвено-беле су завршиле на осмом месту регуларног дела и испале у четвртфиналу од Визуре, док су у Купу стигле до полуфинала. Честе промене тренерског и играчког кадра на које нисмо навикли, али и бројне повреде доприниле су не тако добрим резултатима, па ће Звездине даме, које ће и ове сезоне предводити Мирјана Мусулин, покушати да поправе слику и врата се на место које им припада. И ове године Звезда ће имати измењен састав у односу на онај који смо гледали у сезони за нама, али ће неке младе наде бити зрелије, искусније и спремније да дају допринос.

Прошлогодишња појачања Марија Пуцаревић (техничар и капитен) и Анита Златић (либеро) нису се показала у најбољем светлу, па их следеће године нећемо гледати у Звездином дресу. Пуцеревић ће бранити боје румунског Таргу Муреша, а Звезда је остала и без другог техничара – Александра Брђовић је требало да буде на позајмици у МД Зрењанину, али ће она ове сезоне ипак наступати за Јединство из Ужица. Уговор је такође истекао и другом либеру, Нини Росић, а Катарина Маринковић (примач) одлучила је да каријеру настави у САД-у. Појачања су стигла управо на дефицитарним позицијама либера и техничара. Нови огранизатор игре биће Кристина Ђурић (26 година), која је прошле сезоне наступала за Крагуј Волејформ, док из ТЕНТ-а стиже либеро Катарина Вукомановић. Велика појачања за црвено-беле биће и играчице које су прошлу сезону пропустиле због повреде – Николина Лукић (која ће бити и капитен), Олга Јејић (блокер), Милка Стијепић (примач) и Јелена Трнић (блокер), која се још увек није потпуно опоравила, али је њен повратак у пун тренажни процес све ближи. Што се тиче играчица које су остале у тиму, највише очекујемо од Бојане Миленковић (примач), једна од најбољих младих играчица Србије. Прошле сезоне није успела да ухвати прави ритам, али би ова сезона требало да буде њена. Слична ситуација је и са Катарином Чанак, средњим блокером, којој ће ово бити друга сениорска сезона. Ту су и јуниорке које су освојиле сребрну медаљу на Европском првенству – техничар Ана Јакшић, примач Анастасија Секулић, либеро Тијана Милојевић и коректори Ања Ашоња и Вања Букилић. Утисак је да је поново кризна позиција коректора, јер је упитно да ли Ашоња и Букулић могу у континуитету да играју на високом нивоу, па неће бити изненађење ако неког од примача видимо повремено на тој позицији. Првом тиму прикључене су и Мила Ђорђевић (техничар, 18г.) као и примачи Милица Тасић и Невена Видојевић. Чини се да је ово, барем на први поглед, нешто јачи тим него онај који је завршио прошлу сезону, али утакмице и резултати ће дати праву слику.

Као и у сезонама за нама главни претендент на сва три трофеја биће екипа Визуре. Тим са Новог Београда напустиле су капитен и најбољи играч Љиља Ранковић, затим Јелена Вигњевић и Наташа Чикириз. Као једино појачања стигла је искусна Слађана Ерић (средњи блокер), познато име српске одбојке, нови капитен екипе и неко ко је већ освајао трофеје са Визуром. Окосницу тима чиниће Сара Лозо и Александра Ћировић, као и Лазовић и Коцић. Либеро је и ове сезоне бивша играчице Звезде Теодора Пушић. Своју шансу тражиће и Јединство из Старе Пазове, које је било најпријатније изненађење прошле сезоне и које је успело да задржи најбоље играчице, али и да доведе Јелену Олуић и Емилију Антанасијевић из НИС Спартака. Управо тим из Суботице и ТЕНТ из Обреновца затварају круг екипа који ће се борити за пласман међу прве четири, уколико не буде већих изненађења.

12746350_10154504479039119_976454646_n

Црвено-беле су у припремном периоду одиграле велики број утакмица са главним конкурентима и показале завидну форму пред почетак првенства. Звезда је освојила трофеј на турниру у Бајиној Башти, где је са 3:0 савлада Јединство из Ужица и Визуру, као и на турниру у Старој Пазови, где су надигране екипе Јединства СП, ТЕНТ-а и НИС Спартака. Такође, изабранице Мирјане Мусулин биле су најбоље и на Меморијалном туниру ,,Драган Шакота-Шале“ – победе над ТЕНТ-ом (3:0) и Јединством из Старе Пазове (3:2). Једино на турниру у Суботици Звезда је пружила нешто слабије партије, па се због пораза од Јединства СП (3:0) и пораза од НИС Спартака и ТЕНТ-а од по 3:2 нашла на четвртом месту.

После дугог низа година одбојкашице Звезде нису избориле учешће у Европи, па их очекују само домаћа такмичења. Мање обавеза и оптерећања могу бити и позитивне ствари за црвено-беле које се надају повратку неког од трофеја на Маракану. Сезона пред нама неће бити лака за младе одбојкашице, а ни ове године неће утакмице као домаћини играти у СЦ ,,Шумице“ већ у УЦС ,,Вождовац“.

Утиске и очекивања пред почетак сезоне за наш сајт изнела је Мирјана Мусулин:

,,И физички и психички смо спремни за почетак првенства, концентрисани смо на оно што нас чека. Млада смо екипа, даћемо све од себе да играмо успешну и лепу одбојку“.

Одбојкашке секције годинама не добију подршку какву заслужују, а можемо само да се надамо да ће резултати ове сезоне подстаћи навијаче да чешће бодре наше одбојкаше и одбојкашице.

Прва прилика за то биће већ за викенд – актуелни шампион Визура гостује у УЦС ,,Вождовац“, а почетак утакмице заказан је за 16. октобар од 18.00.

Повезане вести

Leave a Comment