Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Пут ка полуфиналу – Како је пао Ујпешт

На данашњи дан 1970. године Црвена звезда је начинила прави европски подвиг у реванш утакмици првог кола Купа европских шампиона. Тако је почела сјајна европска сезона у којој је наш клуб стигао до полуфинала КЕШ.

Вољом „жреба“, Црвена звезда је такмичење у Купу шампиона започела против тада изузетно јаке мађарске екипе Ујпешт Доже. У првој утакмици, домаћин је остварио повољан реултат, и пред шампионом Југославије нашао се нимало лак задатак да у реваншу надокнади пораз од 2:0.

Црвена звезда је тада имала нешто на шта Мађари нису рачунали – појачање из сопственог погона. Зоран Филиповић је био протагониста реванш утакмице у којој је Црвена звезда изненадила целу Европу.

Реванш утакмица против Ујпешт Доже ми је остала у сећању јер је то практично био меч када сам се ја појавио на великој сцени. Дебитовао сам у Тузли где сам дао и гол, а потом је уследила Ујпешт Дожа. Постигао сам два гола, и учествовао сам и у акцијама код друга два. Наша победа, убедљива победа, је била изненађење у Европи, јер је Ујпешт Дожа тада важила за веома јак тим, и после нашег пораза од 2:0 у првом мечу нико није очекивао да ћемо тако убедљиво да победимо у реваншу. Сви су били изненађени. Стадион је био пун, а љубитељи фудбала ме нису ни познавали јер сам се појавио из Звездиног подмлатка – присећа се Филиповић.

Екипу је тада са клупе предводио Миљан Миљанић.

Миљан није много причао. Говорио је увек кратко, јасно, сажето и конструктивно. Умео је да дâ стимуланс играчима и да им пружи подршку. Те године смо стигли до полуфинала Купа шампиона, и несрећно смо испали од Панатинаикоса – рекао је Филиповић.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment