Moja Crvena Zvezda
АнализеВажноЕвропска такмичењаНајновијеФудбал

Сасуоло, фудбалска бајка са Апенина

Сасуоло

Да ли знате да је бајка о Палчићу италијанска? Вероватно сте их причали деци, али осим књижевних, и најлепше фудбалске бајке су са Апенина. Након „Летећих магараца“ из Вероне, Сасуоло је ново поглавље.

Иако су први утисци након жреба последњег корака за улазак у Лигу Европе подељени, од еуфорије да је најлакши противник од могућих, до оних да је и ово преобиман залогај, Италијане никада не треба потценити. Посебно оне из бајке.

Сасуоло је клуб из истоименог места које припада Модени, регија Емилиа – Ромања, на северу Италије. Своје утакмице док су били чланови Серије Б играли су у Модени, стадион „Алберто Браља“, а када су изборили историјски пласман у најелитније друштво „преселили“ су се у Ређо Емилију, идилично место, и стадион „Mapei/Citta del Tricolore“, који носи име главног спонзора неровердих, а од децембра 2013. је у власништву првог човека клуба, Ђорђа Сквинција, о коме ћемо више на крају. Стадион Сасуола „Енцо Ричи“ се користи за тренинге, капацитет 4.000 места.

Сасуоло је основан 1922.године, а своју ренесансу започиње 2007.године, доласком на клупу сада једног од најбољих европских тренера и тренера Јувентуса, Масимилијана Алегрија. Скоро целу историју играли су у Серији Д и Серији Ц, преломни тренутак је куповина клуба од стране Сквинција, а онда је Макс Алегри експресно Сасуоло увео у Серију Б у јединој сезони, а затим одлази у Каљари. Наредних година клуб је био у врху Серије Б, играо плеј-оф за улазак у Серију А у пар наврата, а историју је написао Еузебио Ди Франческо. Бивши играч Роме је одмах освојио Серију Б и уз краћу паузу, до данас са великим успехом води амбициозну екипу у Серији А. Историјски пласман крунисан је голом Мисиролија у 96.минуту против Ливорна.

Сасуоло

Издвојили су се нападачким фудбалом, лепим за око, убитачним контрама, које су у почетку спроводили Симоне Заза и Доменико Берарди, касније и Никола Сансоне, а пред Сасуолом су се саплитали и највећи, Јувентус, Милан, Рома… О успесима Ди Франческа и Сасуола довољно говори да су поред Берардија на ширем списку Антонија Контеа за Француску имали још једног играча, Франческа Аћербија, који је победио најважнију утакмицу и вратио се успешно на терен, а за репрезентацију је дебитовао и Никола Сансоне.

Симоне Заза је прошлог лета прешао у Јувентус, стандардан је репрезентативац Азура код Контеа, учесник ЕП, Берарди је букиран од Јувентуса, са којим Сасуоло има сјајну сарадњу, а опасни Никола Сансоне је од данас нови играч Виљареала. Јувентус талентоване и младе играче шаље у Сасуоло, а за узврат има право прече куповине најбољих играча. Заза, Берарди, а нова сарадња је Стефано Сенси, који је један од оних којима се прогнозира лепа будућност, као и Пол Лирола, који је стигао на двогодишњу позајмицу у Сасуоло.

Тим је сачињен од 90% италијанских фудбалера. Имају свега 5 странаца, од којих само новопридошли холандски централни дефанзивац, Тимо Летшерт, није фудбалски одрастао у Италији.

Као и Кјево Верона 2002.године, тако је и Сасуоло сада, први пут у Европи. И то је захваљујући Јувентусу. Јувентус је савладао Милан у финалу Купа на „Олимпику“, освојио дуплу круну и послао Сасуоло у Европу. Сцена након финала, када је Симоне Заза носио и махао заставом Сасуола остала је упечатљива.

ДОМЕНИКО БЕРАРДИ

Domenico Berardi
Domenico Berardi

Свака бајка има свог хероја. Сасуоло игра атипично за Италију, иако се у последње време и сама репрезентација Азура издваја од класичног дефанзивног фудбала. Добра, чврста одбрана, брза трансформација и убитачне контре у формацији 4-3-3, у којој је главни играч, нова звезда Калћа, један од најбољих младих играча Европе, Доменико Берарди, који је већ букиран од стране најбољег, „Старе даме“ из Торина још пре две године за 25 милиона евра. Берарди је и десетка, „trequarterista“ и класичан нападач, али у формацији Еузебија Ди Франческа највише делује као крилни нападач (winger), иако може квалитетно да одговори на свакој позицији у нападу. Берарди је овог лета већ био виђен у нападу Јувентуса, али је одлучено да остане још једну сезону у Сасуолу, где ће имати већу минутажу пре одласка у највећи клуб.

Имао је мањих проблема са повредама које су погоршале његову ефикасност, а фудбалском свету се представио када је постигао 4 гола гиганту, Милану, 12.јануара 2014.године. Три гола је постигао за полувреме, четврти одмах по почетку другог и тако постао најмлађи играч у историји Серије А који је постигао 4 гола на једном мечу. Последњи најмлађи појединац је то учинио 1931.године.

Занимљива је прича како је Берарди почео са фудбалом. До 16 године није био озбиљно посвећен фудбалу, почео је две године раније у Козенци, родном месту на југу Италије, на пети. Отишао је у посету брату на колеџу, где су са пријатељима играли 5 на 5, мали фудбал. Један од учесника је био повезан са Сасуолом, и одмах је препоручио Берардија тада члану Серије Б. Након две године, Доменико Берарди је био стандардан у зелено-црном дресу и у тандему са Зазом, 11 голова и наградом за најбољег играча лиге довео Сасуоло у друштво најбољих.

Био је на ширем списку бившег селектора Антонија Контеа за недавно ЕП у Француској. Стандардни је члан младе репрезентације, за коју је први гол постигао против Србије, одлучујући у Пескари за 3:2. Левоног, технички сјајно поткован, и асистент и стрелац, назван „Роберто Бађо своје генерације“, Берарди је неко на кога се рачуна да ће бити будућност своје земље у наредним годинама и у кога италијански фудбал полаже највеће наде, уз дефанзивце Руганија и Ромањолија, и још једног „фантазисту“ Бернадескија.

Често се не види на терену, али као и сваки мајстор са лоптом, једним потезом као кичицом и палетом, натера публику на аплауз а противника на капитулацију. Највећи проблем му је темперамент, који му често не да мира. Одбио је да наступа за репрезентацију до 19 година, па је био кажњен 6 месеци од стране националног савеза.

У њега су уперена највећа и најјача светла, биће центар пажње и италијанских медија, и навијача Црвене звезде и Сасуола, јер је ово највећи испит и потврда квалитета, да ли ће бити најбољи када је најбитније.

ЕУЗЕБИО ДИ ФРАНЧЕСКО

Један од предводника новог тренерског таласа у Италији. Љубитељи Калћа и италијанског фудбала га памте као играча Роме и стандардног у шампионском тиму Дон Фабија Капела, и периода када је наступао за репрезентацију. Није имао успеха на почетку тренерске каријере, смењен је у Ланћану. Затим је преузео Пескару, иначе његово родно место, која је убрзо постала хит у Италији, а затим са Здењеком Земаном и члан Серије А. Добио је позив Лећеа, али је брзо смењен због лоших резултата. Стигао је позив Сасуола, и инстант успех. Увео је Сасуоло у Серију А, затим добио отказ, али је после пет недеља враћен, изборио опастанак тако што је у седам преломних мечева освојио 13 бодова, а прошлу сезону је завршио на 6.месту. Нападачка филозофија, модеран фудбал, лопта стално иде напред, леп фудбал за око, који је Сасуолу донео велики број присталица су нешто што га је до сада красило. Чврста одбрана и убитачне контре су скинуле скалп свим битнијим екипама у Италији.

Летос је имао позив Милана, али је остао у Сасуолу са којим је продужио уговор. Помињао се током прошле сезоне и као наследник Рудија Гарсије у Роми, која му је велика жеља. У Италији и Роми Ди Франческа виде као идеалног за будућност „Вучице“, па би до сарадње требало да дође у веома блиском периоду. Одласком Сансонеа и Врсаљка, нероверди су доста изгубили, а жеља Еузебија Ди Франческа је његов саиграч из шампионског периода Роме, „ФанАнтонио“ Касано. Још један моменат који краси италијански фудбал јесте, фудбалски речено – ко ће лепше да гурне лопту, са таквим шармом? Погађате, име је добио по славном Португалцу, Еузебију.

Сансоне у Виљареалу, замене Касано, Гомез…?

Никола Сансоне је данас потписао петогодишњи уговор са Виљареалом, што је одлична вест за Црвену звезду. Сансоне је рођен у Минхену, прошао је школу великог Бајерна, а професионалну каријеру започео је у Парми, одакле је стигао у Сасуоло. Веома брз, пробојан, издваја га и одличан ударац и добра техника, велика је опасност по сваког противника, поготово за спорије одбране, каква је Звездина, па је његов одлазак велико олакшање. 13 милиона евра вредан трансфер оставља могућност Сасуолу за достојну замену. Или више њих.

Сасуоло је напустио и десни бек репрезентације Хрватске, Шиме Врсаљко, који је појачао чету Диега Симеонеа, Атлетико Мадрид. Плаћен је 3.5 милиона евра, продат за 16 милиона евра.

У клуб са стадиона „Мапеи“ је стигао поменути штопер, Тимо Летшерт из Утрехта, млади репрезентативац Холандије. Откупљени су уговори Матеа Политана (Рома) и Алфреда Данкана (Сампдорија). Сасуоло жели у Лигу Европе, жели да се искристалише као стандардни члан Серије А, па је газда клуба Сквинци решио да мало више „рашири руке“. Није тајна да јавност на Апенинима бруји о могућем трансферу Антонија Касана, а њега би могли да прате и Алехандро Папу Гомез из Аталанте, као и прекаљени нападач, Алесандро Матри.

Проблем је рок за пријаву играча за плеј-оф Лиге Европе који истиче сутра. Можда Сквинци мисли да и без њих може против Звезде, па већ размишља о групној фази.

Nicola Sansone

До Београда преко Луцерна

Еузебио Ди Франческо, Берарди и другови су стартовали од 3.кола квалификација за Лигу Европе. Први противник је био швајцарски Луцерн, предвођен Маркусом Бабелом са клупе. Нероверди су лако пребродили прву препреку из централне Швајцарске. У првом мечу је било 1:1, Берарди је погодио са беле тачке, док је у реваншу исти играч дириговао убедљивом победом (3:0), са два гола и асистенцијом.

Против Луцерна је играо следећи тим: Консиљи, Пелусо, Аћерби, Канаваро, Гацола, Мањанели, Бјондини (Сенси), Данкан, Сансоне, Берарди (Политано), Дефрел (Фалћинели).

За очекивати је да исти тим изађе на мегдан и Црвеној звезди, уз замену за Сансонеа. Дуго су на окупу, одлично се разумеју.

ЂОРЂО СКВИНЦИ

Калћо је познат по много чему, али и по власницима клубова. Знамо за породице Ањели, Сенси, Поцо, Чеки Гори, папа Силвија Берлусконија, Крањотија, Моратија, Танција, Зампаринија, Прециозија… за власника са Сасуола се мање зна на овим просторима.

Ђорђо Сквинци је италијански бизнисмен и хемијски инжињер рођен 1943.године у Бергаму. Главни и одговорни је компаније МАПЕИ, коју је основао његов отац Родолфо. Мапеи je италијанска интернационална корпорација основана 1937. године у Милану. Назив Мапеи је скраћеница од materiali ausillari per l’edilizia e l’industria, што значи помоћни материјали за грађевинарство и индустрију. Водећи је произвођач лепкова у грађевинарству. Од 2002. до 2016.године је био председник генералне конфедерације италијанске индустрије – Confidustria, чији је претходно био потпредседник. Од априла текуће године је председник медијске групе „24 сата“, која је у већинском власништву Конфидустрије.

Велики је љубитељ фудбала, док је његов отац био љубитељ бициклизма, једно време и активни бициклиста. Пасионирани је навијач Милана, чији је хтео да буде власник, али га је одбио Силвио Берлускони. 2002.године купио је Сасуоло. Навијачи Милана и популација наклоњена росонерима му замера близак однос са бјанконерима, Јувентусом.

2013.године је постао власник стадиона у Ређо Емилији, а са Сасуолом жели велике ствари. За почетак пласман у групну фазу Лиге Европе.

sassuolo-cartello

Да ли Црвена звезда може против Сасуола? Може, ако се поклопе одређене ствари, али став да је Сасуоло лак противник је превелика заблуда. Одбрана представља Црвеној звезди огроман проблем, јер морамо бити искрени и рећи да против Берардија и другова треба доста јача и сигурнија дефанзива.

Предност Миодрага Божовића и његове екипе је свакако Александар Катаи, тип играча који има кључ за сваку браву и чврсту екипу као што је Сасуоло, али и хитри играчи попут Срђана Плавшића, уколико буде играо, јер одбрана домаћина има проблема са таквим профилом, посебно после одласка Врсаљка. У зависности на какву стратегију се Звезда одлучи у Ређо Емилији. Предност може бити и више утакмица у ногама, као и „неискуство“ играња у Европи Италијана. Сасуоло долази из реномиране, квалитетне лиге, и не можемо да кажемо да је у односу на наш тим, у овом тренутку, неискусан.

Сасуоло је много, много бржа екипа од Црвене звезде и мишљење је да ће изаћи да нападне у првом мечу без калкулација, a одговор не сме бити као против Лудогореца, јер су Италијани мудрија и боља екипа од Бугара, који су „продали“ искуство у Београду, уз велику помоћ Канге. Уводни минути меча могу бити пресудни, јер Сасуоло уме да одмах нападне и „начне“ противника и тако стекне предност. Ако буду морали или им буде требало да се бране, иако није то њихов стил игре, то неће бити проблем, јер је то Италијанима урођено, и то раде са стилом, хтели или не да прихватимо. Звезда мора да нађе начин да не понавља исте грешке као против Лудогореца, јер Берарди и другови су квалитетнији. Срећна околност је што је Сансоне отишао, јер он није Лукоки.

Ускоро ћете на МЦЗ моћи да видите и анализу нашег сарадника из Италије, као и како се у Италији гледа на овај сусрет и шта они очекују од меча, о којем се пуно пише.

Повезане вести

9 comments

josif авг 8, 2016 at 15:43

Prelazni rok je zanas zavrsen.Sansu smo propustili zimos kada smo promasili sa Edsonom,dasmo tada doveli stopera do sada bi odbrana licila na nesto.Male su nam sanse protiv Sasuola,jedino da nas oni potcene,kako to italijani umeju ali u 2 meca da mozemo da ih iznenadimo cito neverujem.Drugi i mozda glavni problem sto mi igru nemamo,sve se svodi na inspiraciju pojedinaca u dosadasnjih 7 utamica,nije samno odbrana kriva jer odbrana pocinje od napada,dakle lose izgledamo na terenu,lose stojimo i jos puno toga loseg i puno pitanja za Grofa koji je vreme da prestane da daje ironicne izjave i zabavlja novinare ko na vasaru nego da pokaze dozu samokriticnosti i prizna da eliminacija od bugara posle 1:2 i 1:0 ide itekako njemu na dusu.Sada je kasno za nove igrace,nema ni potrebe,ostaviti Fibela i Rendulica da odigraju kako znaju i umeju,Vijeira obavezno starter a levi bek ili Lukovic ili Andjelkovic i da prestane glupiranje sa Risticem,mozda Lune i Dusan nemogu vise ali i Ristic nezna na tu poziciju tako da mu isto dodje.Pozz,MKD

Reply
ДЕЈО авг 8, 2016 at 13:56

Razbiće nas kao plitak potok, ništa, čekamo sledeču sezonu…

Reply
Aleksandar авг 7, 2016 at 23:48

Sta sad, ajde nemojte sad od njih da pravite gromadu svetskog fudbala kao od Ludogoreca, zato su nasi igraci i izasli onako defanzivno,previse respekta bre, daj bre sta se plasite 6. ekipe u italiji, nikad goroj Serie A, ovaj Sassuolo ce se ove godine boriti za opstanak u ligi. Da istamburamo to i dovidjenja. Treba da se samoubijemo ako imamo toliki respekt prema Sassuolu, postovanje neko ok, ali opet se pravi atmosfera da ce neko da nas puni jer su Barcelona za nas.

Reply
ivan авг 7, 2016 at 23:27

Alibi u najavi ?

Reply
Драган авг 8, 2016 at 16:33

Сере ми се од вас који долазите овде и мислите да пишемо било шта јер нам неко тако каже да пишемо како бисмо направили клубу неки алиби. Противник је тежак, шта сад, ако се то напише и каже да је тако, правимо алиби Звезди? Шта треба да кажемо, пролазимо лагано, ми смо Звезда, готови су? Реалност је да немамо велике шансе и то је то, дај Боже да прођемо.

Reply
MILAN KG авг 8, 2016 at 17:26

Slazm se u potpunosti realno tesko cemo dalje daj boze da prodjemo al tesko nije to alibi kazu pravi se od Sasuola bauk a na osnovu cega mi temeljim optimizam nije to Lucani,metalac… nas u evropi nema prakticno 9 godina ni u le a kamo li u ls mit marakane je srusen odavno posto smo u poslednjih deset meceva u evrpi na marakani zgubili osam utakmica te priice atmosvera progutace ih marakana i slicno od toga nema nista nas bije ko stgne od libereca,slovana iz bratislave, rena,kairata, ludogoreca… ne mogu svih da se setim.

Reply
ivan авг 7, 2016 at 23:27

Alibi u njavi ?

Reply
Zvezda ooo авг 7, 2016 at 23:16

Pa ako rok za registraciju igraca za plej of LE istice sutra ,kad cemo mi to dovesti Ninkova i Vuleta Jovanovica,posto se pise i prica da Zvezda sa njima dvojicom hoce na megdan Italijanima. Ostaje onda jedino jos sutra da dodju ako je tacno da sutra istice rok …

Reply
Boris авг 7, 2016 at 23:35

Postoji mogućnost da ako se angažuje igrač u toku sutrašnjeg dana može da se registruje do 10.avgusta. Pavle Ninkov sigurno neće igrati protiv Sasuola, a neće ni doći u Crvenu zvezdu, jer je ta informacija nije tačna. Možda bude u budućnosti.

Reply

Leave a Comment