Moja Crvena Zvezda
FeaturedАнализеВажноИсторијаНајновијеФудбал

ИСТОРИЈА: Италијани – Звездина непремостива европска препрека!

Историја каже – Црвена звезда не може против Италијана!

Жреб за плеј-оф Лиге Европе донео је нашем клубу за ривала Сасуоло, италијанску екипу, против које ће црвено-бели одиграти двомеч 18. и 25. августа.

Избегнути су Шахтјор, Спарта, Макаби, Гент и Карабаг, практично редовни учесници евро-купова, а „добијен“ дебитант, који се у позицији носиоца нашао захваљујући националном коефицијенту.

Овом приликом, позабавићемо се историјатом дуела Црвене звезде са италијанским клубовима. А он није нимало позитиван!

У својој богатој историји, наш тим је много пута играо против италијанских екипа, највише против Фиорентине и Милана. Почевши од прве европске сезоне од оснивања (1956/57), наш клуб је одмеравао снаге са клубовима са „Чизме“.

Кренимо редом.

У поменутој сезони (1956/57), Звезда је играла са Фиорентином, а „Виола“ је била успешнија и у чувене две утакмице полуфинала Купа Шампиона славила са укупно 1:0 (0:1 у Београду и 0:0 у Фиренци).

https://www.youtube.com/watch?v=u5XqfRVj1Ag

Шест сезона касније (1962/63), црвено-бели су у Купу УЕФА елиминисали Барселону и намерили се на Рому. Римљани су били убедљиви на свом стадиону и славили са 3:0, да би Звезда у последњој сезони коју је одиграла ван Маракане славила са 2:0 у Београду, али то није било довољно за пролаз.

Већ три године касније (1965/66), поново је ривал била Фиорентина. Овога пута, Звезда је забележила један од најтежих пораза у двомечима у својој историји, пошто је на Маракани било 0:4, а у Италији 1:3.

Био је то први пут да наш клуб прими четири гола на свом стадиону у Европи, а до Лудогореца, то се десило само још једном, против Барселоне у сезони 1982/83, о чему смо већ писали.

На наредни дуел са Италијанима чекало се пуних 15 година (1980/81), а тада је Звезда први пут одмерила снаге са Интером. Нероазури су славили са 1:0 у Београду, док је у реваншу било 1:1, у Милану, па су се пласирали даље, у полуфинале Лиге Шампиона.

У сезони 1983/84, црвено-бели су се састали са Вероном. И поново су елиминисани! Прво су играчи Вероне славили у Италији са 1:0, а потом и у Београду са 3:2 и пласирали се у другу рунду УЕФА Купа.

А онда је уследио чувени двомеч и још чувенија магла, која је можда највише помогла да Звезда први пут не елиминише италијанског противника. Моћни тим из Милана дошао је на Маракану у другој рунди Купа Шампиона, након ремија на Сан Сиру (1:1), Звезда је била бољи ривал у реваншу, голом Савићевића дошла на корак од проласка, али је онда Маракану прекрила магла, која је и до тада била невероватна, меч је прекинут, поновљен и решен пеналима. У корист Италијана, који су са Малдинијем, Барезијем, Гулитом, Рајкардом, Донадонијем, Ван Бастеном и освојили европску титулу…Магла

Четири године касније, у сезони након Барија, када је Звезда била осуђена да се потуца по Балкану и онемогућена да игра на свом стадиону, противник је била Сампдорија. Наш клуб је тада први пут заиграо у групној фази Лиге Шампиона и управо меч против овог тима био је пресудан у борби за нову европску круну, против Барселоне. Ипак, након прве победе од 2:0, Ђеновљани су славили и са 3:1, предвођени Катанецом и Манћинијем и отишли на мегдан Шпанцима, који су их савладали и постали прваци Европе.

Уследиле су санкције, Звездин „нестанак“ из Европе и потпуна маргинализација клуба који је имао један од најјачих тимова у историји европског фудбала, а на дуел са Италијанима чекало се пуну деценију. Кјево из Вероне, тада прави хит Старог континента, ушао је у Серију А, дуго био на врху табеле, а сезону завршио на позицији која води у Куп УЕФА. Тамо се у другој рунди намерио на наш клуб, у којем су полако наилазили млади фудбалери, генерације 1984. Један од њих, тек пунолетни, Дејан Миловановић, запечатио им је судбину у сред Вероне, и поставио коначних 2:0, након ремија без голова у Београду. Био је то прави подвиг нашег клуба у том тренутку и историјска победа у двомечима против Италијана.

Наредни ривал Звезде, први пут у историји нашег клуба, те сезоне био је један од, у то време, најбогатијих клубова на свету, римски Лацио, предвођен чувеним Крањотијем. У Италији је било 1:0 за домаће, у Београду Деки Станковић и Синиша Михајловић нису играли против свог клуба, који је и повео са 1:0, анулирао предност гостију, али је онда судија из неког разлога поновио један слободан ударац, Кијеза га је не баш најбоље извео, али лопта је прошла кроз шуму ногу и преварила несигурног Ранђеловића. Тиме је и изгубљена свака нада за ново чудо…лацио

Градски ривал Лација, Рома, поново је дошла у Београд, након пуне 42 године. Те 2005, која остаје упаћена по Стразбуру и Кевину Гамеиру, Звезда је „скинула“ последњи велики скалп до дана данашњег. На Маракани, у вечери живота Николе Жигића, пао је римски клуб, предвођен Антонијем Касаном, који је промашио пенал, а наш тим дошао на корак од пласмана у европско пролеће. Али, уследио је Стразбур…

ziga roma

Годину дана касније, момци који су били голобради младићи против Кјева и Лација, а наметнули се против Роме, потпуно су сазрели и изашли на мегдан тада моћном Милану. Место Холанђана и Италијана из 1988. заузели су те 2006. године Пирло, Кака, Седорф, Гатузо, Инзаги… а наступио је и легендарни Паоло Малдини, на истом месту као осамнаест година раније. Милан је тада, након чувене афере Калчополи некако добио место у квалификацијама, на шта су навијачи Звезде реаговали кореографијом. У Италији је било 1:0 за домаће, а у Београду, на вероватно најпунијој Маракани у 21. веку, 2:1. Душан Ђокић постигао је почасни погодак за наш тим.

Био је то и последњи мегдан Звезде и Италијана у дугој историји ових окршаја.

uefa-mafiosi-delije

Укупно, наш тим је играо против клубова са Апенина чак 21 пут и забележио свега 3 победе, уз 7 ремија и чак 11 пораза.

Надајмо се да ће овај однос бити поправљен до краја августа 2016. године. Следи Сасуоло!

Повезане вести

6 comments

dejo авг 5, 2016 at 19:45

Nikako ne ponoviti taktiku protiv Ludogoreca sa Marakane!!! A, od stranaca jedino Donald i Hugo mogu da igraju! Ostali su treceligaski fudbaleri!

Reply
kastiljo авг 5, 2016 at 17:08

po ovoj statistici se moze videti da se s njima i te kako moze igrati http://prntscr.com/c20521

Reply
Aleksandar авг 5, 2016 at 17:00

Treba igrati ofanzivno i nadigravati se jer ne znamo da se branimo. Izaci i odigrati ovaj mec hrabro bez povlacenja, taktika od ludogoreca na marakani se ne sme ponoviti.

Reply
Dux авг 5, 2016 at 15:53

Nikad pre nismo ispali ni od Bugara..

Reply
Hadži Dragan авг 5, 2016 at 14:39

Bili smo i mi za Bugare nepremostiva prepreka do Ludogoreca.Verujem da ćemo eliminisati Italijane i da je Ludogorec bio teži protivnik.E sad,ostaje žal što ih nismo prošli,jer bi sa Viktorijom mnogo lakše izašli na kraj.Videćete da će Ludogorec da eliminiše Čehe i to ´Ladno.

Reply
kastiljo авг 5, 2016 at 16:52

Pa pazi,bugari mozda jesu tezi protivnik jer su pre svega iskusniji u Evropi i dosta brzi,dok su italijani uvek italijani,jednostavno njih niko nikada ne sme da otpise,znaju da igraju najruzniji fudbal pa da igraju finala pa cak ista i osvoje….Imaju oni fantastican napad pogotovo onaj Berardi koji ce posle dvomeca sigurno zavrsiti u nekom italijanskom velikanu…Bice tesko zaista,ne i ne moguce.

Reply

Leave a Comment