Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Репрезентативац Костарике у Звездином фокусу

Када је пре неколико дана председник Црвене звезде Светозар Мијаиловић рекао да новопечени “Црногорац“ Филип Стојковић није ни близу промоцији и повратку на популарну Маракану као што се сматрало, многи га нису озбиљно схватили, али би Звезда могла да се одлучи за једно много звучније име, ни мање ни више него за репрезентативца Костарике Кристијана Гамбоу.

Гамбоа тренутно није у првом плану у Вест Бромвич Албиону, али је под уговором са чланом Премијер лиге Енглеске који му истиче следеће године. Врло мале су шансе да ће се његов статус у клубу променити, па Звезди самим тим расту шансе да га ангажује, посебно уколико Марко Петковић у прелазном року напусти клуб за уносну суму која се раније помињала.

У клубу су одлично упознати са Кристијановим квалитетима, као и са сумом коју би требало издвојити за његова примања уколико се одлуче да је право решење за позицију по десној страни, где може да игра и као бек и као крило имајући у виду изузетне брзинске способности, сјајне продоре, борбеност, технику, добре дефанзивне карактеристике и још много тога. Наравно, пре свега тога Гамбоа треба да нађе начин за растанак са својим садашњим клубом, јер је илузорно помислити да би Црвена звезда могла да плати обештећење за једног играча таквог калибра када не може за Павловића из Чукаричког. Ту је и проблем са вишком странаца за домаћа такмичења са којим се Звезда сусреће у новој сезони.

Минуле сезоне Гамбоа је одиграо само једну утакмицу за ВБА у Премијер лиги, а сезону пре тога уписао је 10 наступа. Висок је 175 цм, а 24. октобра прославиће 27. рођендан. У периоду од 2006. до 2010. године наступао је за клубове из Либерије, свог родног града у Костарики, Мунисипал и Либерију Мију, затим и за Агилас, где је уписао укупно 68 лигашких наступа за четири поменуте године, да би се након тога отиснуо у Норвешку и од 2010. до 2011. године носио дрес Фредрикштада (27 утакмица, један погодак у шампионату). У Копенхагену се није наиграо, али је зато оставио одличан утисак у Розенборгу, где је од 2012. до 2014. године одиграо 53 утакмице у свим такмичењима, да би након тога стигао у Енглеску.

Ипак, игре у дресу репрезентације Костарике су га и препоручиле за трансфер на Острво, јер је на Светском првенству у Бразилу 2014. године одиграо свих пет утакмица. Његов национални тим је био прави хит такмичења, стигли су до четвртфинала, где их је зауставила Холандија тек после бољег извођења пенала. Гамбоа је још 2009. године био члан тима Костарике на Светском шампионату за играче до 20 година, а годину касније дебитовао је за сениорску селекцију у пријатељском мечу против Аргентине и до сада је сакупио 50 утакмица уз три постигнута гола.

Прелазни рок је тек у почетној фази. Црвено-белима се нису испунили планови које су до сада имали по питању долазака неких играча, али у наредном периоду треба очекивати бољитак на том плану, па ко зна, можда баш Кристијан Гамбоа буде један од новајлија за поход ка Лиги шампиона.

По фантастичним брзинским способностима Гамбоа може да се пореди са Драгишом Бинићем и Робертом Карлосом из најбољих дана, што се може видети и на снимку испод.

Повезане вести

6 comments

Estrella Roja јун 14, 2016 at 19:00

Nije mi jasno zašto Terzić ne zatraži promenu pravila o 4+2 stranca, posebno sad kad Kokeza rukovodi FSS-om. Jedini logičan razlog bi bilo da menadžerima domaćih fudbalera ne odgovara da se to rigidno pravilo menja, a i fudbalski savez ima procente od odlaska fudbalera u inostranstvo, tako da strani fudbaleru ruše tu harmoniju interesa. A povodom komentara Pere da imamo bekova u Srbiji, neka mi navede jednog iole adekvatnog desnog beka iz Srbije. Normalno, koji bi bio bolji od loših Petkovića i Cvetkovića.

Reply
Dusan јун 14, 2016 at 16:59

Eh, kad bi ovaj dosao…. To bi bilo pojacanje! Dva fenomenalna beka, levo i desno, koja umeju da centriraju, naprave visak, odigraju dobro odbranu….

Reply
neso јун 14, 2016 at 12:50

sa tom opcijom on je potpisao ugovor sa zvezdom prva dobra prilika inostrana moze da napusta zvezdu a javam tvrdim isti dogovor je potpisan i sa letalekom prva dobra inostrana ponuda moze da napuste klub toje uprava sa igracima potpisali takav ugovor i to me ne cudi i za to su dosli u zvezdu i dogovor mora da se jerbo tako stoj u dogovoru izmedju igraca i kluba ako nije tako ja se ne zovem vise neso

Reply
ivan111 јун 14, 2016 at 11:50 Reply
pera јун 14, 2016 at 10:12

Kakav bre Gamboa plasirate lazi. Ima bekova kolko hocete u nasoj ligi a poznato je da i neka krila mogu vrhunski da odigraju beka. Jaka nauka. prodajte vi petka da zaradite bar nesto na njemu a desni bek nije problem.

Reply
pera јун 14, 2016 at 10:09

Cija je ideja da mali Zivkovic ode iz Zvezde. Ocigledno se radi o nekom talu. Recite javno ko ce zaraditi sto se malom nije dala sansa da igra.

Reply

Leave a Comment