Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Милојевић, Остојић и Јестровић о Звездином историјском успеху

На прослави Звездиног јубилеја 25 година од Барија били су и асови из разних генерација, међу њима легендарни голман Звонко Милојевић, голгетери Стеван Остојић и Ненад Јестровић.

Звонко Милојевић је одмах након Барија добио озбиљнију шансу у тиму, борио се са Драгојем Лековићем за место међу стативама и касније у Токију заблистао у мечу за светску титулу.

– Прво бих желео да се захвалим свим учесницима Барија, јер да није било Барија и победе у Барију, не бисмо ми добили могућност да играмо за титулу светског првака у Токију. Према томе, то је била једна врста услова за нас у Токију, зато све честитке играчима што су се показали када је требало.

За Милоја, који је током бурних деведесетих најчешће био Звездин чувар мреже и уписао преко 200 такмичарских наступа за клуб, нема дилеме када је у питању достигнуће за сва времена.

– То је сигурно највећи успех у историји југословенског фудбала. Кажем југословенског, а не српског јер не верујем да ће више икада ико са ових простора да се домогне таквих висина, али не помињем да је то један успех који треба обележавати и хвала Богу да Звезда то практикује из године у годину. Ево прошло је већ 25 година, али то никада неће бити заборављено, јер је у питању највећи фудбалски успех свих времена на подручју Балкана.

Није пропустио прилику да се захвали Звезди и Дејану Станковићу за помоћ у лечењу након тешке саобраћајне несреће чије последице осећа и данас.

– Организовао сам се да мало вежбам кући, а мало у Рибарској бањи. Хтео бих само да се захвалим управи Црвене звезде која ми помаже у сваком случају и сваком моменту, као и мом куму Дејану Станковићу, који је увек био први када ми је требала помоћ. Поздрав свима који су ми помогли на било који начин, а специјално куму Декију и Звезди.

Звонко је имао прилику да се сретне са својим некадашњим саиграчима, међу којима је био далеко најмлађи, јер се практично тада тек налазио а почетку сениорске каријере.

– Сигурно да је то лепо сећање. Ја сам нажалост имао најтежу судбину од свих играча, али нема везе, Боже мој, идемо даље. Битно је да смо сви на окупу и да то никада не заборављају ни играчи, а ни навијачи.

1ost

Некада расни стрелац Стеван Остојић, око кога су вечити ривали ломили копља средином шездесетих година, провео је најбоље играчке године у црвено-белом дресу, тресао мреже као од шале и освојио бројне трофеје, а овом приликом одао је признање генерацији која је Звезду сврстала у ред фудбалских великана на планетарном нивоу.

– То је највећи успех Црвене звезде, сећам се свих момената и то ће и остати у мом сећању док сам жив. То је генерација која је постигла највећи успех. Њу треба да славимо. Црвена звезда је у својој историји имала две-три генерације приближно овој, али сигурно да су они који су освојили један такав трофеј, титулу првака Европе, постигли највећи успех и ја тој генерацији од срца честитам.

Болна су Остојићева сећања на 1971. годину и реванш полуфинала Купа европских шампиона у Атини против Панатинаикоса, али и уверење да тај меч није био регуларан.

– Па добро, не бих се враћао назад. Много ми је тешко када ме питају за ту утакмицу коју смо играли против Панатинаикоса. Шта се ту дешавало и шта је ту све било – сигурно није било чисто, али кажем, нећу да се враћам назад. Била је и Пижонова генерација, генерација Рајка Митића, која је темељ свих ових генерација које су биле, тако да је Црвена звезда у својој историји од 70 година имала једно пет тимова који су били изванредни и сваки тај тим је сигурно могао да се такмичи да буде првак Европе.

1jestro10На свечаности је био и још један Звездин голгетер, Ненад Јестровић, коме је једна сезона у црвено-белом дресу била довољна да постане најбољи стрелац домаћег шампионата. Популарни Јестрогол није штедео комплименте на рачун славних претходника.

– Мислим да је ово велики догађај и стварно ово се не заборавља, 25 година од освајања Лиге шампиона. Пресрећан сам што сам ту међу званицама и да стварно обележимо овај датум, не само после 25, већ и наредних година биће ми драго да видим велике звезде које су освојиле Лигу шампиона.

С обзиром да је у време највећих Звездиних успеха 1991. године био млад дечко, Јестровић је изнео и један детаљ из времена када је са Звонком Милојевићем био члан Андерлехта.

– Има још једна ствар. Сећам се када смо освојили Првенство Света у Јапану против Коло Кола да је председник Андерлехта Констан Ванден Сток био тај који је уручио пехар Црвеној звезди и често нас је подсећао и мене и Милоја, који је био на тој утакмици, тако да је сигурно то једна велика и незаборавна утакмица, поготово против Марсеја када смо освојили Лигу шампиона. Стварно диван догађај и треба да прославимо вечерас сви заједно – рекао је Јестровић пред почетак црвено-беле прославе.

Повезане вести

Leave a Comment