Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Белодедић: Имали смо светски тим, навијачи су били нај, нај

За Миодрага Белодедића као да је време стало, јер готово да се уопште није променио две и по деценије од историјског освајања титуле првака Европе у Барију.

Елегантан и маркантан као и увек, Миле одаје утисак као да је и даље активан на својој позицији у последњој линији тима. Окупљање Звездине златне генерације из Барија, додуше у некомплетном саставу, дирнуло је и својевремено најбољег либера на свету, иако адреналин не може да се пореди са оним што је претходило и што се дешавало на стадиону “Свети Никола“ 1991. године.

– Немамо више емоција, завршило се са емоцијама. Оно су биле емоције, пре утакмице, недељу дана, припреме. То су биле емоције. Сада осетим у срцу нешто кад видим ове играче који су играли изванредно, Деју, Панчева, Бину, Робија. Имали смо европски, светски тим!

Белодедић је у Барију 1991. други пут у каријери освојио титулу првака Европе, након тријумфа са Стеауом 1986. године, и по томе заувек ушао у историју фудбала као једини освајач најквалитетнијег клупског такмичења на Старом континенту са два источноевропска клуба, што из садашње перспективе вероватно нико никада неће поновити.

– Што смо били ближи продужецима и пеналима, почео сам да размишљам да може да ми се деси да освојим другу титулу исто на пенале и остварило се! Имао сам две Звезде у срцу – једна се звала Даница, то ми је мајка, а једна је била Звезда из Београда.

Осврнуо се Миле и на питање подршци навијача везаној за његово родно место.

– Из Соколовца стиже глас – волимо вас, Соколовац, Румунија. То су били неки наши, из мог села, који су били на утакмици за Звезду, али нису смели да иду више од 100 километара. Видели смо их на телевизији, а када су се вратили у село дошла је полиција и све их одвела у притвор.

Следеће питање за славног аса односило се на садашњи тренутак и колико је упућен у фудбалска дешавања у Србији.

– Пратим Звезду, дербије, пошто сам у фудбалу, радим у ФС Румуније, долазим често када играју Србија и Румунија пријатељске утакмице, квалификације…

Није имао дилеме ни када су верни навијачи црвено-белих у питању.

– Навијачи су стално били на првом месту, нај, нај. Сећам се кад смо излазили на загревање на помоћном терену, тако су се чули и осећали смо да нас чекају и желе да играмо добар фудбал.

Био је задовољан прославом јубилеја и изразио жељу да се чешће организује обележавање историјског успеха.

– Лепо је било. Звезда се сакупља сваких пет година. Ови из Стеауе то организују на сваких годину дана. Може и Звезда то да слави сваке године. Са Стеауом сам славио пре две недеље исто јубилеј – 30 година. Лепа сећања.

На питање да ли би могао да одигра утакмицу, Миле је као из топа одговорио:

– На малом терену да, на великом већ… – одмахивао је одрично главом Белодедић.

Наш најтрофејнији клуб чека велики изазов у квалификацијама за Лигу шампиона, а и легендарни Белодедић је знатижељан да види колико његов омиљени клуб може на међународној сцени.

– Звезда је освојила првенство, сад треба да докаже у Европи и тако чекам да видим нешто од Звезде када се појави у Европи, јер то им још фали. У Европи је сад све теже и теже – закључио је Миле.

Повезане вести

3 comments

joca0505980 јун 1, 2016 at 12:54

Slazem se sa prethodnim komentarom bilo je milina gledati Belodedica dok je igrao pravi majstor.

Reply
joca0505980 јун 1, 2016 at 12:54

Slazem se sa prethodnim komentarom bilo je milina gledati Belodedica dok je igrao pravi majstor.

Reply
Šurdas мај 30, 2016 at 15:07

Po meni je ovo bio najvažniji šraf u toj mašineriji. Znao je da celu utakmicu odigra bez greške.

Reply

Leave a Comment