Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Костариканац на радару Звездине скаут службе

Још један фудбалер придодат је списку играча који су интересантни новом шампиону Србије и који би у наредном периоду могли да појачају наш најтрофејнији клуб сазнаје Моцарт спорт.

У питању је Костариканац Џон Руиз (22), лево крило украјинског Дњепра, који ће следећег месеца постати слободан играч, што је Звезди од круцијалне важности с обзиром на лимитиран буџет за појачања.

Звездина скаут служба ради пуном паром, скаутиран је велики број занимљивих играча, а млади фудбалер и повремени репрезентативац Костарике је један од оних који би могли да направе разлику на терену у напорним летњим квалификацијама за Лигу шампиона.

Џон Хаиро Руиз Барантес, како гласи пуно име овог играча, рођен је 10. јануара 1994. године у Пунтаренасу. Висок је 175 цм, поникао је у Депортиво Саприси за коју је дебитовао у сениорској конкуренцији у сезони 2011/12 када је на 11 лигашких утакмица постигао два поготка. Одмах је скренуо пажњу на себе и већ у јануару 2012. године потписао је четворогодишњи уговор са француским Лилом за суму од 1,2 милиона евра. Међутим, није добио праву шансу у редовима некадашњег првака Француске, јер га је и повреда одвојила од терена, тако да је у периоду од 2013. до 2014. године одиграо свега осам првенствених утакмица и на терену провео само 106 минута. Играо је за Б тим током 2012. године и на 13 лигашких сусрета затресао мрежу три пута. Затим је послат на позајмицу у редове белгијског Мускрона, где се истакао у Другој дивизији 2012/13 и са 14 погодака на 24 утакмице поделио треће место на листи стрелаца са Бразилцем Данијелом Оливеиром из бриселског Вајт Стара и Лораном Депоатреом из редова Остендеа. Поред поменутих осам мечева за први тим Лила у сезони 2013/14 уписао је и седам наступа уз пет погодака за Б тим, а затим се поново вратио у Белгију, где је у сезони 2014/15 играо на позајмици за Остенде и на 30 мечева постигао шест голова у елитном рангу такмичења.

Од 25. августа 2015. године члан је Дњепра и ове сезоне је за тим из Дњепропетровска на 13 утакмица (осам у стартној постави) у Премијер лиги Украјине постигао шест голова за 742 минута у игри уз три жута картона. Бројке добијају на тежини ако се напомене да је Руиз свих шест голова постигао на последњих седам утакмица од којих је шест почео у стартној постави. Почео је водећим поготком у убедљивој победи против Шахтјора из Доњецка (4:1), затим се није уписао у тријумфима на гостовањима против Карпата (1:0) и Зорје (2:1), а у серију је ушао са две лопте у мрежи против Металиста из Харкова (5:0), а погађао је и по једном на последње три утакмице у победама против Александрија (4:0), Стала (2:0), када је и асистирао код другог гола и 7. маја на гостовању против Волина (3:2) у Луцку. Тренутно је други стрелац клуба са голом мање од Бразилца Матеуса Насимента, али и знатно бољим просеком од њега.

Може да покрије неколико позиција у тиму, а у Звезди га виде као добро решење на крилу, посебно у случају да за Александра Катаија стигне понуда која се не одбија. Поред одличне форме у којој се тренутно налази, Руиз је раније исказао завидну ефикасност у млађим репрезентативним категоријама. Тако је за селекцију Костарике до 17 година на пет мечева постигао пет голова у периоду од 2010. до 2011. године, од чега су три лопте завршиле у мрежи против Ел Салвадора 18. фебруара 2011. године у тријумфу од 3:2 и једна у победи против Хаитија (3:1), па је са четири поготка био најбољи стрелац Конкакаф шампионата за играче до 17 година на Јамајци заједно са Јамајчанином Џејсоном Рајтом и Американцем Ендрјуом Оливером.

За селекцију Костарике до 20 година одиграо је девет сусрета и три пута погађао мрежу. Сва три је спровео у мрежу на Светском првенству за фудбалере до 20 година у Колумбији 2011. и то у поразу против Шпаније (1:4), победи над Аустралијом (3:2) у групној фази и у поразу од Колумбије у осмини финала (2:3), тако да је био у већој групи играча који су поделили шесто место на листи стрелаца са по три поготка.

У дресу сениорске селекције Костарике дебитовао је 6. марта 2014. године против Парагваја у победи од 2:1 када је у наставку сусрета заменио свог далеко познатијег презимењака Брајана, сада нападача лисабонског Спортинга и некадашњег голгетера холандског Твентеа. Џон је до сада уписао четири наступа за најбољу селекцију Костарике и постигао гол у пријатељском одмеравању снага против Омана 10. октобра 2014. године у победи резултатом 4:3.

Повезане вести

5 comments

ARTHUR мај 11, 2016 at 16:58

PRESTAVILISU BOZOVICA KAO DA JE JOZE MORINU I AKO SA POJACAJNIMA SUT KARTA U PRVO KOLO I FRANCUZI STA KAZU AURVOIR DOVIDZEJNA ZVEZDA JE DOBRA ZA JELEN SUPER LIGI

Reply
ARTHUR мај 11, 2016 at 13:55

SVARNO SAM POGRESIJO SA IMENIMA IGRACA TREBA DA OSTANE PENZJONER SIKIMIC ONA CEPANICA ORLANDIC PENZJONERE LUKOVIC RENDOLIC A ONA BRAZILAC NIJE MURAVAN NI BEKEMBAUER NEKJE PLAVSIC CE DA UZME DESET KILA VISE JERBO U EVROPU SVAKI OD BRANBEN IGRAC IMA DA GA BACI NA TRIBINU JERBO JE MNOGO CVRST U DUJELU NEGO BOLE BIBILO DA LUKOVIC BUDE GLAVNI IGRAC U ODBRANI NEMA VEZE MOZE DA TRCI PETNAEST MINUTA TOJE DOVOLNO ZA EVROPU I LIGU SAMPIONA A SA OSTALE IGRACIMA KOJ TREBA DA DOLAZE ONI SU NULA OD IGRACE

Reply
ARTHUR мај 11, 2016 at 12:28

HAHRIMAN PETKOVIC- FILIPOVIC IBANES RENDOLIC LE TALEK DONALD PAVLOVIC KATAI VIERA LUKOVIC RUIZ ZAMENE REZERVNE IGRACE PLAVSIC RISTIC BABUNSKI LUKOVIC SRNIC PLAVSIC I OSTALE ZVEZDINE DECE KOJ TREBA POLAKO DA SE UBACE U PRVU TIMU A TO BOZOVIC KOJI ODLUCUJE JERBO ON JE TRENER

Reply
neso мај 11, 2016 at 11:29

HAHRIMA FILIPOVIC IBAJNES RENDOLIC NOVI CENTAR RALF LE TALEK DONALD PAVLOVIC KATAJI VIERA I KOSTARIKANAC ZAR OTAC SRNIC BABUNSKI RISTIC PETKOVIC PLAVSIC DA SE DOVEDE JOS JEDAN LEVI BEK ZA ZAMENU I BAJNESA A PLUS KAO STOJE NAGLASIJO TERZIC I OSTALE POJACAJNA SASTAV SNOVA

Reply
neso мај 11, 2016 at 11:08

AKO GA ZVEZDA DOVODI BICE DOBAR TANDEM SA IBANESOM PO LEVOMSTRANOM A I KATAJI SA NIM

Reply

Leave a Comment