Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Звездини клинци „надиграли“ познате Звездаше

Омладинска школа ФК Црвена звезда, учесник четврте сезоне међународног дечијег програма „Фудбал за пријатељство“, основаног од стране компаније Газпром, обележила је данас међународни Дан фудбала и пријатељства. Овај празник обележен је у недељи од 25. априла у 32 земље Африке, Азије, Европе и Јужне Америке – овогодишњих учесница програма „Фудбал за пријатељство“.

Овом приликом, млади фудбалери Црвене звезде и њихови гости – тим познатих личности – симпатизера клуба, приредили су занимљив медијски и спортски догађај на стадиону „Рајко Митић“. Циљ прославе био је ширење програмских начела и вредности пред спортском јавношћу, међу пријатељима и вршњацима – а то су пријатељство, једнакост, фер-плеј, здравље, мир, посвећеност, победу, традицију и част.

Поводом четвртог учешћа Црвене звезде у овом јединственом пројекту, присутним представницима медија су се обратили директор Омладинске школе клуба Драган Младеновић, Амбасадор пројекта за Србију Иван Ивановић, тренер генерације 2002 Игор Савић, капитен тима Сава Аврамовски и млада новинарка Уна Козић.

– Црвена звезда је по четврти пут део Гаспромовог програма „Фудбал за пријатељство“. После Лондона, Лисабона и Берлина, учествоваћемо од 27. до 29. маја и на финалном турниру Лиге шампиона у Милану. Ове године ће нас представљати генерација 2002 коју води Игор Савић. Покушавамо да кроз ову манифестацију едукујемо наше играче и све људе у Црвеној звезди, првенствено родитеље. Турнир је битан за генерацију 2002 јер ће се на том турниру појавити учесници из 32 земље. Деца ће упознати различите културе и стећи много пријатеља – рекао је Драган Младеновић.

Тренер генерације 2002 Игор Савић очекује да ће његова екипа испунити очекивања, али пре свега уживати у овом догађају.

–  Срећан сам што имам прилику да у своје име, и у име дечака, изразим захвалност што ћемо учествовати у овом пројекту. Осморица изабраних играча који ће представљати Црвену звезду су: Алекса Јорданов, Страхиња Младеновић, Сава Аврамовски, Милан Јовановић, Лука Николић, Никола Јанићуловић и Стефан Максимовић. Сигуран сам да ћемо на овом турниру наставити добру традицију коју су започеле претходне генерације.

Капитен ове генерације, Сава Аврамовски, недавно је био у прилици да преко скајпа постави питање Францу Бекенбауеру, а у мају ће га и лично упознати.

– Срећан сам што могу да вам пренесем моје и задовољство целе генерације 2002 због учешћа на овој светској смотри фудбала и пријатељства. Толико занимљивих ствари смо чули од наших старијих саиграча који су већ учествовали у овом пројекту, и једва чекамо да почне. Једва чекамо и финале Лиге шампиона, сигуран сам да ћемо то памтити целог живота. Радујемо се дружењу и такмичењу са нашим вршњацима из целог света, као и легендама светског фудбала. Сигуран сам да ћемо се лепо провести и да ћемо на прави начин представљати нашу земљу и Црвену звезду – рекао је Сава Аврамовски.

1iag

Амбасадор пројекта Гаспрома за Србију, Иван Ивановић, сматра да ће путовање у Милано бити невероватно искуство за младе Звездине дечаке.

– Мени је ово трећа година заредом да сам Гаспромов амбасадор за ову акцију. Звезда је за те три године играла једно полуфинале, једно финале, и мислим да бисмо сада могли и да освојимо ово такмичење, иако друге екипе доводе годину или две године старију децу. Деца имају прилику да игају фудбал са светским клубовима, да стекну пријатеље што је можда и најважније, јер се пријатељи најбоље кроз игру и стичу. Заиста поштујем ову акцију која ће бити веома значајна за наше клинце. Претходне године је у Берлину био велики спектакл, и очекујем да ће тако бити и у Милану.

Млада новинарка, уједно и фудбалерка Црвене звезде, Уна Козић, поново ће представљати Србију у улози новинара.

– Претходне године сам представљала Србију као млади новинар у Берлину, и то ми је било једно предивно искуство. Сви су уживали, смејали су се, и био је то за нас мали предах од реалности. Имала сам и ту част да тамо поставим питање Бекенбауеру. Пројекат „Фудбал за пријатељство“ је прилика да се и фудбалери и новинари покажу у што бољем светлу. Драго ми је што ћу и ове године представљати Србију у овом пројекту и што ћу поново имати среће да гледам финале Лиге шампиона – рекла је Уна.

Пре почетка утакмице између тима јавних личности – који су сачињавали Иван Ивановић, Александар Радојичић, Ненад Окановић, Милан Калинић, Андреј Кулунџић, Андреј Маричић, Лука Рацо и Никола Глишић – и Звездиног тима генерације 2002, млади домаћини су својим гостима свечано везали „Наруквицу пријатељства“, симбол дана прославе. Наруквица пријатељства означава толеранцију, једнакост и здрав начин живота, сачињена од два проста кончића зелене и плаве боје – где зелена представља фудбалско игралиште, доступно свакоме, а плава – мирно небо изнад нас.

Ове године, Луиз Фернандез, Марио Гомез, Мартин Палермо и бројни други спортски асови и личности од културе су се придружили Дидијеу Дрогби, Дику Адвокату, Луису Нету, Анатолију Тимошчуку, Јулиану Дракслеру, Ивану Ивановићу и осталима који су подржали пројекат „Фудбал за пријатељство“ током претходних година.

Повезане вести

Leave a Comment