Moja Crvena Zvezda
ВажноЗвездине легендеНајновијеФудбал

На данашњи дан: Рођен Владимир Петровић Пижон

Владамир Петровић Пижон

Владимир Петровић “Пижон“, четврта Звездина звезда и легендарни капитен, један од најбољих играча у историји југословенског фудбала, у два наврата тренер црвено-белих и селектор репрезентације Србије, рођен је 1. јула 1955. године у Београду.

Фудбал је почео да игра у Хајдуку са Лиона 1967. године, а члан црвено-белих постао је 9. јула 1969. године. Играо је за пионирску, па за јуниорску селекцију, а за први тим је дебитовао 19. јула 1972. године против сплитског Хајдука (3:1) у летњој Лиги шампиона. Од 1972. до краја 1982. године за Звезду је одиграо 497 утакмица и постигао 117 голова (332 такмичарска меча уз 66 погодака). Освојио је четири шампионске титуле 1973, 1977, 1980. и 1981. године, један Куп 1982. године и Куп прволигаша 1973.

На прослави 73.рођендана Црвене звезде добио је признање за животно дело од СД Црвена звезда.

pizon...

По броју одиграних првенствених утакмица (258) трећи је на вечној листи клуба, а по броју наступа у еврокуповима (50) је на високој другој позицији у историји Црвене звезде, док је у Купу шампиона одиграо 20 мечева и рекордер је црвено-белих заједно са Јованом Аћимовићем. Био је капитен и вођа генерације, а касније је проглашен и за четврту Звездину звезду. Имао је филигрантске потезе на терену, префињен дриблинг, мајсторство и прецизна додавања.

Већ у првој сезони 1972/73 постао је стандардан првотимац и допринео освајању шампионске титуле са 28 првенствених мечева и два постигнута гола. У стрелце се уписао у победама против Челика (5:1) и нишког Радничког (3:2), када је постигао трећи гол за екипу у 56. минуту. То није био једини трофеј који је популарни “Пижон“ освојио у својој дебитантској сезони у првом тиму, јер је Звезда тријумфовала и у Купу прволигаша, такмичењу које је постојало један кратак период и није се касније одржало. Играо је на оба финална сусрета против Слободе из Тузле (0:0 на гостовању и 2:0 у реваншу у Београду). Забележио је и пет наступа у Купу УЕФА, против Лозане, Валенсије и Тотенхема, који је зауставио екипу Миљана Миљанића у осмини финала.

1pizon..

У Купу шампиона 1973/74 постигао је гол у 1. колу против пољаког Стал Мјелеца у победи од 2:1. Одиграо је свих шест утакмица у елитном европском такмичењу, а посебно су се издвојиле победе од по 2:1 против Ливерпула, када је Звездина сјајна партија у Енглеској пресудно утицала да Ливерпул промени стил игре, који их је неколико година касније довео до титуле шампиона Европе. У четвртфиналу је црвено-беле зауставио Атлетико Мадрид (0:2 и 0:0). У шампионату је Петровић одиграо 31 меч уз седам постигнутих голова. Био је најстандарднији у тиму. У Купу је одиграо свих шест мечева, а сплитски Хајдук је у финалу био успешнији у два меча (1:1 и 1:2).

У Купу победника Купова 1974/75 црвено-бели су стигли до полуфинала, где их је зауставио мађарски Ференцварош, а Владимир Петровић је одиграо шест сусрета и постигао један гол, у реваншу првог кола против солунског ПАОК-а у Београду (2:0). Звезда је у четвртфиналу избацила славни Реал из Мадрида на пенале. Пижон је у првенству Југославије те сезоне на 26 утакмица постигао пет погодака, од чега два у победи против Радничког у Крагујевцу резултатом 3:0, а један у дербију против Партизана (1:1).

Титула се чекала после три сушне сезоне, а Звездин фудбалски виртуоз се у тим вратио у другом делу шампионата 1976/77 и допринео освајању пехара одигравши десет сусрета. Врло ефикасан је био у првенству 1977/78, када је на 28 мечева постигао девет голова и био други стрелац клуба. Два пута је матирао чувара мреже екипе Сарајева и донео победу од 2:1 у 27. колу.

1pizon

Пижон је био вођа легендарног тима Црвене звезде који је стигао до финала Купа УЕФА у сезони 1978/79. Одиграо је десет сусрета и постигао један гол, у ремију против Спортинга из Хихона (1:1) у Београду. Одличне партије пружио је против Арсенала и у реваншу финала против Борусије из Менхенгладбаха и поред пораза резултатом 0:1, док је у шампионату Југославије на 27 мечева постигао пет погодака.

Најбоље године у његовој каријери су тек уследиле. Освојио је шампионску титулу у сезони 1979/80 постигавши пет голова у 28 утакмица. Издвојила се победа против Хајдука у Сплиту од 3:1 у којој је Звездин капитен постигао трећи гол за гостујући тим. Проглашен је и за најбољег фудбалера у Југославији по избору Вечерњих новости. Исто признање припало му је и у следећој сезони, када је Звезда одбранила титулу. Забележио је шест голова у 23 меча у одбрани пехара првака Југославије.

1pizon,

До првог Купа је стигао 1982. године, када је предводећи Звезду у два финална меча против загребачког Динама постигао гол из пенала у 84. минуту прве утакмице у Загребу (2:2), док су у београдском реваншу црвено-бели тријумфовали са 4:2 и стигли до првог трофеја у Купу после паузе од 11 година. Пижон је одиграо свих шест мечева и постигао четири поготка у најмасовнијем такмичењу, док је у лиги на 29 сусрета три пута био стрелац.

Одиграо је и први део сезоне 1982/83 у којој је на 16 мечева постигао шест голова, а каријеру је наставио у лондонском Арсеналу, за који је у сезони 1982/83 одиграо 13 лигашких утакмица и два пута се уписао у стрелце. Постао је први и за сада једини Србин који је носио дрес славног енглеског клуба. Иако се кратко задржао у Арсеналу оставио је добар утисак. Наступао је и за белгијски Антверпен од 1983. до 1985. године (48 лигашких мечева, 10 голова). У сезони 1985/86 играо је за француски Брест сакупивши 37 првенствених сусрета уз пет погодака. Следећу сезону провео је у Стандарду из Лијежа (31 меч, пет голова), а каријеру је завршио у сезони 1987/88 у дресу француског Нансија (29 лигашких утакмица, један гол).

1sampion

За репрезентацију Југославије одиграо је 34 утакмице и постигао пет голова. Дебитовао је 26. септембра 1973. године у Београду против Мађарске (1:1), а последњи пут је носио национални дрес 13. октобра 1982. године против Норвешке (1:3) у Ослу. Играо је на два светска шампионата. У Западној Немачкој 1974. као тинејџер одиграо је два меча, против Пољске (1:2) и Шведске (1:2), док је у Шпанији 1982. играо на сва три меча и постигао победоносни гол против Хондураса (1:0), али Југославија није успела да прође групу.

После играчке каријере определио се за тренерски позив. Постао је помоћник Драгослава Шекуларца у Звезди 1989. године, а шансу да води први тим црвено-белих добио је у финишу сезоне 1995/96, када је довео клуб до трофеја у Купу са две победе против Партизана у финалу од 3:0 и 3:1. Водио је Звезду и у незаборавним мечевима у Купу победника купова у сезони 1996/97, када је тим у коме су перјанице били Дејан Станковић, Перица Огњеновић, Братислав Живковић, Зоран Јовичић, Звонко Милојевић, Зоран Његуш, Горан Ђоровић и остали елиминисао шкотски Хартс (0:0 и 1:1) и немачки Кајзерслаутерн (0:1 и 4:0) и пружио снажан отпор Барселони (1:3 и 1:1). Није остао у клубу до краја те сезоне, а касније је водио још и Бор 1999. године, грчки Атромитос (1999/2000), док је са белоруском Славијом освојио дуплу круну у сезони 2000/01.

1snow

Са младом репрезентацијом Србије и Црне Горе стигао је до другог места на Европском првенству 2004. године, што је био фантастичан резултат и један од највећих успеха у Пижоновој тренерској каријери. Предводио је и Војводину 2004. године, а са кинеским Далијаном је био шампион најмногољудније земље на свету. Тренирао је и кинеску репрезентацију од 2007. до 2008. године, да би у сезони 2009/10 по други пут сео на ужарену клупу Црвене звезде.

Предводио је по веома скроман тим црвено-белих са којим је био први у јесењем делу сезоне и стигао до плеј-офа квалификација за Лигу Европе, када је умало учинио немогуће. Управа на челу са Владаном Лукићем (и Гораном Весићем у сенци) га је сменила после пораза од Металца у пролећном делу, иако је клуб држао прво место на табели са два бода више од Партизана. Нови тренер Ратко Достанић није успео да доведе Звезду до титуле, а Пижон је ушао у историју клуба као тренер који је смењен у тренутку када је био први на првенственој табели.

Касније је кратко био тренер румунског Темишвара 2010. године, а исте године је постао селектор Србије, коју је водио на 13 утакмица уз учинак од по пет победа и пораза и три ремија. Био је близу да прежаљени тим доведе до баража за Европско првенство, али је кобан по “Орлове“ био пораз у последњем колу квалификација у Словенији (0:1), када је Немања Видић промашио пенал. Петровић је предводио још и Ирак 2013. године, након чега је преузео национални тим Јемена, где је био селектор до 2014. године.

Последњи ангажман имао је на старту сезоне 2015/16 када је веома кратко предводио ОФК Београд.

1navijaci

Код навијача Црвене звезде свих узраста ужива велику популарност, што због сјајне играчке каријере, што због тога што никада није лоше говорио о свом клубу, чак и када његови челници нису били фер према њему, а увек је бранио Звездине интересе и никада није дозволио да блате клуб у његовом присуству. Пижон и данас често наступа за ветеране црвено-белих, где год да гостују.

https://www.youtube.com/watch?v=oyig2qPi2bo

Повезане вести

1 comment

dejo јул 1, 2016 at 20:09

Srecan vam rodjedan Pizonu pa da modernizujete omladinsku skolu nase Crvene Zvezde zajedno sa upravom nase Crvene Zvezde jer je potrebna modernizacija nasoj Crvenoj Zvezdi da bi jaca skola nase Crvene Zvezde bila Pizonu 🙂

Reply

Leave a Comment