Moja Crvena Zvezda
ВажноЕвропска такмичењаКошаркаНајновије

Шампион Србије иде на гиганта из Москве у четвртфиналу Евролиге

Црвена звезда је након убедљиве победе Бамберга над Лаборал Кућом (89:69) у групи Ф добила ривала у четвртфиналу најелитнијег европског клупског такмичења.

То ће бити ЦСКА из Москве, клуб изузетне кошаркашке традиције, шестоструки шампион Европе и ВТБ лиге, 24 пута првак СССР-а, 21 пут шампион Русије, три пута победник Купа СССР-а и четири пута најбољи у Купу Русије, екипа која у својим редовима има све саме звезде кошарке на Старом континенту попут два најбоља стрелца Евролиге ове сезоне Нанда Де Колоа (19,67) и Милоша Теодосића (16,65), затим Кајла Хајнса, Корија Хигинса, Џоела Фриленда до прекаљених руских кошаркаша Андреја Воронцевича, Виталија Фридзона, Никите Курбанова, Виктора Хријапе и осталих звездица.

То је и тим који је последњих сезона као велики фаворит необјашњиво губио финала и полуфинала Евролиге, па је титула из 2008. последња коју су успели да освоје у елитном такмичењу. И ове сезоне имају импресиван евролигашки учинак. Прву фазу су завршили са скором 9-1, а у ТОП 16 коло пре краја имају девет тријумфа и четири пораза уз просечан индекс корисности од чак 107,57 по утакмици по чему су убедљиво први, као и по просеку постигнутих поена од 91,78 по мечу. Најбољи су и у асистенцијама (19,91), проценту шута за два (57,41 одсто) и три поена (42,70 одсто), имају и МВП-а такмичења Де Колоа (индекс 24,19) и заиста делују импресивно, али не и непобедиво о чему сведоче неуспеси против Уникахе (78:86), Химкија (89:91), Лаборал Куће (71:81), Барселоне (98:100) и Бамберга (83:91), при чему је само екипа за коју наступа наш репрезентативни бек Немања Недовић успела да тријумфује у Москви.

1na

Прве дуеле против Московљана београдски црвено-бели имали су у својој премијерној сезони у Европи 1969/70, када су у оквиру четвртфиналне групе Купа европских шампиона претрпели два пораза. У Београду је 15. јануара 1970. године било 82:85 уз 23 поена Владимира Цветковића и по 21 Драгише Вучинића и Зорана Славнића, за госте је Владимир Андрејев убацио 21, док је армијски клуб седам дана касније у Москви славио са убедљивих 105:92 уз 28 поена Владимира Андрејева и 18 Сергеја Белова, док је за Звезду 30 убацио најбољи кошгетер екипе, легендарни Владимир Цветковић “Цвеле“.

Нови окршај српски и руски великани имали су у полуфиналу Купа европских шампиона у сезони 1972/73. Улог је био огроман. Звезда је била без Љубодрага Дуција Симоновића, који је имао одређених несугласица са екипом, али су црвено-бели и без њега остварили до данас најбољи резултат у најелитнијем европском клупском такмичењу пласманом у полуфинале. Ту се ЦСКА поново показао као непрелазна препрека. У првом мечу 1. марта 1973. у Београду гости су тријумфовали са 98:90 уз по 24 поена Сергеја Белова и Ивана Једешка, док су у екипи коју је са клупе предводио Братислав Ђорђевић, отац нашег прослављеног репрезентативца и садашњег селектора Александра, најефикаснији били Драгиша Вучинић са 23 поена, Зоран Славнић са 21 и Драган Капичић са 20 поена. У реваншу, недељу дана касније, ЦСКА је завршио посао предвођен Сергејом Беловом и Алжаном Жармухамедовом и пласирао се у финале победом од 100:83, а Вучинић је са 25 поена био најбољи у редовима нашег шампиона.

На следећи сусрет са славним клубом чекало се нешто више од 26 година. Звезда је гостовала у Москви 30. септембра 1999. године у оквиру 2. кола групе А такмичења у Евролиги 1999/2000 и претрпела убедљив пораз резултатом 62:86, иако је на полувремену заостајала само четири поена (36:40). Никола Јестратијевић је био далеко најрасположенији у Звездиним редовима са дабл-дабл учинком од 20 поена и 10 скокова, док се на другој страни издвојио трилинг асова: Василиј Карасев (17 поена, девет асистенција, три украдене лопте), Игор Кудељин (16 поена), Валериј Дајнеко (15 поена). ЦСКА је касније славио и у Бечу са 80:65. Меч је одигран 11. новембра 1999. године у престоници Аустрије, јер у то време нашим клубовима у многим спортовима није било дозвољено да играју утакмице на територији СР Југославије (Србије и Црне Горе), наводно због политичке ситуације. За Русе је Дајнеко убацио 24 поена, а Карасев 18, док је у редовима Црвене звезде најефикаснији био Игор Ракочевић са 22 поена, а Никола Јестратијевић је поред 17 поена имао шест скокова и четири украдене лопте.

Тако је ЦСКА добио свих шест сусрета против Звезде у европским такмичењима, па садашња генерација црвено-белих има прилику да прекине тај неповољни низ. Тринаестоструки узастопни шампион Русије јесте велики фаворит против Звезде у четвртфиналној серији плеј-офа Евролиге, али се борбени састав са Малог Калемегдана сигурно неће олако предати, посебно у врелој атмосфери домаћег терена, где су ове сезоне падали Стразбур, Реал Мадрид, Бајерн, Химки, Уникаха, Локомотива Кубањ, Цедевита, Ефес и Панатинаикос, док су поразе избегли само Фенербахче и Дарушафака. Милер, Цирбес, Јовић, Кинзи, Гудурић и друштво показали су да могу сваког да победе не само код куће, већ да су способни да направе изненађења и на гостовањима, тако да би још неки корак више био само додатни плус на одличан утисак који је првак Србије и АБА лиге ове сезоне оставио на евро сцени, где је с правом прави хит Евролиге.

Ево и свих парова четвртфинала уз напомену да се игра на три победе по систему 2-2-1, ЦСКА има предност домаћег терена због првог места у својој групи, а термини мечева су 12, 14, 18. и евентуално 20. и 26. април.

  • ЦСКА – ЦРВЕНА ЗВЕЗДА
  • ЛАБОРАЛ КУЋА – ПАНАТИНАИКОС
  • ФЕНЕРБАХЧЕ – РЕАЛ МАДРИД
  • ЛОКОМОТИВА КУБАЊ – БАРСЕЛОНА

Повезане вести

3 comments

Vuja апр 8, 2016 at 21:04

Šta je sa Nastićem,gde je taj čovek?

Reply
josif апр 8, 2016 at 20:23

Mismo zadnje tri utakmice,ukljucujuci i ovu vecerasnju izgubili ukupno sa 70-80 razlike,uz katastrofalan pristup.Sramota,tako se nenosi Zvezdin dres,onaj majmun Zirbes otkako je potpisao kozna gde vise nece da igra,samo radi licne u napad i cudi se ko debil.Od CSKA cemu izgubiti 3:0 uz -100 kos razliku sa ovakvim pristupom,zivi bili pa videli.Sada mozete i da neobjavite komentar.Pozz.MKD

Reply
rene artoa апр 8, 2016 at 15:37

Bice gusto 3-2 za nekog nadam se za nas. NAPRED ZVEZDO!!!!!!!!!!!!!

Reply

Leave a Comment