Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Драган Младеновић у посети Ливерпулу

Након трансфера Марка Грујића, изданка наше Омладинске школе, у Ливерпул, сарадња Омладинских школа Црвене звезде и славног енглеског клуба наставља да се развија.

На адресу нашег клуба стигла је специјална позивница из академије Ливерпула. Директор Омладинске школе Црвене звезде, Драган Младеновић, чак седам дана је боравио у Енглеској, где се до танчина упознао са функционисањем једне од најпознатијих светских академија за развој младих играча.

– Добили смо званичан позив од Ливерпула као клуба да будемо гости њихове академије. Наравно, са задовољством смо прихватили позив, поготово јер се уклапао у оно што сам планирао да урадим као директор Омладинске школе – обилазак академија европских клубова. Желим да видим где је Црвена звезда у односу на њих – почео је причу Младеновић, након повратка у Србију.

– Били смо у Ливерпулу седам дана, и свакодневно смо присуствовали тренинзима и утакмицама млађих категорија, и упознали смо се са начином рада у Енглеској и условима у којима раде. Обавили смо разговоре са њиховим шефовима за више одсека – медицински део, скаутинг службе, одсека за инфраструктуру, итд. Видели смо све оно што једна академија треба да има. Инфраструктура је на савршеном нивоу – имају халу са вештачком травом, теретану која има отприлике око 800 квадрата, 12 повезаних терена од којих је један такође са вештачком травом. То је заиста огроман простор. Наравно, обишли смо и део где тренира први тим, чувени „Мелвуд“. Он је одвојен неких пет километара од академије. Шта тек рећи за услове које имају првотимци, почевши од центра за опоравак играча, базена, теретане, терена… То је један комплетан центар који играч нема потребе током дана да напушта – објашњава Младеновић.

Ливерпул је, по речима директора Омладинске школе, заинтересован за учешће на турниру који би организовао наш клуб.

– Причали смо са људима који воде академију о могућности да се направи један турнир у којем би они били гости Црвене звезде. План је да се направи турнир на којем би учешће узели играчи из неке од млађих категорија Црвене звезде и још три озбиљне европске екипе, а наша жеља је да једна од њих буде Ливерпул. Играло би се у формату мини-лиге, свако би играо против свакога, и на тај начин бисмо видели где смо у односу на озбиљне европске клубове, макар по квалитету Омладинске школе – прецизирао је Младеновић.

Искуства која су стекли током посете значиће и у покушају унапређења Звездине Омладинске школе.

– Код нас, реално, постоји шанса да се направи велики помак у организацији тренинга. Не у смислу самог тренинга, већ на пропратне ствари као што су економат, медицинска служба и служба за опоравак играча. Црвена звезда као клуб мора да направи део за медицинску службу и теретану, а простор смо пронашли. Наша теретана ће, наравно, бити скромнија од Ливерпулове која се простире на 800 квадрата, али ће подићи ниво рада у самој Омладинској школи. Те сегменте морамо много боље да организујемо и да их подигнемо на виши ниво. Апарати које користи Ливерпулова Омладинска школа ни наш први тим нема. Али, дошли смо до закључка да од свих силних апарата које имају, користе само један. Зове се „Game ready“. Он је показао изванредне резултате, и кошта 2500 евра. То је најновији апарат у области медицине. После било које повреде мишића, 70% мишића се опорави у првих 24 часа. То је нешто што можемо да приуштимо себи, јер то је апарат који они користе и када иду на гостовања. Све у свему, феноменално искуство које ће нам много значити у даљем раду – закључио је Драган Младеновић.

Повезане вести

Leave a Comment