Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

На данашњи дан: Крупниковићеве маказице за вечност у 99. вечитом дербију

На данашњи дан 1995. године постигнут је вероватно најлепши гол у историји вечитих дербија, а стрелац је био Звездин голгетер Небојша Крупниковић.

Црвено-бели су у походу ка дуплој круну, након сезоне без трофеја, вратили на кормило трофејног стратега Љупка Петровића, шампиона Европе из 1991. године, који је повео екипу ка успесима уз неколико појачања, међу којима је био и асистент код антологијског гола Дарко Ковачевић. Звездин нападач је у 16. минуту 99. вечитог дербија центрирао са леве стране, а Небојша Крупниковић је лопту закуцао у мрежу популарним маказицама и исписао историју на стадиону у Хумској несвакидашњим потезом који је само додатно улепшао голман домаћих Пандуровић покушајем да заустави неочекивани ударац за вођство Звезде од 1:0.

Било је и пре тога, а и касније много атрактивних погодака у вечитим дербијима, али се овај издвојио за сва времена и остао урезан у сећање навијачима као мајсторија која се виђа врло ретко на утакмицама оваквог типа. Крупниковић је у 28. минуту одиграо дупли пас са Аџићем и асистирао капитену црвено-белих за вођство од 2:0. Црно-бели су у наставку успели да изједначе головима Чакара из једанаестерца у 65. и Савељића у 77. минуту, али је резултат остао у сенци Крупниковићеве мајсторије, која је незаобилазна тема увек када се поведе прича о вечитим дербијима.

Крупниковић је те сезоне постигао чак 28 голова у свим такмичењима и заједно са Дарком Ковачевићем био најбољи стрелац екипе. Колико су црвено-бели играли атрактивно, ефикасно и офанзивно у шампионату 1994/95 говори и бројка од 99 постигнутих голова на 36 мечева, по чему су били далеко најефикаснији у лиги, а предњачили су наравно Дарко Ковачевић са 24 првенствена поготка и Небојша Крупниковић, који се 23 пута уписао у стрелце на лигашким сусретима.

23. коло шампионата Југославије 1994/95

ПАРТИЗАН – ЦРВЕНА ЗВЕЗДА 2:2 (0:2)

Београд – Стадион Партизана. Гледалаца: 50.000. Судија: Петровић. Стрелци Крупниковић у 16. и Аџић у 28. минуту за Црвену звезду, а Чакар у 65. из једанаестерца и Савељић у 77. минуту за Партизан.

ПАРТИЗАН: Горан Пандуровић, Зоран Мирковић, Ниша Савељић, Алберт Нађ, Братислав Мијалковић, Игор Ташевски, Виктор Треневски (Дамир Чакар), Саша Ћурчић (Дарко Тешовић), Ненад Бјековић јуниор, Драган Ћирић, Саво Милошевић. Тренер: Љубиша Тумбаковић.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Звонко Милојевић, Дејан Стефановић, Горан Ђоровић, Никола Радмановић, Митко Стојковски, Марко Перовић, Иван Аџић (Братислав Живковић), Небојша Крупниковић (Срђан Бајчетић), Дарко Ковачевић, Дејан Петковић, Ненад Сакић. Тренер: Љубомир Петровић.

https://www.youtube.com/watch?v=v9TJxjQNu08

Повезане вести

Leave a Comment