Moja Crvena Zvezda
Фудбал

Novi Statut stupio na snagu

Vladan Lukić

U subotu 30. oktobra na snagu je stupio Statut koji je usvojila Skupština FK Crvena zvezda na sednici koja je održana 22. oktobra.

Ovaj Statut je odmah po donošenju proglašen „revolucionarnim u srpskom sportu“ jer je njime „ Crvena zvezda zvanično postala vlasništvo svojih članova“. Zvezda je od danas organizovana po ugledu na moćne španske klubove Real i Barselonu, portugalsku Benfiku i nemački Šalke 04 čiji su vlasnici članovi kluba.

Novim Statutom je uvedena instucija „člana kluba“. Prema Statutu i pravilnicima o članstvu i izborima, član Crvene zvezde je navijač kluba koji popuni pristupnicu i plaća godišnju članarinu koja iznosi hiljadu dinara. Član kluba dobija člansku kartu koja je njegova „lična karta u Crvenoj zvezdi“. Član kluba može da kupi sezonsku kartu za Zvezdine utakmice (od ove sezone sezonske karte se prodaju samo članovima Kluba), dobija popuste prilikom putovanja sa Zvezdom, ima pravo rezervacije dnevnih karata, popuste u Zvezdinim šopovima kao i obaveštavanje prutem sms-a i e-maila o svim događajima od interesa za klub.

Marketing Crvene zvezde je potpisao ugovore sa nekoliko desetina kompanija među kojima su trgovinski lanci, prodavci automobila, turističke agencije pa do frizerskih salona i stomatoloških ordinacija koji članovima Zvezde daju popuste u svojim radnjama između 2 i 20 odsto. Zvezdina članska karta postaje platna kartica. Međutim, najvažnije od svega je činjenica da će rukovodstvo kluba – predsednika i Skupštinu ubuduće birati samo članovi kluba na direktnim izborima.

Tako će Klubom ubuduće upravljati članovi i to je najvažnija promena koju donosi Statut Crvene zvezde. Upravni odbor raspisuje izbore a kampanja traje 90 dana. Izborima rukovodi Izborna komisija koja imenuje biračke odbore jer će se izbori za predsednika i Skupštinu Zvezde sprovoditi na biračkim mestima širom Srbije kao što se sprovode državni izbori! Predsednika kluba biraju svi članovi direktno a članovi Skupštine se biraju direktno ali po regionima od kojih svaki ima onoliko članova Skupštine koliko je zastupljen u članstvu. Regioni su Beograd, Vojvodina, istočna Srbija, zapadna Srija, južna Srbija, Kosovo i Metohija i dijaspora. Skupština broji 150 članova a novina je da će određeni broj skupštinara predlagati Sportsko društvo Crvena zvezda, sekcija veterana, radna zajednica, Klub poznatih zvezdaša i klubovi navijača.

Kandidata za predsednika Zvezde ubuduće će moći da predloži određen broj članova ili Upravni odbor. Kandidat za predsednika mora da bude član kluba najmanje godinu dana, da je ugledan član društva i da je poznat i poštovan u profesiji kojom se bavi, da nije krivično osuđivan i da ima iskustva u rukovođenju ili da je ugledan sportista ili sportski radnik. Kandidati za predsednika imaju pravo da preko kluba svim članovima pošalju dva puta izborni materijal koji dobija poštom svaki član kluba a moguća je kampanja u medijima. Zabranjeno je vređanje drugog kandidata, omalovažavanje drugih  programa i nanošenje uvreda a nepoštovanje ove zabrane može da dovede do diskvalifikacije iz izborne trke. Birački spisak čine svi članovi Kluba a on se zaključuje na dan raspisivanja izbora. Članovi koji se učlane posle raspisivanja izbora imaće pravo da glasaju tek na sledećim izborima u klubu. Članovi mogu da glasaju direktno na biračkim mestima putem glasačkih listića, putem elektronskog glasačkog listića (uz verifikovanu e-mail adresu) ili putem pošte ukoliko glasački listić overe u sudu, opštini ili kod notara. Izbori traju najmanje tri dana a biračka mesta će biti otvorena na Marakani ali i u gradovima Srbije u kojima ima najviše članova a to su za sada osim Beograda i Novi Sad, Niš, Kragujevac, Užice, Zaječar, Kruševac… Po zatvaranju biračkih mesta sabiraju se glasovi, a glasovi koji stižu poštom čekaju se još 72 sata i tada se proglašava novi predsednik Kluba kao i nova Skupština. Novim Statutom omogućeno je članovima da se širom zemlje i sveta organizuju u Klubove navijača.

Predsednik Crvene zvezde Vladan Lukić izjavio je da je novim Statutom „Crvena zvezda vraćena zvezdašima i da je jednom zauvek utvrđeno čije je vlasništvo“.

„Crvena zvezda je vlasništvo srpskog društva a njome upravljaju njeni članovi koji plaćaju članarinu Klubu. Do danas imamo preko 13 hiljada članova a cilj nam je da imamo 50 hiljada. Predsednik dakle može da bude član Kluba, može da bude bogat ili ne ali niko više nikada ne može da kupi Zvezdu. Uveli smo zdravu konkurenciju, sada svi znaju pravila igre i ja očekujem da sledeći izbori u Crvenoj zvezdi budu praznik u kome će u borbi ideja i programa pobediti onaj ko ponudi najbolje za klub. Verujem da smo ovom reformom udarili čvrste temelje nove Zvezde i srećan sam što sam predsednik kluba kada se to dogodilo“, rekao je Lukić.

Novi Statut je uveo još jedno telo – Veće klupskog saveta. Ovo veće bira Skupština kluba, a to je ujedno i jedino telo kluba čiji članovi ne moraju biti i članovi Crvene zvezde. Veće klupskog saveta čine ugledni građani srpskog društva i predstavnici generalnog sponzora Kluba među kojima je Njegovo presveštenstvo vladika zahumsko – hercegovački Grigorije. Ovo veće će predstavljati društvenu kontrolu rada Crvene zvezde.

Govoreći o Veću Klupskog saveta, predsednik Lukić je rekao:

„Crvena zvezda je nacionalna institucija. Kao takva ona ima moralnu obavezu da društvo kontroliše njen rad i finansije. Osnivanjem ovog Veća omogućili smo uglednim članovima srpskog društva da imaju uvid, daju svoje mišljenje i zaključke kao i da donose odluke u vezi sa planovima kluba, raspodelom sredstava, godišnjim finansijskim planovima i završnim računom. Njihova mišljenja ćemo objavljivati na sajtu kluba i dostavljati članovima organa koji ih usvajaju. Ovo je prvi put u istoriji srpskog sporta da društvo preko svojih uglednih članova kontroliše rad jednog fudbalskog kluba.“

Statutom je uvedena obaveza da se Skupština kluba uvek zakazuje šezdeset dana po odigravanju poslednje utakmice domaćeg prvenstva. Jedine tačke dnevnog reda ovakve Skupštine  su rasprava o poslovnim i sportskim rezultatima kluba. Crvena zvezda je tako postala prvi srpski klub u kome najviši organ raspravlja na kraju svake sezone o poslovnim i sportskim rezultatima.

Rerformama u Zvezdi je uvedena funkcija počasnog predsednika kao i mesto predsednika Skupštine. U komercijalnu upotrebu je vraćen stari grb iz vremena kada je Zvezda osnovana, uvedena je klupska slava Đurđevdan, proširen je Upravni odbor, ustanovljen je Odbor za hitna pitanja, učvrćena je veza između Sportskog društva i fudbalskog kluba.

Na naše pitanje šta je najviše Zvezda dobila statutarnom reformom, predsednik našeg kluba Vladan Lukić kaže:

„Ovom reformom stvari su postavljenje na svoje mesto. Interes Zvezde je stavljen na prvo mesto i ovaj klub je iznad svega. Klub je dat na upravljanje članovima uz nadzor društva. Niko više neće moći da bude iznad Zvezde. Ni predsednik Kluba, ni trener, ni igrač. Mi smo jednostavno dobili privilegiju u životu da možemo da neko vreme donosimo odluke u Zvezdi i  prolazni smo. Samo je Zvezda večna i samo Zvezda je iznad svega.“

Повезане вести