Moja Crvena Zvezda
ВажноЗвездина кућа славнихНајновије

IN MEMORIAM: Драган Николић

Драган Николић

У петак, 11. марта у јутарњим часовима, у Београду је преминуо један од највећих глумаца на овим просторима, Драган Николић.

Рођен је у Београду, 20. августа 1943. године. Филмску каријеру отпочиње главном улогом у филму Живојина Павловића – „Кад будем мртав и бео“ (1967). Играо је у више од осамдесет филмова (Хороскоп, Бубе у глави, Улога моје породице у светској револуцији, Млади здрав ко ружа, Бег, Кичма, Национална класа, Ко то тамо пева, Бановић Страхиња, Сезона мира у Паризу, Нешто између, Балкан експрес, Обећана земља, Урнебесна трагедија, Буре барута, Андреграунд, Зона Замфирова, Турнеја) …

Наступа и у кратким играним филмовима и на телевизији. Велику популарност донео му је лик Прлета из филмова и тв серије Отписани (1974) и Повратак отписаних (1976) у режији Александра Ђорђевића.

Као стални члан ансамбла Позоришта Атеље 212, у којем је од 1969. године, остварио је много улога и врло успешну позоришну каријеру, а играо је и у Звездара театру, Београдском драмском позоришту…

Током две сезоне 1982. и 1983. године играо је у париском „Тheatre dе lа Vill“ главне улоге у представама „На дну“ и „Мајстор и Маргарита“. Добитник је свих значајних филмских награда укључујући Награду за животно дело „Павле Вујисић“ 2000. године.

Драган Николић је био и познати навијач Црвене звезде, човек који је више пута учествовао у Звездиним пројектима, Звездаш за пример свима. Његова смрт представља велики губитак и за црвено-белу породицу, и овим путем изражавамо поруке искреног саучешћа породици Драган Николића.

Легенде никад не умиру, Урке. Флојд ће и даље лудо возити, Прле. Попај ће увек бити ту.

Комеморација и сахрана биће одржани у понедељак. Драган Николић биће сахрањен у Алеји великана, заслужних грађана на Новом гробљу, у Београду.

Повезане вести

1 comment

krvavi zvezdas-DE мар 11, 2016 at 18:02

Sta reci o ovoj velicini…pocivaj u miru legendo

Reply

Leave a Comment