Moja Crvena Zvezda
ВажноКошаркаМлађе категоријеНајновије

Звездини јуниори након освајања турнира већ праве планове за Берлин

Након тријумфа на квалификационом турниру „Adidas Next generation“ који носи назив „Марко Ивковић“ и пласмана на финални турнир јуниорске Евролиге у Берлину, своје прве утиске су изнели Алекса Раданов и Иван Ћоровић, узданице црвено-белих.

Алекса Раданов је био најкориснији играч у финалу против Спарса са индексом 34. За 35 минута у игри забележио је 26 поена, осам асистенција, три украдене лопте и две блокаде (шут за два 4/9, тројке 4/6, слободна бацања 6/8), а над њим је направљено и девет фаулова.

– Честитам екипама на јако доброј игри на овом турниру. Пружили су максимум као и ми. На крају смо победили и заслужили тај пут у Берлин где се надам да ћемо освојити као у Милану претпрошле године.

Трофеј има велику важност за овај Звездин тим.

– Значи нам пуно, то је нешто најлепше што може да нам се деси. Заслужили смо то и надам се да ћемо оправдати очекивања у Берлину. Трудићемо се, даћемо свој максимум. Тренираћемо још два месеца и надам се да ћемо испунити зацртани циљ и наше жеље.

Капитен екипе Иван Ћоровић био је помало изненађен одличном партијом сарајевских Спарса у финалу након што су их црвено-бели убедљиво савладали у групној фази.

1.ic– Срели смо се са њима још у групи, добили смо их 37 разлике, али нисмо очекивали овако тешко финале. Међутим, сада су они показали карактер и подигли се после те утакмице. Одлично су одиграли, честитам им на фер и коректној игри. Ми смо им вратили за пораз у Сарајеву, када смо изгубили са пола коша и ево на крају заслужено освојили турнир и отишли у Берлин.

Континуитет Звездиних успеха у млађим категоријама наставља и ова врло талентована генерација, а Ћоровић истиче против којих екипа је било најтеже играти на турниру.

– Доминирали смо на турниру, добијали утакмице са великом разликом. Једино је финале било тешко и утакмица са чврстом екипом Албе, јер нас је мало стигао умор.

Капитену је јасно да Звезду чека тежак задатак на фајнал-фору у Берлину, али је и оптимиста по питању његовог освајања.

– Биће тешко, али припремићемо се. Сигурно нећемо ићи са белом заставом, већ идемо и тамо на победу и да освојимо турнир – истакао је Иван Ћоровић, који је у финалу забележио 13 поена, седам скокова и две асистенције (шут за два 2/4, тројке 1/2, слободна бацања 6/6) и 20 индексних поена.

ALEKSANDAR GLISIC strucni stab kosarkasa reprezentacije Srbije U18 u hali Zavoda za sport, Beograd, 16.07.2015. godine Foto: Marko Metlas Kosarka, Srbija U18
ALEKSANDAR GLISIC strucni stab kosarkasa reprezentacije Srbije U18. Foto: Marko Metlas Kosarka.

Тренер Звездиних јуниора Александар Глишић похвалио је своје пулене након освајања трофеја, али и екипу сарајевских Спарса на врло доброј партији.

– За нас је било веома важно да освојимо турнир, јер прошле године нисмо обезбедили директан пласман на Ф8 јуниорске Евролиге у Берлину. Веома је важно за клуб да ови млади играчи имају то искуство, да се опробају у конкуренцији најјачих играча у Европи. Овај турнир је кратко трајао, само три дана, али је био веома напоран за играче због пет утакмица. Честитам мојим кошаркашима на приказаној игри и енергији коју су имали током целог турнира. Мислим да смо апсолутно заслужено освојили турнир и да је било право финале, јер се у групној фази и полуфиналу можда стекао утисак да смо ми више него доминантни у овој конкуренцији. То је била тренутна инспирација. Имали смо већу енергију и добру припрему за те утакмице. И за финалну утакмицу смо се добро припремали, али ово је друга утакмица у два дана против истог тима који веома респектујем, који долази из једне организоване средине где се јако добро ради са младим играчима, који су одлични. Задовољан сам игром и победом. Надам се да ће то бити право искуство и проба за ове играче у Берлину.

Финални турнир у Берлину биће велики изазов за црвено-беле, који имају у саставу и значајан број кадета.

– Да одмеримо снаге, па ако освојимо – супер, а ако не биће то веома битно искуство за ове играче. Неки од њих су били и прошле године, имају то искуство, али већина њих се први пут налази у јуниорској конкуренцији, не на оваквим турнирима, већ уопште у јуниорској лиги. То у веома млади играчи, чак има и доста кадета. Имамо јако добре услове. Ово је успех организације, систематског и организованог рада, свих тренера у клубу и свих људи који воде клуб, менаџмента, а и сама организација је сваке године на све вишем нивоу. То је за све играче из Београда, региона, а и шире (Немачка) права прилика да се друже и одмере снаге, иако је трајало само три дана – рекао је Глишић.

Повезане вести

Leave a Comment