Moja Crvena Zvezda
FeaturedАлександарБлоговиВажноВечити дербиНајновије

Дерби јесте нешто посебно

Кажу да је флоскула она чувена реченица „Дерби је нешто посебно“. Кажу они који га не осећају као прави навијачи Звезде и Партизана. Кажу они који никада његов крај нису дочекали у сузама и као покисли, односно они чијој радости није било краја када су њихови играчи у тунел Маракане или ЈНА на крају утакмице ушли као победници.

Дерби јесте нешто посебно. И увек ће бити. Зато је и назван, пророчки, „вечити“. Добијен дерби је утакмица која код навијача може да залечи све претходне ране настале у тој сезони.

Знају то овог петка, овог фебруара, ове године, навијачи Партизана. Знали су то навијачи Звезде оне 2012. када је Каду послао пројектил у гол Петровића у 93. минуту.

Има ли лепшег осећаја за једног навијача од дербија добијеног у надокнади времена, на стадиону ривала? За навијаче Звезде можда онај гол Панчева или аутогол Аугенталера. За навијаче можда Партизана она тројка Ђорђевића против Хувентуда. Знају то они који су доживели бомбу Кадуа, односно бомбу Мореире, зa реми, кoји је тaдa Пaртизaну и Грoбaримa вредеo кao пoбедa.

Кажем „можда“, јер се дерби схвата различито. Ипак, проценити по себи, процените по навијачима које знате и са којима се дружите, идете на утакмице. Када се дерби изгуби, и у шампионској сезони, можете након њеног завршетка, само због тих 90 минута рећи: „Није то то.“

Статистика

Знају то овог петка, овог фебруара, ове године, навијачи Партизана. Знали су то навијачи Звезде оне 2012. када је Каду послао пројектил у гол Петровића у 93. минуту.

Био сам на тој утакмици. Партизан је тада прославио, ни сам више не знам коју везану титулу. Ипак, знам. Сећам се да је у питању пета узастопна, јер сам добро упамтио коцкице и јамб на семафору у Хумској. Сетих се сада и оне песме народног певача Шекија Турковића, која је одзвањала стадионом Југословенске народне армије, преко звучника, распређених дуж целе атлетске стазе. Највише испред северне трибине. Касније су они остали без каблова. Међутим, сећам се и краја утакмице. Кадуов пројектил, ерупција радости на црвенo-белoм делу стадионa, крај утакмице и – експресно пражњење западне, јужне и највећег дела источне трибине. Остали су тада само момци из фракције „Забрањени“, да се још неко време надјачавају са севером, који је био пун.

Не, није ово провокација. Ја бих урадио то исто. Ја бих исто тако, чим би судија одсвирао крај, након таквог гола, одмах изашао са стадиона. И такве прославе титуле не бих се радо сећао. И зато је дерби нешто посебно. Не може заменити лошу сезону, не може заменити пехар, не може обрисати поразе из читаве сезоне, али може много да промени. Зато око дербија и влада еуфорија данима пре и данима после њега. Зато се оне сезоне, када је Звезда, након фантастичне игре и победе на Маракани од 1:0, голом Калуђеровића, у полуфиналу Купа, елиминисана, због 0:2 на ЈНА, тај пораз славио као победа, односно обратно на другој страни.

Зато и сутрашња утакмица не може бити небитна, иако је разлика на табели историјска, и иако је, објективно, квалитет на страни Црвене звезде. Зато дерби и јесте нешто посебно.

Зато, и поред свих подела и разлика, и једни и други навијачи пред дерби деле заједничку судбину – ишчекивање и трему, као да је дерби који следи последњи. Заједничка је и стрепња током 90 минута игре. А када судија одсвира крај, опет долази до подела. Једни славе, други тугују. Чак и када је резултат нерешен, једни мисле да је могло и боље, други да су можда и добро прошли…

Зато је сутрашњи дерби значајан као да су тимови на табели изједначени. Зато је дерби много више од једне утакмице, три бода, победе.

 

Зато дерби јесте нешто посебно.

Повезане вести

1 comment

Komšija апр 16, 2016 at 22:20

Eto, ispunila ti se želja, i ovaj derbi je odlučen u 90+ 🙂

Pozdrav od Partizanovca, MCZ je najbolji klubaški portal u Srbiji!

Reply

Leave a Comment