Moja Crvena Zvezda
FeaturedВажноДруги пишуКошаркаНајновије

Хала Пионир мења име, у Професорову част!

Хала Пионир, храм београдске кошарке, могао би да промени име. Наиме, како истиче Божидар Маљковић, обављени су разговори, који представљају први корак ка томе да ова хала понесе име по једној од највећих кошаркаших легенди и једном од највећих спортских радника у бившој Југославији – професору Аци Николићу.

„Јуче, сам коначно, након шеснаест година, намерно понављам, имао прилику да у једном спортском и искреном разговору успешно убедим надлежне да прихвате мој пред изборни програм. Мој ‘коалициони партнер’ Александар Вучић на састанку коме је присуствовао његов сарадник Горан Весић прихватио је тај предлог и дао ми је чврсто уверење да ће Хала Пионир убудуће носити име Александра Николића.“

Након другог светског рата почео је да игра за Црвену звезду. Међутим одмах након формирања кошаркашке секције Партизана, декретом су сва војна лица морала да пређу у Партизан. Тако се и Аца Николић нашао у у том клубу. Са Црвеном звездом је освајао титулу 1947, 1948. и 1949. Одиграо је 10 утакмица за репрезентацију Југославије.

Са репрезентацијом је као селектор освојио бројне медаље, а каријеру је наставио у иностранству, где је као тренер Варезеа харао Европом. Звезди је донео КПК, а касније као саветник Жељка Обрадовића освојио и КЕШ 1992. са тим клубом.

Добитнике је бројних признања и члан Куће славних ФИБА.

Повезане вести

Leave a Comment