Moja Crvena Zvezda
ВажноКошаркаНајновије

На данашњи дан: Рођен Марко Гудурић

Марко Гудурић, репрезентативац Србије, кошаркаш Фенербахчеа и један од највећих европских талената, рођен је 8. марта 1995. године у Прибоју.

Са црвено-белима је освојио титулу шампиона Србије 2016.године, АБА лигу 2016.године, Куп Радивоја Кораћа 2017.године и стигао до Топ8 Евролиге, немерљивог, фантастичног успеха који је и у овој сезони на „дохват руке“.

Марко је са 15 година стигао у Београд, али је пре кошарке тренирао фудбал у родном граду, да би професор физичког у гимназији приметио његов природни дар за магичну игру под обручима. Почео је да тренира у КК Прибој, затим у приватном клубу Драмини. Након тога није прошао пробу у ФМП-у, па је прихватио понуду Партизана, где је провео једну сезону, а затим је уследио позив из Железника и Марко се поново обрео у ФМП-у.

Марљиво је радио на себи, долазио раније на тренинге и остајао по завршетку да шутира два-три сата. Играо је и за јуниорски тим Црвене звезде на турнирима Евролиге, где је током 2012/13 бележио 12.8 поена и 5.3 скока уз шут за три поена од 52 одсто. У исто време је наступао и за први тим ФМП-а, где је био веома запажен и у Кошаркашкој лиги Србије 2013/14 остварио учинак од 9.9 поена, и 3.9 скокова на 24 утакмице. На финалном турниру Купа Радивоја Кораћа у два меча нанизао укупно 33 поена, 15 скокова, девет асистенција и шест украдених лопти, да би у Супер лиги Србије 2014. на 13 мечева забележио 134 поена, 54 скока, 21 асистенцију и 14 украдених лопти (осми у лиги са просеком од 1.08).

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz11046540_1049383788455850_2140954909455609544_n

Постао је лидер екипе, није га обесхрабрило што су његови вршњаци већ били у првом тиму Звезде. Наставио је да пружа максимум и нада се својој шанси. У сезони 2014/15 најпре је у Кошаркашкој лиги Србије био четврти стрелац са 15.6 поена по мечу, други по индексу (19.4), осми у асистенцијама (просек 3.3) и украденим лоптама (1.59 по утакмици). Била је то најава сјајне 2015. године у којој је доживео потпуну афирмацију. ФМП се лако пласирао у Супер лигу Србије под вођством Милана Гуровића, а Марко Гудурић је и тамо био четврти стрелац са 12.6 поена у просеку. Укупно је у Супер лиги 2015. године забележио 177 поена, 58 скокова, 30 асистенција и 16 украдених лопти. Већ се тада видело колико је надарен шутер, јер је на тренинзима знао да надмаши и великог Гуровића, коме су тројке кроз целу каријеру биле заштитни знак.

У жижу кошаркашке јавности доспео је на Европском првенству за играче до 20 година у Италији, где је предводио Србију до златне медаље као најбољи стрелац тима са просеком од 13,3 поена. Понео је титулу МВП-а уз место у идеалној петорци шампионата.

Била је то више него довољна позивница за први тим црвено-белих. 30.септембра 2015. године потписао је уговор на 4 године са Црвеном звездом. Гудурић је узео дрес са бројем 23, наравно због Мајкла Џордана и постао други играч из Прибоја који се пробио до првог тима Црвене звезде после незаборавног Милете Лисице.

Већ на припремама је наговестио да може много убацивши 23 поен против немачког Крајлсхајма, а затим је и у такмичарским утакмицама избио у први план и по правилу тројкама у одсудним моментима доносио Звезди превагу у Евролиги. Памте се његови далекометни пројектили против Бајерна, када је у одлучујућем мечу за пласман у ТОП 16 фазу испоручио 16 поена (тројке 3/5) и у незаборавној атмосфери у хали „Пионир“ донео Звезди пролаз. Врло брзо су му српски медији доделили надимак „Харден са Лима“.

Убацивао је и осам у победи против Реала, шест Химкију, по 13 против Цедевите и Уникахе у Београду, као и на гостовању у Стразбуру, док је на дебију у најелитнијем европском такмичењу против Стразбура у Арени имао врло занимљиве бројке – шест поена, по четири асистенције и украдене лопте уз три скока. У тријумфу над Ефесом у Вршцу забележио 14 поена, по пет скокова и асистенција, две украдене лопте и индекс 19. Просечно је у својој првој сезони у Евролиги на 24 утакмице бележио 7.1 поен за 15.6 минута, по мечу уз 1.5 скокова и 1.4 асистенције. У неколико наврата је означен као један од кључних играча у Звездином прошлосезонском евро походу који је крунисан пласманом међу најбољих осам клубова на Старом континенту.

Већ у првој сезони у црвено-белом дресу покупио је симпатије навијача као играч великог срца, који се не либи да шутне и погоди тројку, често и са велике удаљености када је најпотребније и када се одлулује, као и да уђе под кош и поентира не обазирући се на противника. Све то уз његову специјалност – погодак уз фаул за три поена и додатно слободно бацање. Појавио се као нова нада српске кошарке, јер су националном тиму Србије у овим временима великог одлива деце у иностранство и њиховог наступа за друге репрезентације неопходни играчи Гудурићевог великог талента калибра. На крају календарске 2015. године добио је и специјално признање листа Спорт за одличне игре, што у националном тиму до 20 година, што у екипи са Малог Калемегдана.

Тренутак када је Марко Гудурић доказао и показао да су Црвена звезда и Србија добили хероја за будућност догодио се 5.јула 2016.године. У последњим секундама друге финалне утакмице плеј-офа првенства Србије погодио је тројку за победу Црвене звезде против Партизана и предност у серији од 2:0. Тренутак који имају само велики.

Лето 2016. године је провео са репрезентацијом Србије и прошао целокупне припреме са освајачима бронзане медаље у Рио Де Жанеиру.

У АБА лиги је лични рекорд од 20 поена убацио против Будућности у Морачи, а просек у првој сезони регионалног такмичења био му је седам поена по мечу.

Гудурић

Најбољу партију и евролигашке рекорде поставио је ове сезоне у Арени када је са 21 поеном и 5 асистенција, индекс 30, заједно са саиграчима срушио Барселону!

Марко је добро отворио и протеклу сезону, међутим, уследили су пехови са вирусом и повредом, али је поново показао да „лети као лептир и убада као пчела“ када је најпотребније, на завршном турниру Купа Радивоја Кораћа. Чекали су навијачи и веровали у Марка, као и тренер господин Дејан Радоњић, и он је то вратио на најбољи могући начин. Поново је срушио све наде Партизана и бацио их на колена у финалу новом тројком у пресудним моментима утакмице, у последњим секундама треће четвртине, преломио меч у корист Црвене звезде, и нови трофеј је стигао на Мали Калемегдан.

У три утакмице постигао је 52 поена, 17.3 по мечу. Марко је проглашен за МВП финала.

Црвена звезда је стала на корак од новог пласмана у ТОП8 Евролиге, али су нова три трофеја стигла на Мали Калемегдан.

14.јула 2017. је за суму од милион евра + 20% од наредног трансфера прешао у турски Фенербахче. Са актуелним прваком Европем је потписао четворогодишњи (3+1) уговор.

Са јуниорском репрезентацијом Србије је постао првак Европе 2015.године, и уједно био МВП првенства Европе. Са сениорском репрезентацијом Србије је прошле године на Европском првенству освојио сребро након пораза од Словеније у финалу.

Марко иначе има и шест година млађег брата Матију, који је члан кадетског тима Црвене звезде. Гудурић је све своје успехе до сада постигао великим радом и одрицањем. Увек је на уму имао речи Милана Гуровића да ниједан дан не сме да буде изгубљен, јер када пропадне један тренинг више се не може вратити, а Марка управо ситуација када добије слободан дан и не оде на тренинг највише изједа изнутра, јер зна да тамо негде други млади кошаркаши фанатично тренирају у жељи да буду најбољи. Због свега наведеног Гудурић има велику шансу да израсте у велику звезду европске и светске кошарке.

Срећан рођендан, Гудура!

Повезане вести

4 comments

Gogi мар 8, 2018 at 05:52

Op,op,op tako je bre! Ajde! Idemo bre Gudurice! Op,op,op kakav legendo 🙂

Reply
petar saric мар 8, 2016 at 19:14

SREĆAN TI RODJENDAN I SAMO NASTAVI TAKO PAMETNO I HRABRO.

Reply
drago ZIGIC мар 8, 2016 at 17:11

срећан рођендан мајсторе и пуно среће у каријери

Reply
ShoNe мар 8, 2016 at 11:17

Mogu se pohvaliti da sam igrao protiv Gudure. Bio je jedan od talentovanijih u ligi, steta sto je samo on tako daleko dogurao.

Reply

Leave a Comment