Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Славље црвено-белих у финалу Купа против Динама 1985. године

Фудбалери Црвене звезде на данашњи дан 1985. године освојили су Куп Југославије после ремија у реваншу против загребачког Динама у Београду (1:1). Поготке су постигли голгетери два клуба, за црвено-беле стрелац је био Сулејман Халиловић у 12. минуту, док је гол за “Модре“ дао Сњешко Церин у 38. минуту.

У првој утакмици Звезда је славила у Загребу головима Халиловића и Милка Ђуровског, док је резултат смањио Цвјетковић за какву-такву наду Загрепчана пред реванш у престоници СФРЈ.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzunnamed-1

Звезда је имала велику прилику почетком сусрета када је Бошко Ђуровски фантастичним проигравањем пронашао Митра Мркелу, који је избио сам испред Ранка Стојића, али се спетљао у одсудном моменту. Мркела се недуго након тога још једном нашао очи у очи са Стојићем, али је голман Динама одбранио ударац Звездине једанаестице.

Екипи Гојка Зеца се исплатила офанзивна игра на почетку, јер је већ у 12. минуту после брзе акције стигла до предности. Бошко Ђуровски је упослио капитена Златка Крмпотића на десној страни, који је направио сјајан продор и упутио изврстан центаршут, који је главом дочекао Халиловић и закуцао лопту у мрежу.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzunnamed

Још једна опасна акција домаћег тима је уследила након водећег гола, али се Звездаши нису снашли у завршници. Затим је узвратио Динамо преко Звјездана Цвјетковића, али је Живан Љуковчан феноменално интервенисао и готово на гол линији зауставио прецизан ударац главом противничког фудбалера.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzunnamed1

Динамо је успео да поравна на 1:1 у 38. минуту. Млинарић је имао брз продор по десној страни и као на тацни послужио до тада најбољег стрелца у историји “Модрих“ Сњешка Церина, који је подметнуо ногу и затресао мрежу. Ипак, Динамовци су и даље били у резултатском заостатку због пораза у првом финалном мечу. У самом финишу првог дела Митар Мркела је центрирао из корнера, а Бошко Ђуровски је врло добро шутирао главом, међутим лопта је окрзнула стативу и завршила у гол-ауту.

У наставку је изузетно запажени Митар Мркела погодио стативу из слободног ударца. Гости су покушавали да се врате у игру, али су велику препреку имали у Звездином чувару мреже Живану Љуковчану, који би се константно нашао да их осујети у томе бранећи лопте које су биле већ виђене у мрежи и то на врло атрактиван начин.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzunnamed

Остало је 1:1, па су црвено-бели по 11. пут у својој историји освојили Куп Југославије, а по завршетку меча већина Динамових фудбалера није могла да се помири са неуспехом, па су направили и пар ратоборних сцена на Маракани, што је пропраћено звиждуцима са трибина. Златко Крмпотић је као капитен подигао пехар, а црвено-бели су изборили пласман у Куп победника купова у сезони која је почела изузетно лоше по екипу, а завршила се на задовољавајући начин.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzunnamed

Реванш финала Купа Југославије 1984/85.

Црвена звезда – Динамо 1:1 (1:1) – први меч 2:1, Црвена звезда освајач Купа

Београд, 24. мај 1985. Стадион: Црвене звезде. Гледалаца: 60.000 Судија: Шоштарић. Стрелци: Халиловић у 12. минуту за Црвену звезду, а Церин у 38. за Динамо.

Црвена звезда: Љуковчан, З. Димитријевић, Крџевић, Милетовић, Елснер, Крмпотић, М. Јанковић (М. Кривокапић), Б. Ђуровски, Ђ. Миловановић, Халиловић, Мркела. Тренер: Гојко Зец.

Динамо: Стојић, Џеко, Цупан, Иштванић (П. Јурић), Лулић, Богдан, Б. Цветковић (Јурчевић), Церин, М. Петровић, Млинарић, Цвјетковић. Тренер: Зденко Кобешћак.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzunnamed

На путу до трофеја у најмасовнијем такмичењу Црвена звезда је у шеснаестини финала савладала Челик (1:0), затим у следећој рунди такмичења Вардар у гостима (4:2), а у четвртфиналу су црвено-бели славили против Партизана на стадиону ЈНА са 2:0. У полуфиналу је побеђена Војводина на Маракани после преокрета резултатом 3:2. Сулејман Халиловић је на шест одиграних сусрета постигао шест голова и био први стрелац клуба у походу на трофеј. Просек од једног гола по мечу имали су и Милко Ђуровски и Рајко Јањанин. Милко је у четири сусрета затресао мрежу исто толико пута, док је Јањанин у два меча погодио мрежу два пута.

https://www.youtube.com/watch?v=OcMeOe-Tkn8

Повезане вести

Leave a Comment