Moja Crvena Zvezda
ВажноЕвропска такмичењаНајновијеОдбојкаОдбојка

Одбојкаши елиминисани из Купа изазивача након „златног сета“

У реванш утакмици осмине финала Купа изазивача, одбојкашима Звезде је била неопходна победа од 3:0 или 3:1 против Араго Сета да би дошли у ситуацију да се кроз „златни сет“ боре за пролаз у четвртфинале. Црвено-бели су против водеће екипе француског шампионата успели да након велике борбе дођу до победе од 3:0 (26:24, 25:23, 25:23), али су поклекли у „златном сету“, који су добили гости резултатом 15:9.

Утакмица је почела игром поен за поен, пред први технички тајм-аут у сету су гости стигли до два поена предности (5:7), али су ипак црвено-бели отишли на одмор са предношћу, након серије од 3:0 (8:7). Убрзо после предаха, и Французи су узвратили истом мером (9:11). Звезда затим осваја наредна два поена, и поравнава резултат, а затим су екипе поново наизменично освајале поене, па су гости имали минималну предност на другом техничком тајм-ауту (15:16). Звезда осваја прва два поена након паузе, а затим гости уз досте среће стижу до изједначења (17:17). Пожтртвованост наших момака се исплатила у наредна два напада гостију, па је Звезда поново везала два поена, приморавши тренера Арага да затражи тајм-аут (19:17). Поново су гости постигли поен уз доста среће, и стигли до изједначења (20:20), али је Звезда поново имала одговор, пошто је Благојевић поентирао из тешке позиције (22:20). Након новог тајм-аута, Стојсављевић везује два поена, први након одличне одбране, а други након одличног сервиса Јаковљевића, и доноси Звезди четири сет лопте. Јаковљевић затим прави сервис грешку, а следећи поен је додељен поен Французима због, чини се, непрописног постављања приликом сервиса, пошто је француски играч погодио мрежу из сервиса. Араго блоком долази на поен заостатка, а затим и до изједначења након два неискоришћена напада нашег тима. Ипак, гости праве две везане грешке, и Звезди је припао први сет – 1:0 (26:24).

И други сет је почео игром поен за поен, што је прекинуо Јаковљевић изузетним сервисом, а штета је што пожртвованост Јевтића и Благојевића није награђена продужавањем серије нашег тима (4:4). Блог Благојевић-Милутиновић, а затим и грешка гостију доносе црвено-белима три поена предности пред одлазак на први технички тајм-аут (8:5). Заиста је невероватно колико су ствари ишле на руку гостима у тим тренуцима, али су блок и пожртвованост Звезде то надокнађивали (10:6). Гости су ипак успели да преполове предност Звезде (11:9), а убрзо пришли и на свега поен заостатка (14:13). Звезда осваја наредна два поена, и одлази са +3 на други технички тајм-аут. Током последњег поена пред паузу, Душан Стојсављевић је неугодно пао и остао на земљи, али се ипак брзо придигао (16:13). Црвено-бели освајају и први поен након паузе, а Околић је још једном био одличан у блоку за +5 (20:15). Ипак наредна два поен освајају гости, па је Кобиљски реаговао тајм-аутом (20:17). Уследио је још један одличан сервис Француза, али се Звезда некако одбранила, освојила тај поен, као и следећи, па су и гости затражили предах (22:17). Трећи пут у два сета, гости освајају поен тако што се након сервиса, лопта од мреже спусти у поље нашег тима, а након новог одличног сервиса, Кобиљски је поново био приморан да затражи тајм-аут (23:21). Долази Звезда до три сет лопте, Араго је успео да спаси две, али не и трећу, па је Звезда повела са 2:0 у сетовима (25:23).

Велика борба се наставила и у трећем сету, Араго је повео са 3:1, а затим је уследила серија одличних сервиса Благојевића, који је приморао тренера гостију да већ у раној фази сета реагује тајм-аутом (5:3). Уследила је игра поен за поен, па су црвено-бели отишли са +2 на први технички тајм-аут у трећем сету (8:6). Блок Околић-Благојевић повећава предност Звезде (11:8), Французи потом прилазе на поен заостатка (12:11). Араго долази и до изједначења, након што је још једном лопта након сервиса закачила мрежу, и прешла на нашу страну (14:14). На другом техничком тајм-ауту, Црвена звезда је имала минималну предност (16:15). Наставили су се одлични сервиси гостију, што им је донело предност, прву од самог старта сета (16:17). Звезда одговара са два везана поена, а затим пропушта шансу да се додатно одвоји, па и гости одговарају истом мером (18:19). Тројни блок Звезде осваја поен након серије размене удараца са обе стране (19:19), а затим је уследила игра поен за поен, уз неколико пожртвованих одбрана наше екипе, али без реализације у нападу. Ипак, Звезда прелази у вођство након грешке гостију (23:22), а Стојсављевић доноси Звезди две сет лопте. Прву су спасили гости, али затим направили сервис грешку, па је било јасно да ће „златни сет“ одлучити путника у четвртфинале Купа изазивача – 3:0 (25:23).

Почетак „златног сета“ обележиле су мини-серије од по 2:0 са обе стране (3:4), а Звезда је „изгубљен“ поен успела да претвори у изједначење (5:5), а приликом промене страна, гости су имали два поена предности (6:8). Блок доноси Французима три поена предности, а ни тајм-аут Кобиљског није зауставио њихову серију за великих +4 (6:10). Након другог тајм-аута, Звезда везује два поена (8:10), а убрзо пропушта шансу да се додатно приближи, па Французи стижу до пет меч лопти, и користе одмах прву – 9:15.

Најефикаснији на мечу био је Тибо Росар са 24 поена, док је у нашој екипи највише поена постигао Јаковљевић (17).

Права је штета што наши момци нису успели да крунишу одличну партију из прва три сета, али би им у сваком случају требало честитати на пожртвованости и борби. Екипа Араго Сета је далеко искуснија екипа и тренутно водећи тим француског шампионата, а Звезди је мало фалило да направи подвиг. Данас је виђен прави празник одбојке, и велика борба, и не можемо да се не запитамо шта би било да наш тим има јачу подршку са трибина.

Главу горе, момци!

Црвена звезда – Араго Сет 3:0 (26:24, 25:23, 25:23), „златни сет“ 9:15
Дворана: УСЦ Вождовац. Гледалаца: 250. Судије: Мирослав Јурачек (Словачка) и Емануил Георгиадис (Грчка). Трајање меча: 104 минута.
ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Околић 9, Јевтић (либеро), Милутиновић 7, Јаковљевић 17, Стојсављевић 12, Благојевић 15, Буцуљевић 2. Нису играли: Ђурђевић, Шкрбић, Гмитровић Д, Гмитровић А. и Вељовић. Тренер: Драган Кобиљски.
АРАГО СЕТ: Руперез, Лафит 7, Моро 17, Росар Т. 24, Ламоиз 1, Сенгер 3, Петров, Анри 3, Росар Н. (либеро), Мендез 11. Није играо: Бонефој. Тренер: Патрик Дуфло.

Повезане вести

1 comment

marko јан 26, 2016 at 21:22

i pored poraza u zlatnom setu pobediti tim koji je prvi u francuskoj 3:0 je za svaku pohvalu

Reply

Leave a Comment