Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Мајсторије Шестића и тријумф од 4:1 у 70. вечитом дербију

Једну од неколико победа резултатом 4:1 у вечитим дербијима Црвена звезда је забележила 14. априла 1982. године на гостовању у комшилуку. Блистао је мајстор фудбала и репрезентативац Милош Шестић са два поготка и прегршт лепих потеза, а по гол су постигли Милко Ђуровски и Ранко Ђорђић. Једини погодак за домаћи тим постигао је Звонко Живковић.

Ово је иначе била и јубиларна 1000. утакмица оба клуба у првенству, а одиграна је пред око 35.000 гледалаца по прохладном и кишовитом времену. Црвено-бели су пре првог поготка створили две солидне шансе, а вођство је донео Милко Ђуровски у петом минуту после асистенције Дулета Савића. Капитен Владимир Петровић “Пижон“ је претходно сјајно упослио Савића на левој страни.

Изједначење је стигло само два минута касније. Корнер са леве стране извео је Александар Трифуновић, а Звонко Живковић је одлично захватио лопту, која је завршила у доњем десном углу Стојановићеве мреже. Уследио је и изузетно оштар старт Ђелмаша на Шестићу, због кога је фудбалер домаћих добио жути картон, а по данашњем тумачењу правила без дилеме би био искључен.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzimage-11

У узбудљивом мечу ређале су се прилике на обе стране. Истакао се млади голман црно-белих Ранко Стојић, а један гол Партизана је поништен због офсајда Вукотића. Милош Шестић је имао озбиљан покушај, али је лопта прохујала поред десне стативе. У 63. минуту Душан Савић је оборен у казненом простору од стране Каличанина, међутим судија Петровић се није огласио, иако је прекршај за најстрожу казну био очигледан.

У 65. минуту Црвена звезда стиже до другог вођства на утакмици. Ђорђе Миловановић је упослио Шестића, који је у незадрживом продору дриблингом избацио Клинчарског из игре, а затим распалио по лопти, која се од пречке одбила у Стојићеву мрежу. Феноменалан погодак велемајстора фудбала.

Ранко Ђорђић је ушао у игру за црвено-беле од 67. минута и није му много требало да загосподари тереном. Пре поготка имао је један добар покушај са дистанце, када је лопта закачила пречку, а Драган Манце је у домаћем тиму заменио повређеног капитена Момчила Вукотића. Управо је Манце у 70. минуту имао солидан, али непрецизан покушај главом. Исти играч је нешто касније промашио практично празан гол, јер је одбрана Звезде већ била надмудрена.

Казна је стигла у 74. минуту, када је Ранко Ђорђић волеј ударцем савладао Стојића и повисио на 3:1. Грогираног противника дотукао је Милош Шестић, који је у 85. минуту дриблинзима помутио ум дефанзивној линији Партизана и пласирао лопту у леву страну Стојићеве мреже. На тај начин је крунисана доминација црвено-белих у другом полувремену, а Милош Шестић је потврдио да је изванредан фудбалер, са својим потезима због којих навијачи долазе на стадионе.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzimage-1

70. вечити дерби, 30. коло шампионата Југославије 1981/82

Партизан – Црвена звезда 1:4 (1:1)

Београд, 14. април 1982. Стадион: ЈНА. Гледалаца: 35.000. Судија: Зоран Петровић (Београд). Стрелци: Живковић у 7. минуту за Партизан, а М. Ђуровски у 5, Шестић у 65. и 85. и Ђорђић у 74. минуту за Црвену звезду.

Партизан: Стојић, Јешић, Клинчарски, Живковић, Н. Стојковић, Каличанин, Ђелмаш, Н. Костић, Вукотић (Манце), Трифуновић (Поповић), Варга. Тренер: Калоперовић.

Црвена звезда: А. Стојановић, Крмпотић, Б. Ђуровски, Ђ. Миловановић, Боровница, Јуришић, В. Петровић, М. Ђуровски (Р. Ђорђић), Д. Савић, М. Јанковић, Шестић. Тренер: Б. Станковић.

Црвено-бели су на крају, после две узастопне титуле завршили шампионат на другом месту са пет бодова иза загребачког Динама, који је постао шампион после дуге паузе. Звезда је са 68 постигнутих голова била најефикаснија у лиги, а трофеј у Купу је те сезоне освојила управо у финалном двомечу против Динама. Партизан је сезону завршио на шестом месту, што им је био и најбољи пласман после осмог, 13. и 15. места у претходна три првенства.

https://www.youtube.com/watch?v=D1CItKww5sQ

Повезане вести

Leave a Comment