Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Робијев спектакуларни гол и тријумф у 86. вечитом дербију

Фудбалери Црвене звезде на данашњи дан забележили су трећу узастопну победу у вечитим дербијима. У 86. окршају вечитих, црвено-бели су 16. марта 1990. године славили на војном стадиону головима Дарка Панчева у 10. и Роберта Просинечког у 19. минуту.

Звезда је само пет дана раније савладала сплитски Хајдук на Маракани са 2:1 головима Стошића и Панчева, чиме је наставила своју трку са загребачким Динамом, који је имао бод више на првој позицији, док је екипа Партизана заузимала четврто место са седам бодова мање од црвено-белих.

Сусрет није донео неку спектакуларну игру, али се гол Роберта Просинечког и данас памти као један од најспектакуларнијих у вечитим дербијима. Управо је Роби био и играч утакмице, јер је бриљирао на средини терена, а касније га је издала снага, па је тренер Драгослав Шекуларац на терен послао Дејана Савићевића.

Домаћин је на почетку имао шансу преко Будимира Вујачића, који је шутирао из тешке позиције, али је Стеван Стојановић био на правом месту и избио лопту у корнер. Звезда је дошла у вођство већ у 10. минуту. Просинечки је центрирао, Панчев главом снажно шутирао, а Пандуровић одбио лопту, коју је Звездина “кобра“ одмах рутински спровела у мрежу. За Панчева је на овом дербију био задужен неискусни и данас потпуно непознати Милоје Кљајевић, који наравно није могао да заустави стрелца таквог калибра какав је био Панчев.

Црно-бели нису имали куда, па су настојали да се брзо врате у игру везавши пар солидних акција уз један шут Вујачића, али је Звезда распршила све њихове снове већ у 19. минуту, када се Роберт Просинечки најпре мало поигравао са репрезентативцем Станојковићем, а затим потпуно неочекивано шутирао искоса са неких 30 метара.

Био је то свемирски погодак, дијагонала под пречку у супротан угао Пандуровићевог гола, који се протегао колико је у том тренутку могао, али је само улепшао фантастичан гол “великог Жутог“. Гол је ушао у историју под надимком „гол са Аутокоманде“.

Навијачи Партизана су наравно били потпуно изнервирани оваквим резултатом, па су се обрушили на руководство свог клуба скандирањем “Управа напоље“ и “Лопови, лопови“, што се односило на њихову претпоставку да ће Партизан пустити Звезду у првенственом дербију, да би Звезда то исто урадила у Купу. Наравно, то се није десило, јер су црвено-бели те сезоне и у најмасовнијем такмичењу избацили Партизан у полуфиналу и освојили дуплу круну у великом стилу.

Прву озбиљну прилику на утакмици домаћин је имао у 41. минуту, када је Ђурђевић шутирао преко гола у ситуацији када је теже било промашити него постићи погодак. На полувремену је Звезда имала велику предност, а навијачи црно-белих су звиждуцима и псовкама испратили своје играче у свлачионицу.

Тренер најтрофејнијег клуба на овим просторима, Драгослав Шекуларац, сјајно је поставио тактику, тако да домаћин није могао да спроведе своје замисли у дело ни у наставку. Опасан покушај Богдановића у 48. минуту са 30 метара прохујао је поред десне стативе Стојановићевог гола, а ни Вујачић у 70. минуту главом није успео да учини ништа, јер је одбрана Звезде била на месту и осујетила овај покушај. Звезда је зналачки привела меч крају и радовала се још једној победи у окршајима са вечитим ривалом.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz11265549_938503842877179_7997007131051467246_n

Чувар мреже Црвене звезде, Стеван Стојановић, остао је неоцењен на овом мечу, јер су његов гол ривали само два пута опасно угрозили, а и тада је одбрана црвено-белих била на месту. Поред играча утакмице Просинечког, најбољи у екипи био је и Миодраг Белодедић, који је једноставном игром вукао све конце у одбрани гостију и у неколико наврата бритким стартовима показао да му и нешто тврђа игра није страна. У томе је наравно предњачио Илија Најдоски, код кога није било дилеме – само оштро, борбено и без компромиса. На овом мечу капитен Слободан Маровић је своју игру подредио колективу, Влада Стошић је био врло запажен у дуелима са Спасићем, Душко Радиновић и Владан Лукић одиграли су јако добро прво полувреме, док је Дарко Панчев урадио оно што му је у крви, постигао је водећи гол и тако трасирао пут ка победи. У екипи Партизана најбољи утисак оставили су Спасић и Ђурђевић, док су подбацили Милојевић, Станојковић, Пандуровић, Кљајевић и Шћеповић.

Драгослав Шекуларац био је врло расположен и задовољан исходом 86. вечитог дербија:

– Освојили смо шампионске бодове. На последња три гостовања постигли смо девет, а нисмо примили ниједан гол. Тек сада се види колико нам у игри значи Белодедић. Одбрана је са њим далеко сигурнија. Успели смо да зауставимо три кључне полуге Партизанове игре – Мијатовића, Богдановића и Милојевића, а остали њихови играчи нису тог калибра да буду носиоци игре.

О партији Просинечког, легендарни Шеки поентирао је у свом стилу:

– Кад један играч у дербију постигне гол, а други припреми свом саиграчу он мора да буде играч утакмице.

86. вечити дерби, 24. коло шампионата Југославије 1989/90

Партизан – Црвена звезда 0:2 (0:2)

Београд, 16. март 1990. Стадион: ЈНА. Гледалаца: 40.000. Судија: Јовица Бешлин (Кикинда). Стрелци: Панчев у 10. и Просинечки у 19. минуту за Црвену звезду.

Партизан: Пандуровић, Станојковић, Кљајевић, Спасић (Пантић), Петрић, Вујачић, Мијатовић, Милојевић, Шћеповић, Ђурђевић, Богдановић. Тренер: Голац

Црвена звезда: Стојановић, Радиновић, Маровић, Канатларовски, Белодедић, Најдоски, Просинечки (Савићевић), Стошић, Панчев, Шабанаџовић, Лукић (Вујовић). Тренер: Шекуларац.

Црвено-бели су у наставку шампионата престигли загребачки Динамо и на крају му побегли великих 11 бодова, а четвртопласираном Партизану чак 14 бодова. Тада су се за победу добијала два бода, а за победу након пенала, који су се изводили у случају нерешеног резултата, један бод.

https://www.youtube.com/watch?v=61eYQHo2Pqc

Повезане вести

3 comments

Gogi мар 16, 2018 at 04:19

Sa autokomande…

Reply
@dejo poludebilni мар 17, 2017 at 19:29

dejo, želim samo da ti kažem da si retard! Imaš vest koju je svako živ mogao da pročita na sportske.net pre 3-4 dana o Pančevu

Reply
dejo мар 16, 2017 at 14:11

Sjajan gol Robija ,imam neke informacije sto se tice Panceva da ce da bude novi sportski direktor Skopskog Vardara

Reply

Leave a Comment