Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

ИН МЕМОРИАМ – Милорад Кукић (1935-2016)

Првог дана јануара, 2016. године, заувек нас је напустио Милорад Кукић, који је 35 година био на разним функцијама у Фудбалском и Рукометном клубу, као и Спортском друштву Црвена звезда.

Милорад Мита Кукић рођен је 1921. године. У управу ФК Црвена звезда Милорад Кукић изабран је 1961. да би се већ наредне године обрео у Секретаријату управе клуба, у коме је легендарни др Обрадовић тада обављао функцију техничког руководиоца. Активност и резултати озбиљног рада у ФК Црвена звезда, препоручили су Кукића за члана Извршног одбора ФС Југославије у првој половини шездесетих година, да би (1971.) у години историјског полуфинала са Панатинаикосом, постао потпредседник ФК Црвена звезда.

Кад је 1977. године први пут уведена институција Извршног одбора Фудбалског клуба Црвена звезда, Милорад Кукић је изабран за првог председника са мандатом до 15. априла 1980. године. У том периоду под диригентском палицом тренера Бранка Станковића и са незаборавном генерацијом Владимира Петровића Пижона, Црвена звезда је остварила до тада највећи клупски успех – финале Купа УЕФА 1979. године.

Од 1980. Кукић је истовремено био у Председништву Скупштине Фудбалског клуба и члан Председништва Спортског друштва Црвена звезда, а годину дана касније постаје и потпредседник СД Црвена звезда. За председника Скупштине СД Црвена звезда, Мита Кукић изабран је 1984. године, а од 1988. био је члан Извршног одбора СД и председник Рукометног клуба Црвена звезда. Остаће записано да је за време руковођења Мите Кукића Спортским друштвом, Атлетски клуб Црвена звезда постао клупски првак Европе (1989.). Било је то време значајне афирмације и других клубова из Звездине породице, као и појединачних резултата њених такмичара.

Након тог мандата Милорад – Мита Кукић је до 1995. године био председник Управног одбора Спортског друштва, а за вишедеценијско спортско прегалаштво добио је најзначајнија признања као што су: Златна плакета ФСБ и ФСЈ, Јубиларна плакета ФСС, Плакета града Београда, Повеља и Јубиларна плакета СД Црвена звезда…

Милорад Мита Кукић је 2011. године добио награду за животно дело Спортског друштва Црвена звезда.

Сахрана Милорада Кукића биће одржана у понедељак, 4. јануара у 12:30 на гробљу Орловача.

Повезане вести

Leave a Comment