Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеОдбојкаОдбојка

На данашњи дан: Рођена Бојана Миленковић

Бојана Миленковић

Бојана Миленковић, узданица Звездиних одбојкашица и репрезентативац Србије, рођена је 6. марта 1997. године.

За први тим црвено-белих дебитовала је 2013. године и већ у првој сезони наговестила је да ће представљати ослонац екипе у наредном периоду. Са Звездом је освојила Куп Србије, где је на четири меча забележила 33 поена. У лигашком делу шампионата одиграла је свих 18 утакмица и уписала 164 поена, а посебно је била инспирисана у плеј-офу, где је у девет сусрета освојила 107 поена.

Награда за сјајне партије одмах је стигла признањем за најбољу младу одбојкашицу лиге у сезони 2013/14, када је Бојана за црвено-бели тим укупно одиграла 38 утакмица и са 323 освојена поена била четврта по ефикасности у екипи.

 

Са клубом је још у марту 2014. године потписала четворогодишњи уговор, а исте године изабрана је за најбољег примача на Европском првенству за јуниорке, где је била узданица златне српске селекције.

Био је то још већи мотив да у свом тиму пружи одличне игре у сезони 2014/15, али то, нажалост, није било довољно за освајање трофеја. У лигашком делу остварила је учинак од 202 поена на 18 мечева, 54 у плеј-офу на седам дуела, 48 у купу на четири сусрета, 10 у суперкупу и 41 на четири меча у ЦЕВ купу, све укупно 355 поена на 34 утакмице у свим такмичењима, по чему је била други поентер екипе и најстандарднија у тиму, јер је уз Јелену Трнић одиграла све мечеве.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz1394055_600531526674414_1126747304_n

Нове успехе и признања наставила је да сакупља у националном тиму, где је добила награду за најбољег примача на Светском првенству за јуниорке у Порторику у освајању петог места са Србијом.

Фантастичне игре пружила је почетком прошле сезоне, када није имала утакмицу без минимум 20 поена у прва четири кола, па је награђена титулом најбоље одбојкашице лиге за октобар. Била је у врху листе најбољих поентера шампионата, али је повреда прекинула њен велики успон, што се поклопило и са бројним повредама осталих одбојкашица, одласцима из клуба, променом тренера, поразима у серији као последицом свега тога.  У ЦЕВ купу је нанизала 47 поена на три дуела, а у Купу Србије остварила је учинак од 21 поена на три меча.

И прошле сезоне је наставила где је стала. Звезда је у плеј-оф ушла са осам узастопних победа. Била је најбољи сервер лиге (60 ас сервиса) и друга по броју поена (404), а пета у лиги по просеку поентера – 4,7 поена по сету (404 поена/86 сетова). Црвена звезда је сезону завршила у полуфиналној серији плеј-офа након пораза од Визуре у три меча. Миленковић је била најбољи Звездин поентер и у плеј-офу са 89 поена (11 ас сервиса).

И у овој сезони Бојана предводи екипу по броју поена. Црвена звезда је стигла до финала Купа Србије, у којем је поражена од Железничара из Лајковца после пет сетова, а у четврфиналу плеј-офа наставља борбе у домаћем првенству.

Бојана је постигла 252 поена на 17 мечева и 56 одиграних сетова у лигашком делу такмичења, и налази се на петом месту Суперлиге. Четврта је по успешности пријема са 49%,

За репрезентацију Србије дебитовала је на Гран Прију у Нанђингу и освојила бронзану медаљу. На Европском првенству у Бакуу, Бојана је била члан репрезентације Србије која је донела злато.

 

Повезане вести

Leave a Comment