Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

На данашњи дан: Звезда избацила Реал Мадрид у четвртфиналу Купа купова

На данашњи дан 1975. године Црвена звезда је елиминисала славни Реал Мадрид у реваншу четвртфинала Купа победника купова после једанаестераца (6:5).

Црвено-бели су утакмицу решили у своју корист са 2:0, а Реал је у првом мечу у Мадриду славио истоветним резултатом, да би голман Звезде Огњен Петровић израстао у јунака утакмице у пенал рулету.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz19031975_01

Један од многобројних скалпова највећих светских клубова које је Црвена звезда остварила у својој богатој историји десио се 19. марта 1975. године пред препуним трибинама популарне “Маракане“. Капитен екипе Драган Џајић извео је по ко зна који пут момке у црвено-белим дресовима на терен и не слутећи каква драма ће уследити те вечери пред чак 100.000 навијача. Пред изабраницима тренера Миљенка Михића био је веома тежак задатак. Требало је надокнадити два гола заостатка, јер је Реал две недеље пре ове утакмице славио у Мадриду са 2:0 головима Карлоса Сантиљане и Гинтера Нецера. На једној страни нашле су се Реалове ведете светског фудбала Сантиљана, Брајтнер и Нецер, а на другој су били Звездини мајстори Џајић, “Пижон“ Петровић и “Дуле“ Савић. Звездина ведета Драган Џајић је пре ове утакмице имао проблема са болом у леђима, па је због тога морао да што мање трчи пуном снагом и спринтом, а као моћно оружје користио је дриблинг у месту у чему је био непревазиђени чаробњак. “Џајка“ је на овој утакмици финтама и дриблинзима потпуно излудео свог чувара Камача.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz9QtGN

Управо је трећа Звездина звезда довела у вођство домаћи тим у 36. минуту и то поготком главом, што је била реткост у каријери званично најбољег српског фудбалера свих времена. У 55. минуту голман Огњен Петровић савладао је свог колегу Мигела Анхела из једанаестерца и донео црвено-белима предност од 2:0 чиме је потпуно неутралисао предност “краљевског“ клуба из прве утакмице. Иначе Реал те вечери у Београду није водио њихов први тренер Миљан Миљанић, већ његов помоћник Срећко Радишић. Миљан није хтео да предводи Мадриђане против свог некадашњег клуба. Сјајне партије у дресу Црвене звезде пружили су Петар Баралић и Сеад Сушић, којима је ово била једна од најбољих утакмица у каријери. Сусрет је завршен тријумфом Звезде од 2:0, укупно 2:2, па се приступило извођењу једанаестераца.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz-real-olja-1975

У пенал серији није било промашаја са обе стране све до резултата 5:5, када је бек црвено-белих Братислав Ђорђевић послао лопту поред леве стативе. Срећом по Звезду, одмах му се реванширао Бенито, ударцем преко гола. Драма је достигла тачку усијања. Слободан “Цоле“Јанковић је био сигуран извођач наредног пенала за Звезду, а затим је још једном на сцену ступио култни голман београдског тима “Оља“ Петровић, који је зауставио ударац Карлоса Сантиљане за победу у пенал серији од 6:5, пласман у полуфинале и велико славље на терену и трибинама.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz542540_352367594842155_520574660_n

Црвена звезда – Реал Мадрид  2:0 (1:0, 1:0) – пеналима 6:5

Београд, 19. март 1975. године. Стадион Црвене звезде. Гледалаца: 100.000. Судија: Кенет Барнс (Енглеска). Жути картони: Камачо (Реал Мадрид), Ђорђевић и Јанковић (Црвена звезда).

Стрелци: Џајић у 36. и О. Петровић у 55. минуту из једанаестерца.

Стрелци из пенала: Кери 1:0, Дел Боске 1:1, Филиповић 2:1, Нецер 2:2, Баралић 3:2, Агилар 3:3, Д. Савић 4:3, Брајтнер 4:4, О. Петровић 5:4, Рубињан 5:5, Ђорђевић – промашио, Бенито – промашио, Јанковић 6:5, Сантиљана – одбранио О. Петровић.

Црвена звезда: Огњен Петровић, Братислав Ђорђевић, Драган Никитовић, Петар Баралић, Михаљ Кери, Бранко Радовић, Слободан Јанковић, Владимир Петровић, Душан Савић, Сеад Сушић (од 75′ Радивоје Ратковић), Драган Џајић (од 84′ Зоран Филиповић). Тренер: Миљенко Михић.

Реал Мадрид: Мигел Анхел, Хозе Антонио Камачо, Бенито Рубињан, Висенте Дел Боске, Гојо Бенито, Мануел Веласкез, Франсиско Агилар, Паул Брајтнер, Карлос Сантиљана, Гинтер Нецер, Хозе Маканас (од 65′ Роберто Мартинез). Тренер: Срећко Радишић.

Црвено-бели у полуфиналу нису успели да елиминишу мађарски Ференцварош. После пораза од 1:2 у Будимпешти, екипа Миљенка Михића није успела да надокнади заостатак пред рекордних 110.000 гледалаца у Београду. Било је 2:2, иако је Звезда до 83. минута имала предност. Седамдесете године 20. века биле су сјајан период Звезде у европским такмичењима. У сезони 1970/71 догурали су до полуфинала Купа шампиона, где су после убедљиве победе против Панатинаикоса у Београду од 4:1 у реваншу поражени са 0:3 под мистериозним околностима. Ту је и поменуто полуфинале Купа победника купова из 1974/75 и финале Купа УЕФА против Борусије из Менхенгладбаха у сезони 1978/79. Славни дани наше прошлости, али тешко да ће се тако нешто поново догодити у ближој будућности.

https://www.youtube.com/watch?v=Kb1fmnQf9d0

https://www.youtube.com/watch?v=azWNpW9haGo

Повезане вести

1 comment

Srbija do Tokija мар 20, 2017 at 15:41

I sta covek da kaze vise…Crvena Zvezda je igrala najbolji i najlepsi fudbal.Sa mnogostruko manjim budzetom, bez stranaca, nazalost i protiv sudija…
Objavljujte ove tekstove cesce i opsirnije.
Ulepsali ste mi dan. Hvala !

Reply

Leave a Comment