Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Остојић хет-триком разбио Панатинаикос

Црвена звезда је 14. априла 1971. године савладала Панатинаикос резултатом 4:1 у првој утакмици полуфинала Купа европских шампиона. Меч је хет-триком обележио сјајни нападач црвено-белих Стеван Остојић.

Поново је владало велико интересовање за Звездин велики меч, али је за разлику од сусрета против Карл Цајса у четвртфиналу, овога пута било телевизијског преноса, па није досегнута посета од 100.000 гледалаца, али је продато до тада рекордних 93.500 улазница. Међутим, због преноса је било и оних који су остали код куће да прате меч са малих екрана иако су умали карте. Грчки тим је такође имао велику подршку, јер је на стадиону било можда чак и око 20.000 навијача зелених, који су стигли из Атине, Солуна и других места, али бројчано слабији нису могли буком да парирају домаћим присталицама. Они су пре почетка утакмице аплаузом поздравили играче оба тима, а београдска публика је узвратила истом мером.

Звезда је до полуфинала редом избацивала Ујпешт Дожу (0:2, 4:0), румунски УТА Арад (3:0, 3:1) и Карл Цајс из Јене (2:3, 4:0), док је Панатинаикос успео да елиминише Женес Еш из Луксембурга (2:1, 5:0), Слован из Братиславе (3:0, 1:2) и енглеског првака Евертона (1:1, 0:0) захваљујући голу Антонијадиса у гостима.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz11011879_935555503172013_2759847294372918491_n

Звезда је надиграла госте и резултат реално илуструје дешавања на терену, али Грци су показали да знају да буду веома незгодни. Нису они тек тако избацили један Евертон, па да се случајно нађу међу четири најбоље екипе у Европи те 1971. године.

Већ на самом почетку, екипа Миљана Миљанића није успела да реализује добру прилику, јер се на центаршут Јанковића нису најбоље снашли Филиповић и Аћимовић. Иначе, Звезда је и на овој утакмици била лишена помоћи свог капитена Драгана Џајић, који је издржавао казну због црвеног картона у Јени. У 10. минуту гости су извели врло опасну акцију када је са леве стране терена Антонијадис додао лопту Елефтеракису који је сјајно шутирао и погодио стативу.

Одговор је убрзо уследио. У 14. минуту Новковић је снажно шутирао са дистанце. Лопта је погодила голмана у груди и одбила се право до Остојића, који је рутински притрчао и лагано послао лопту у мрежу за вођство од 1:0.

У 40. минуту Аћимовић је демонстрирао своје фудбалско знање и умеће у правом светлу. У муњевитом продору носио је лопту готово до гол-аут линије, а затим је вештом финтом избацио из игре Томараса и упутио пас ка Јанковићу, који је резантним ударцем успео да савлада Икономопулоса, пре него што је лопта избијена у поље, за 2:0. Гости су се жалили да лопта није прешла гол линију, али је судија енергично показао на центар, а погодак је потврдио и ТВ снимак.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz11836690_983210278406535_5559125629202044864_n

Одмах на почетку другог полувремена црвено-бели су нокаутирали Грке и матирали их из два потеза. Цоле Јанковић је изврсно центрирао са десне стране, а Остојић је спремно сачекао лопту и вештим трзајем главом послао је у леви угао за великих 3:0 у 46. минуту.

Опуштање је скупо коштало домаћи састав, вероватно у том тренутку нису ни били свесни колико. У 55. минуту на одличан центаршут са десне стране Камарас је правовремено реаговао и главом послао лопту у мрежу смањивши на 1:3.

Коначан резултат постављен је у 70. минуту. Јован Аћимовић је упутио сјајан центаршут, а Стеван Остојић још једном главом шаље лопту у мрежу, право у леви угао за великих 4:1 пред реванш у Атини. До краја су фудбалери Панатинаикоса имали две добре шансе, али је Дујковић оба пута изванредним интервенцијама спречио госте да смање резултат.

У тријумфу црвено-белих издвојила су се три имена: стрелац три поготка Стеван Остојић, који је сјајним реализаторским способностима решио меч, Цоле Јанковић, који је својим центаршутевима уносио велику панику у одбрани зелених и био најопаснији по противнички гол, уз то се једном и уписао у стрелце и на крају Куле Аћимовић, који је великом борбеношћу, снагом и дриблинзима лако излазио на крај са по двојицом-тројицом противничких играча и прецизним додавањима хранио саиграче.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz11138116_926499327410964_915600516828750586_n

Црвена звезда – Панатинаикос 4:1 (2:0)

Београд, 14. април 1971. Стадион: Црвене звезде. Гледалаца: 93.500. Судија: Ерих Линемајер (Аустрија). Стрелци: Остојић у 15, 46. и 70. и Јанковић у 40. минуту за Црвену звезду, а Камарас у 55. минуту за Панатинаикос.

Црвена звезда: Ратомир Дујковић, Милован Ђорић, Бранко Кленковски, Миодраг “Миле“ Новковић, Мирослав Павловић, Владислав Богићевић, Слободан Јанковић, Станислав Караси, Стеван Остојић, Јован Аћимовић, Зоран Филиповић. Тренер: Миљан Миљанић.

Панатинаикос: Панајотис Икономопулос (од 72. Василиос Константину), Јанис Томарас, Јоргос Влахос, Аристидис Камарас, Антимос Капсис, Фрагискос Сурпис, Димитрис Домазос, Константинос Елефтеракис, Харилаос Грамос, Антонис Антонијадис, Панајотис Филакурис. Тренер: Ференц Пушкаш.

Троструки стрелац, Стеван Остојић, био је пријатно изненађен квалитетом екипе Панатинаикоса:

– Добар тим, много бољи него што сам ја очекивао. У Атини биће доста тешкоћа. Видели сте и сами колику су борбеност испољили наши противници и онда када су примали голове.

Тренер нашег првака, Миљан Миљанић, био је изузетно задовољан коначним исходом:

– Добар резултат. Чак и изврстан за полуфинале Купа европских шампиона. Надамо се да ћемо успети да сачувамо ово што смо стекли.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzsp-miljan

Десно крило, Цоле Јанковић, пружио је сјајну игру, али га је након меча ухватио грч, па је остао на трави Маракане. Ипак, смогао је снаге за изјаву након велике победе:

– И овог пута публика је допринела нашем великом тријумфу. И овог пута смо јој захвални. Са оваквом публиком постижу се велики успеси. Од срца јој захваљујем…

Бранко Кленковски већ је био мислима на Вемблију. Није ни слутио колико је такав начин размишљања погубан:

– Играћемо у финалу. Мислим да је тиме све речено.

Станислав Караси је такође био сигуран у пролаз:

– Лакше ћемо их победити у Атини него овде.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzpao 4-1 1379863_339471832856395_1379635273_n

Аустријски судија Линемајер није имао дилему код поготка Црвене звезде у 40. минуту:

– Видео сам да је лопта бар за пола метра прешла гол линију. Према томе, она је била у голу. Ја сам одмах показао на центар. Погледао сам свог помоћника који је у исто време заставицом указао да је лопта прешла линију гола. Највише од свих допао ми се голгетер Остојић. Изврстан је играч.

Судијско мишљење није делио капитен Панатинаикоса Домазос, који се жалио и на голмана своје екипе Икономопулоса, који је замењен у 72. минуту:

– Наш голман нас је упропастио. Крив је за три гола. Судија је погрешио када је досудио други гол за Црвену звезду. Лопта није прешла линију гола – рекао је Домазос, који је упитан да ли је то видео:

– Не ја, али су ми то рекли моји саиграчи. Сви тврде да лопта није била у голу. Надам се и очекујем пун реванш.

Самоувереност је избијала из изјава гостију и поред претрпљеног пораза убедљивом разликом. Тако је Филакурис јасно поручио:

– Ова предност нашег противника није довољна. Реваншираћемо се истом мером, ако не и више, наравно, само у головима.

Легендарни ас светског фудбала и тада тренер Панатинаикоса Ференц Пушкаш оставио је могућност за повратак свог тима у реваншу:

– Убедљив пораз, али… није и недостижан. У фудбалу се догађају многа чуда, па зашто то не би било и у Атини. Играчи су се много уплашили. Голман је био слаб, а и судија му се “придружио“. Дуго сам играо фудбал, али никада нисам видео овакво суђење. Један такав судија много је допринео оваквом резултату Црвене звезде. Она је зналачки искористила своје шансе, нарочито Остојић на кога наша одбрана није много пазила. Поред њега још су ми се допали Караси и Аћимовић.

Нико није очекивао хорор у Атини, сви су мислили да је Звезди остала само формалност у престоници Грчке и да је практично већ у финалу, које је било заказано на чувеном Вемблију.

https://www.youtube.com/watch?v=lLu7GHAaxFE

Повезане вести

Leave a Comment