Moja Crvena Zvezda
БлоговиВажноКошаркаНајновије

Звездина убитачна левица

Потпуно неочекивано (за оне који нису веровали у тренера Радоњића и његове изабранике, а било их је забрињавајуће много) Црвена звезда је обезбедила другу годину заредом пласман у ТОП 16 фазу Евролиге.

Отишла је скоро цела петорка из прошле, историјске сезоне, доведена су нека не тако звучна имена, ростер се мењао у ходу због тешких повреда Митровића и Дангубића, лошег прилагођавања Мекела и Скорцанитиса, десила су се већ три пораза у АБА лиги, више него целе прошле сезоне, у Евролиги су се иживљавали над Звездом Химки и Реал Мадрид, Стразбур се враћао у игру након 20 поена заостатка и победио и све је мирисало на катастрофу. Само је тренер Радоњић уверавао како је то очекивано и како ћемо се сви радовати опет у јуну.

Та радост је дошла пола године раније. Сада причамо о три узастопне победе над Реалом, Химкијем и Бајерном у Београду. Маик Цирбес је четврти на листи МВП играча прве фазе Евролиге, Стефан Јовић је други на листи асистената, а Милера многи називају најбољим новајлијом у Евролиги.

Поред свих њих, од почетка је стидљиво своју шансу чекао 20-годишњи младић из Прибоја, МВП летошњег првенства за младе репрезентације и освајач златне медаље. Иза себе је оставио две одличне сезоне у ФМП-у, они који су редовно пратили резултате наше филијале на нашем сајту знају да смо увек у први план истицали његове игре.

Како доликује великим играчима, доживео је ватрено крштење на великом мечу, прво коло Евролиге против Стразбура. Звезда је победила, а он оставио одличан утисак. За 17 минута је постигао свега 6 поена, али је додао 3 скока, 4 асистенције и 4 украдене лопте. Био је агресиван све време, одлично сарађивао на високом посту са Цирбесом, изнудио чак четири фаула и показао да се не плаши никога.

Када се десила прва евролигашка катастрофа у Мадриду, уз Боришу Симанића је оставио једини позитиван утисак, поново је храбро иступио на терен, највише пута био на линији слободних бацања и укњижио 9 поена.

У АБА лиги је у међувремену, у почетним утакмицама имао само епизодну улогу, за разлику од старта Евролиге. Када се на европским мечевима показао, противници у регионалном такмичењу нису представљали проблем. Али ниједног тренутка није полетео, није помислио да му припада улога већа од оне коју добија. Увек максимално ангажован у одбрани, у нападу без потеза више, увек на скоку, једноставно, трудио се да ради праву ствар у право време.

Када је Звезда у Стразбуру доживела невероватан пораз, имао је у финишу две изгубљене лопте због којих је окарактерисан ка један од трагичара утакмице. Седам дана касније одиграо је прву од три своје најбоље утакмице ове јесени.

Реал Мадрид је гостовао у Београду. Ушао је у игру у другој четвртини, није постигао кош, али је поново игром у одбрани оставио добар утисак. Био је на клупи све до почетка четврте деонице…а онда је ушао, постигао тројку за вођство, погодио кош уз фаул преко Тејлора, а за крај меча послао у аут Ајона и закуцао.

Против Химкија слична прича… Ушао у другој четвртини, погодио из продора, одлично чувао Шведа и Копонена, а онда био на клупи до краја треће деонице. У финишу је погодио тројку за вођство Звезде и скоком у нападу омогућио Цирбесу да поентира у једном од кључних напада за победу.

У оба ова меча је играо по 12 минута. Шта се деси када игра дуже, видели смо против Бајерна. За 19 минута постигао је 16 поена, од тога две тројке када Звезда није била ни близу победи и када се ломио резултат. Скандирање целе хале након меча довољно говори све.

Оно што додатно говори о форми и начину игре овог момка јесу проценти шута из игре који су скоро 40%, док слободна бацања изводи са преко 80% успешности. Продор и шут за три поена су му тренутно најјаче оружје, истакао се више пута и у организацији игре, као и добром одбраном. Делује као да има све предиспозиције да буде убитачна левица Србије какву нисмо имали још од Жарка Паспаља, само да настави да ради и учи као до сада.

Марко Гудурић, са великим М.

Повезане вести

2 comments

Marko дец 21, 2015 at 17:10

Odlican tekst, a Gudura jos bolji!

Reply
rene artoa дец 20, 2015 at 12:33

Mali ce biti zver, samo da ga zaobidju povrede tokom karijere.

Reply

Leave a Comment