Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Пред 100.000 људи Звезда декласирала Карл Цајс и стигла међу четири најбоља тима у Европи

Црвена звезда је 24. марта 1971. године у реваншу четвртфинала Купа европских шампиона до ногу потукла Карл Цајс из Јене резултатом 4:0 и изборила пласман међу четири најбоља клуба у Европи.

У првој утакмици у Јени домаћин је славио са 3:2. Тада је ирски судија Џон Карпентер неоправдано искључио Драгана Џајића у 72. минуту при резултату 2:2 и немачки састав је бројчано јачи до краја успео да стигне до победе. Два гола за Карл Цајс је постигао Дуке, а један Стремпел, док су стрелци за Звезду били Цоле Јанковић и Џајић.

За реванш у Београду владало је огромно интересовање, па је тако продато свих 88.000 карата, остварен приход од 1.748.000 тадашњих динара, а на стадиону је било више људи, по бројним проценама чак око 100.000, тако да није било места за све који су желели да присуствују још једном историјском мечу у Звездином европском походу. Испред стадиона је остало 30.000 људи. Била је то права фудбалска фешта без било каквог инцидента на трибинама или терену, а црвено-бели су и без капитена Драгана Џајића, који због искључења у Јени није имао право наступа, успели да потпуно надвисе неугодног противника.

Реке људи хрлиле су ка Маракани, а Звезда је имала подршку из разних крајева тадашње велике државе, јер су око стадиона били аутобуси из Ниша, Херцег Новог, Осијека, Скопља, Новог Сада, Задра, Лесковца, Зајечара, Љубљане, Славонског Брода, Цетиња, Загреба…

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz11825915_981037821957114_4900909933996185464_n

Миљанићев тим је лагано наметнуо свој ритам, гости су губили дуеле, покушавали да оштријом игром осујете опасне атаке, али ствари су им измицале контроли већ у раној фази сусрета. Кленковски је први припретио Грапентину и послао лопту преко гола. Затим је Аћимовић шутирао, а чувар мреже првака ДР Немачке одбранио. Звездина десетка била је изузетно расположена против Карл Цајса. Имао је Аћимовић и недовољно прецизан покушај да лобује гостујућег голмана.

Велике прилике пропустили су Јанковић у 10. и Караси у 13. минуту. Цоле је промашио са пет-шест метара на додавање Карасија, а Станислав је са велике удаљености покушао да савлада истрчалог Грапентина, али је лопта завршила поред стативе. Био је то само увод у црвено-белу доминацију.

У 14. минуту Јирген Вернер је оборио Слободана Јанковића у бековском простору, судија из Румуније није се двоумио и показао је на белу тачку. Прецизан извођач најстроже казне био је Звeздин бек Милован Ђорић за вођство од 1:0.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzcajs4-0 71 400621_376781562458755_32849141_n

Своју сјајну партију Аћимовић је крунисао феноменалном асистенцијом у 30. минуту са прилично велике удаљености за младог Зорана Филиповића, који је по уласку у шеснаестерац неодбрањивим ударцем послао лопту у супротан леви угао за делиријум на трибинама и вођство од 2:0.

Одмах након другог поготка, Звезда је имала велику шансу преко незадрживог Аћимовића, који је дриблингом избацио из игре тројицу-четворицу противничких играча, избио сам испред голмана, али је Грапентин успео да одбрани из непосредне близине. До краја првог полувремена гости су успели да упуте први ударац, али је лопта после покушаја Дукеа завршила поред гола, да би на другој страни узвратио Филиповић ударцем са десетак метара, али је изнудио само корнер.

Црвена звезда је у наставку заиграла нешто лежерније, штедећи снагу за последњих пола сата. Немачка одбрана капитулирала је по трећи пут у 60. минуту. Караси је упутио одличан центаршут за Стевана Остојића на другој стативи, гости су очекивали да ће нападач црвено-белих бити ухваћен у офсајд замку, али то се није десило, јер је Остојић главом послао лопту у мрежу за великих 3:0.

Било је времена и за егзибициону игру у чему је предњачио Јован Аћимовић, који је неколико минута након Остојићевог гола буквално дриблао сваког кога је хтео од гостију у бековском простору, али није имао срећу да се упише у стрелце и поред своје фантастичне партије.

Тотални нокаут гости из Јене су доживели у 78. минуту, када је Станислав Караси постигао ефектан погодак за коначних 4:0. Дуго је продирао са лоптом и вештим финтама чинио немоћним противнике, а затим се одлучио на ударац са неких 20 метара и погодио доњи леви угао.

За 90 минута голман нашег шампиона Ратомир Дујковић интервенисао је само у два наврата. Сјајну партију пружио је Јован Аћимовић, који је дриблинзима потпуно слудео ривале, који му ништа нису могли ни ударцима, јер је популарни Куле био чврст као стена. Владислав Богићевић је такође одлично играо, као и Станислав Караси. Карл Цајс је на путу до четвртфинала елиминисао Фенербахче и Спортинг из Лисабона, али је Црвена звезда за њих била непремостива препрека у гротлу београдске Маракане.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz11060902_940682919325938_917382262054790746_o

Црвена звезда – Карл Цајс Јена 4:0 (2:0)

Београд, 24. март 1971. Стадион: Црвене звезде. Гледалаца: 100.000. Судија: Корнел Ницеску (Румунија). Стрелци: Ђорић у 14. из једанаестерца, Филиповић у 30, Остојић у 60. и Караси у 78. минуту.

Црвена звезда: Ратомир Дујковић, Милован Ђорић, Бранко Кленковски, Миодраг “Миле“ Новковић, Мирослав Павловић, Владислав Богићевић, Слободан Јанковић, Станислав Караси (од 83. Трифун Михајловић), Зоран Филиповић, Јован Аћимовић, Стеван Остојић. Тренер: Миљан Миљанић.

Карл Цајс Јена: Ханс-Улрих Грапентин, Вернер Краус (од 49. Бернд Краус), Јирген Вернер, Петер Рок, Лотар Курбјувајт, Конрад Вајсе, Харалд Имшер, Роланд Дуке (од 75. Удо Пројсе), Рајнер Шлутер, Еберхард Фогел, Дитер Шајтлер. Тренер: Георг Бушнер.

Играч утакмице Јован Аћимовић након пролаза у полуфинале задовољно је истакао:

– Могао бих да одиграм још једну овакву утакмицу. Ова је била и сувише тешка, али полет су нам дали навијачи. Дивна је то публика!

Госте је већ у 14. минуту начео Милован Ђорић поготком из пенала.

– Тренирао сам извођење једанаестераца. То су ми поверили другови и ја нисам смео да их изневерим. Добро сам се концентрисао пре извођења најстроже казне. Гол је дао полет целом тиму. После је све било лако. Срећан сам што смо задовољили наше гледаоце. Они су нам много помогли да овако тријумфујемо – рекао је популарни бата Ђора.

Блеки Богићевић изјавио је да уопште није било лако играти против екипе из ДР Немачке, као што то показује коначан резултат.

– Било је много теже него у Јени. Нисмо смели да разочарамо сто хиљада верних присталица. Гледаоци и судија заслужују највеће признање.

Чувар мреже Ратомир Дујковић имао је нешто другачије мишљење, вероватно из разлога што није био на великим искушењима.

– Потпуно смо декласирали Немце. Показали смо им да само овакав фудбал може да егзистира.

Звездино десно крило, Цоле Јанковић, био је одушевљен целокупним амбијентом на трибинама.

– Па то је феноменална публика! Не постоји противник кога не бисмо победили са оваквим верним навијачима. Њима припада велика заслуга што смо овако убедљиво победили.

Зоран Филиповић је у овој сезони скренуо пажњу на себе бројним головима, иако је био веома млад, тада је био најбољи стрелац тима.

– Сви смо осећали да треба да победимо. Зато смо се максимално залагали. Немци су у Јени играли грубо, овде су то покушали, али их је судија спречио у томе.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzcajs4-0 71 64578_376779832458928_938651252_n

Универзалац Миле Новковић је на овој утакмици играо у халф линији.

– Мени је свеједно шта играм. Имали смо трему када смо изашли на терен, али је она брзо нестала кад смо чули бодрење публике. Онда је све ишло лако.

Бранко Кленковски био је кратак и јасан.

– Показали смо противнику како се игра фудбал.

Драган Џајић, капитен тима, није могао да помогне друговима због црвеног картона у Јени, али је бодрио саиграче поред терена.

– Теже је гледати него играти. Драго ми је што је Црвена звезда играла добро. Сви заслужују похвале.

Гости нису били расположени за причу након тешког пораза, али је Кеслер, председник Карл Цајса, истакао да је резултат реалан.

– Нису судије криве што смо изгубили утакмицу. Играчи Црвене звезде били су бољи од мојих. Ето, у томе је тајна успеха домаћег тима. Од мојих играча нико се није нарочито истакао. Могу искрено да вам кажем да сам аплаудирао мајсторском потезу Филиповића. Гол који је дао био је право фудбалско ремек-дело.

Звезда је успешно архивирала Источне Немце, на ред је дошао грчки Панатинаикос у полуфиналу Купа европских шампиона, док су други полуфинални пар чинили Ајакс и Атлетико Мадрид.

https://www.youtube.com/watch?v=5rW5Ep9IPRw

Повезане вести

Leave a Comment