Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Тријумф против Панатинаикоса у Софији

Фудбалери Црвене звезде, тада браниоци титуле првака Европе, савладали су 18. марта 1992. године Панатинаикос резултатом 1:0 у мечу 4. кола групне фазе Купа европских шампиона и задржали лидерску позицију на табели групе А.

Сусрет је одигран на неутралном терену у Бугарској, због ратног стања на територији тадашње Југославије, а Звезда је формално била домаћин у Софији у свом новом европском походу.

Црвено-бели су претходно савладали Панатинаикос у Атини резултатом 2:0 уз два атрактивна поготка најбољег стрелца Старог континента Дарка Панчева, који је и на овој утакмици први запретио из слободног ударца, али је пољски чувар мреже на голу “зелених“ из Атине успео да спречи погодак крајњим напором и избаци лопту у корнер.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzindexНа другој страни је брзоноги Саравакос у контри стигао до казненог простора, али је Звонко Милојевић правовременим истрчавањем затворио угао и деконцентрисао грчког фудбалера, који је лоше захватио лопту.

Мирослав Тањга је имао великих проблема са незгодним играчима гостију, па је после још једне грешке Звонко Милојевић поново истрчавањем спасавао Звезду и осујетио противника уклизавањем на лопту далеко од свог гола.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzindexВелику прилику екипа Владице Поповића није реализовала у 28. минуту. Радиновић је у свом стилу заврнуо лопту у шеснаестерац, где је Панчев све лепо урадио и главом шутирао у угао, али се испречио голман Ванђик, који је након прве интервенције зауставио и шут Ратковића са пар метара. Нешто касније у брзој акцији Савићевића и Југовића није дошло до промене резултата, јер је Ванђик одбранио Југовићев шут када се бацио под ноге Звездином играчу одмах након ударца.

Дејо је те сезоне кубурио са повредама, па га је од 35. минута заменио Болић. Невероватни чувар мреже атинског састава одбранио је и изузетно снажан покушај главом Тањге. На другој страни је и Милојевић још једном био на нивоу одбранивши ударац Саравакоса у најизгледнијој шанси коју су гости до тада створили.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzindexУ наставку брка из Пољске на голу Панатинаикоса брани ударац Панчева, који је покушао главом из близине, да би пар минута након тога Панчев повучен за дрес у казненом простору од стране Христодулуа у ситуацији када је могао до лопте, па је досуђен једанаестерац који је реализово Синиша Михајловић у 53. минуту за вођство првака Европе од 1:0.

Био је то једини и одлучујући погодак на утакмици. Звезда је касније имала велику прилику када је Болић у контри упослио Панчева, који је сјајно истрчао, нашао се сам испред Ванђика, али је голман грчког првака још једном изашао као победник одбранивши ударац ногом.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzindexДо краја меча било је много покушаја са дистанце на обе стране, али без проблема за чуваре мреже. Звездина одбрана била је непробојна и остала несавладана и у другом мечу против Панатинаикоса, који је овим поразом свео своје шансе за пролаз у финале на теорију. Гости су остали и са играчем мање од 83. минута после искључења Калицакиса, док је Звезда новом победом задржала прво место у групи са укупно шест освојених бодова уочи пресудног меча против италијанске Сампдорије.

Црвена звезда – Панатинаикос 1:0 (0:0)

Софија, 18. март 1992. Стадион: Васил Левски. Гледалаца: 23.000. Судија: Емилио Соријано Аладрен (Шпанија). Црвени картон: Калицакис (Панатинаикос) у 83. минуту. Стрелац: Михајловић у 53. минуту из једанаестерца.

Црвена звезда: Звонко Милојевић, Душко Радиновић, Горан Василијевић, Владимир Југовић, Миодраг Белодедић, Мирослав Тањга, Милорад Ратковић, Илија Ивић, Дарко Панчев, Дејан Савићевић (од 35. Елвир Болић), Синиша Михајловић. Тренер: Владимир Поповић.

Панатинаикос: Јозеф Ванђик, Јанис Калицакис, Никос Карагеоргију, Костас Мавридис, Ефстратиос Апостолакис, Леонидас Христодулу, Христос Каланцис (од 76. Константинос Фрацескос), Костас Антонију (од 78. Јоргос Донис), Кжиштоф Важича, Спирос Марангос, Димитриос Саравакос. Тренер: Василис Данил.

Повезане вести

Leave a Comment