Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Звездине победе у 36. и 115. вечитом дербију

Црвено-бели су 7. марта забележили две победе у вечитим дербијима против Партизана. У 36. вечитом дербију 1965. године било је 2:1 головима тандема голгетера Прљинчевић-Костић, док су у 115. вечитом дербију 2001. године победу донели Пјановић и Лалатовић.

Утакмица 17. кола шампионата 1964/65 била је прва у пролећном делу сезоне за браниоца титуле Црвену звезду, a стадион ЈНА био је мали да прими све који су желели да гледају нови окршај великих ривала. Десило се да је публика на почетку меча провалила заштитну ограду и дерби пратила на атлетској стази, тако да се окупило чак 55.000 људи. Било је и лакше повређених лица, тако да се поновила ситуација из утакмице између Партизана и Милана.

Био је то узбудљив меч у коме је тријумфовао технички бољи, борбенији и ефикаснији тим. Црвено-бели су у наставку вратили предност, издржали до краја и у финишу јуришали да постигну још који гол, али је резултат остао непромењен, тако да је Звезда славила трећу победу уз два ремија на последњих пет дербија у том периоду.

64-65

Прву озбиљнију прилику у 14. минуту имао је  Бора Костић, најбољи стрелац у историји Црвене звезде, опробао је шут са дистанце, али је лопта прохујала поред саме леве стативе Ћурковићевог гола. Био је то увод у оно што се десило у 20. минуту. Џајић је набацио лопту у шеснаестерац из слободног ударца, покушај Шекуларца је изблокиран, па се лопта одбила до Андрејића на десној страни. Он се вештим дриблингом ослободио свог чувара и центрирао за Зорана Прљинчевића, који главом закуцава лопту у мрежу.

Домаћи тим је успео да поравна на 1:1 у 40. минуту након ударца Јосипа Пирмајера у леву страну Звездине мреже, где Кривокућа није могао да стигне. Тако су ривали на одмор отишли изједначени, а у наставку се развила велика борба.

На тренутак одлуке није се дуго чекало. Бора Костић је заустављен прекршајем на самој ивици шеснаестерца. Била је то одлична позиција за Звездиног бомбардера, коју ју је и искористио постигавши ефектан гол из слободног ударца за вођство Звезде од 2:1 у 56. минуту, на запрепашћење Ивана Ћурковића, који је могао само погледом да испрати лет лопте ка мрежи.

Након тога је домаћин кренуо на све или ништа, нападао и са осморицом играча, док се Звезда повукла и бранила свим силама. По правој каљузи се развила велика борба, али је одбрана Звезде одиграла на високом нивоу на челу са одличним голманом Србољубом Кривокућом. Дерби је оправдао очекивања својом драматичношћу, жустрином и умећем појединаца, а најзаслужнији за победу били су искусни голгетери Зоран Прљинчевић и Бора Костић, један од најсјајнијих тандема које је Звезда имала у својој историји.

На крају су и навијачи са атлетске стазе утрчали на терен да поделе радост са фудбалерима због Звездине победе. Никоме није падало на памет да прави неке ексцесе, било је то много безбрижније и наивније време. Звезда је овом победом пришла на пет бодова заостатка од водећег Сарајева уз утакмицу мање, јер је у 16. колу била слободна.

Партизан – Црвена звезда 1:2 (1:1)

Београд, 7. март 1965. Стадион: ЈНА. Гледалаца: 55.000. Судија: Гуцоња (Нови Сад). Стрелци: Прљинчевић у 20. и Костић у 56. минуту за Црвену звезду, а Пирмајер у 40. минуту за Партизан.

Партизан: Иван Ћурковић, Фахрудин Јусуфи, Љубомир Михаиловић, Јован Миладиновић, Бранко Рашовић, Велибор Васовић, Јоаким Виславски, Владимир Ковачевић, Радослав Бечејац, Милан Галић, Јосип Пирмајер. Тренер: Марко Валок.

Црвена звезда: Србољуб Кривокућа, Владимир Дурковић, Живорад Јевтић, Војислав Мелић, Милан Чоп, Владимир Поповић, Светозар Андрејић, Драгослав Шекуларац, Зоран Прљинчевић, Боривоје Костић, Драган Џајић. Тренер: Иван Топлак.

https://www.youtube.com/watch?v=w4flq2Sb9hU


Контроверзни 115. вечити дерби по распореду такмичења требало је да буде одигран у 8. колу, у јесењем делу сезоне, али је тада већ после три минута прекинут због утрчавања навијача на терен, најпре групе Партизанових, а затим као одговор на то и Звездиних присталица, дошло је и до туче на терену, летеле су и столице, дебљи крај су извукли и појединци из екипе Партизана, као и тренер Тумбаковић. У запаљивој атмосфери само девет дана након 5. октобра 2000. године страсти су још биле вреле, тако да је овај дерби одложен и на крају је после бројних турбуленција и најава из Партизана да неће доћи одигран у среду 7. марта 2001. године.

Екипа Славољуба Муслина је пред овај сусрет имала бод више од црно-белих и налазила се у великој серији од 48 утакмица без пораза у домаћем такмичењу. Без обзира што је дерби одигран у среду, на трибине се сјатило 40.000 гледалаца.

Гости су на почетку имали опасну контру након изгубљене лопте Леринца у трећем минуту, aли је Звездин чувар мреже Александар Коцић одбранио снажан ударац Владимира Ивића, а затим и покушај Горана Тробока после одбијене лопте.

Већ у 10. минуту уследила је муњевита акција црвено-белих у контри. Горан Друлић је главом проиграо свог саиграча из нападачког тандема, Михајла Пјановића, који је украо лопту збуњеном Александру Станојевићу, претрчао га и пласирао је у десни угао за вођство домаћег тима од 1:0.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzpjana

Црно-бели узвраћају преко Делибашића, али Коцић још једном сјајно брани у 18. минуту. Два минута касније Ивица Краљ због повреде уступа своје место Радовану Радаковићу. Тумбаковићев састав је преузео иницијативу после водећег гола Звезде, али је њихов напад био јалов за стамене дефанзивце црвено-белих. Након тога у само два минута прете домаћи. Пјановићев шут у последњем тренутку је изблокирао Станојевић, а Аћимовић је слабо шутирао у 25. минуту.

Принудну измену морао је да изврши и тренер шампиона Славољуб Муслин, па је повређени Аћимовић уступио место Бранку Бошковићу од 30. минута. Пјановићев покушај главом на центаршут Гвозденовића укротио је Радаковић у 32. минуту.

Минут касније Делибашић проиграва Владимира Ивића, који снажним ударцем шаље лопту изнад пречке. У финишу првог полувремена и Савељић покушава главом, али преко гола, без веће опасности по Коцића, да би у надокнади изгубљеног времена Бранко Бошковић шутирао из одличне позиције, али је Радаковић врховима прстију скренуо лопту у корнер.

Велика борба се водила у наставку. На средини терена су војевали Дејан и Саша Илић, а на бековским позицијама Марковић против Мишковића и Гвозденовић против Ћирковића. Ипак, нико није однео превагу, али је време радило за Звезду. Коцић је неугодан покушај убацивања лопте са десног крила од стране Мишковића избио у корнер у 62. минуту.

Дерби је одлучен у 72. минуту. Марјан Марковић је извео корнер са леве стране, Пјановић је добро шутирао главом, Радаковић одбио лопту, али право на до Ненада Лалатовића, који је подметнуо ногу и послао лопту у горњи леви угао.

До краја гости покушавају да смање резултат, али без успеха. Ивић из слободног ударца у 76. минуту шаље лопту поред леве стативе, а Савељић још једном непрецизно шутира преко гола у 82. минуту. Столице на јужној трибини су поново страдале, док Звездин Север слави јубиларну 50. победу у првенственим окршајима против Партизана.

Играч утакмице, Михајло Пјановић, морао је раније ван терена због повреде чланка. Он је 17. голом у шампионату избио на чело листе стрелаца, а Звезда је побегла четири бода највећем ривалу у шампионској трци:

– Пре свега хвала нашим навијачима који су још једном показали како се воли клуб. Њихов удео у победи је огроман – рекао је Звездин голгетер, коме су навијачи у то време на познату мелодију спевали стих: ‘Еј Пјано, скочи и дај гол главом!

Тренер браниоца титуле, Славољуб Муслин, био је задовољан исходом, али не и издањем својих играча:

– Одиграли смо једну од најлошијих утакмица од како водим екипу и парадоксално је да смо таквом игром победили Партизан. Задовољан сам само резултатом. Истина, ни Партизан није имао шансе осим оних Ивића и Тробока на почетку. Ми смо дали гол у право време, а све је низбрдо кренуло када се повредио Аћимовић. Иако смо хтели иницијативу, када смо видели да не можемо, одлучили смо се да чувамо 1:0.

На питање да ли се поздравио са колегом Тумбаковићем, трофејни стручњак је одговорио:

– Не, нисмо имали прилике, путеви су нам се разилазили, ја сам се радовао с мојим играчима – рекао је Муслин.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz11659323_970157333045163_1682060799488541475_n

Црвена звезда – Партизан 2:0 (1:0)

Београд, 7. март 2001. Стадион: Црвена звезда. Судија: Дејан Делевић (Београд). Помоћници: Славко Мишић (Земун) и Драган Петровић (Кнић). Гледалаца: 40.000. Стрелци: Пјановић у 10. и Лалатовић у 72. минуту.

Црвена звезда: Александар Коцић, Марјан Марковић, Ненад Лалатовић, Иван Вукомановић, Лео Леринц, Горан Буњевчевић, Иван Гвозденовић, Дејан Илић (од 61. Саша Зорић), Горан Друлић, Миленко Аћимовић (од 30. Бранко Бошковић), Михајло Пјановић (од 84. Стево Глоговац). Тренер: Славољуб Муслин.

Партизан: Ивица Краљ (од 20. Радован Радаковић), Миливоје Ћирковић, Драгољуб Јеремић, Ненад Мишковић, Ниша Савељић, Александар Станојевић (од 77. Ивица Илиев), Игор Дуљај, Горан Тробок, Владимир Ивић, Саша Илић, Андрија Делибашић (од 77. Љубиша Ранковић). Тренер: Љубиша Тумбаковић.

https://www.youtube.com/watch?v=e5nJyXYJm3Q

Повезане вести

Leave a Comment