Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Рапсодија великог Звездиног тима против Динама из Дрездена и тријумф од 3:0

Црвена звезда је пред препуном Мараканом 6. марта 1991. године угостила дрезденски Динамо у првој утакмици четвртфинала Купа европских шампиона и бриљантном партијом славила са убедљивих 3:0 у свом незаборавном походу ка европском трону.

На стадиону је било најмање 100.000 људи који су још много раније осетили да је то та сезона у којој ће црвено-бели покорити Стари континент. Буквално игла није имала где да стане, неки су падали и у несвест услед толике гужве и недостатка простора, тако да неке процене о броју навијача на Маракани тог дана иду и до 110.000. Чак је сат пре утакмице ван стадиона остало 20.000 људи, а Звездине присталице почеле су да пристижу на овај важан меч још од раних јутарњих часова.

Охрабрени избацивањем Грасхоперса и Ренџерса, као и добрим партијама у домаћим такмичењима, изабраници Љупка Петровића су без пардона ушли у меч против немачког састава, који је две године раније стигао до полуфинала Купа УЕФА, тако да Динамо уопште није био наиван тим. Они су до четвртфинала елиминисали Унион Луксембург, а касније и шведски Малме бољим извођењем једанаестераца.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzIWSClIQ

Звездино појачање из Војводине, Синиша Михајловић, на овом мечу је дебитовао за нашег шампиона у европским такмичењима. Бомбардер из Борова је у раној фази меча ударцем са преко 30 метара из слободњака ставио на велике муке голмана Томаса Келера, који је крајњим напором успео да скрене лопту у корнер. Затим је голгетер Дарко Панчев покушао мало искоса са леве стране, али је лопта прохујала поред десне стативе.

После још једног прекршаја над Михајловићем на тридесетак метара удаљености по средини, сви су очекивали да Синиша поново покуша својим разорним шутем, али је Звезда у својим редовима имала још једног мајстора за слободњаке. Роберт Просинечки је једним погледом скенирао ситуацију, нациљао и прелепим поготком у 21. минуту довео домаћи тим у вођство од 1:0. Лопта је завршила у горњем левом углу мреже, право у рашљама за делиријум на трибинама, а одушевљени Роби је славио гол у незадрживом трку са високо подигнутим рукама.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz06031991_06

Панчев је нову велику шансу имао у 38. минуту, када је на сјајан центаршут Душка Радиновића са десне стране главом послао лопту тик поред десне стативе. У самом финишу првог полувремена уследила је полуконтра Звезде, када је Савићевић одузео лопту и повукао напад. Када се чинило да ће Шабанаџовићу измаћи лопта, Панчев је у паду успео да је ћушне Савићевићу, коме је био довољан само делић секунде да прецизним пасом пронађе Драгишу Бинића, а он је брзином муње успео да умакне свом чувару и протури лопту поред немоћног Келера за вођство од 2:0 у 43. минуту. Наравно, незаобилазан је био и Бинићев салто, по коме је био препознатљив приликом прославе голова.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz06031991_05

На самом почетку другог полувремена Просинечки се устремио ка голу гостију у назадрживом налету и послужио Панчева као на тацни, али је ударац Звездине кобре успео ногом да одбрани голман Келер. Без обзира на неискоришћену шансу, голгетер црвено-белих добио је овације са трибина. Навијачи су му скандирали име и презиме. Нова драма пред Динамовим голом приликом покушаја Просинечког из слободног ударца срећно се завршила по немачки тим. Лопта је прошла кроз руке голману Келеру, али је погодила стативу, тако да је дрезденски састав још једном успео да се извуче.

Екипи Љупка Петровића се исплатио константан притисак. Бинић је повукао акцију са десне стране од средине терена, избегао старт играча у жутом дресу, ушао је у средину, а затим додао до Дејана Савићевића, који резантним ударцем са преко 20 метара погађа десни угао и Црвена звезда стиже до великих 3:0.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz11148830_939830849411145_7719095516562242934_o

Није то био дан Дарка Панчева, коме је у једном нападу Келер два пута одбранио шут, али и највећим голгетерима се дешава да их понекад неће гол, а код Панчева је то била права реткост, обзиром да је реч о једном од најбољих стрелаца у историји фудбала на овим просторима. Затим је Просинечки погодио пречку са велике удаљености у атомском фудбалу који је демонстрирао велики, шампионски тим у Београду. Бинић је фантастичним ударцем из волеја пребацио пречку у мору шанси које су тог 6. марта створили црвено-бели. Остало је 3:0, иако је могло бити минимум дупло више, али навијачи су били презадовољни феноменалном игром коју су приказали њихови љубимци, који су у свему потпуно надвисили своје ривале из Немачке.

Црвена звезда – Динамо Дрезден 3:0 (2:0)

Београд, 6. март 1991. Стадион: Црвене звезде. Гледалаца: 100.000. Судија: Алексеј Спирин (СССР). Жути картони: Битнер и Вагенхаус (Динамо). Стрелци: Просинечки у 21. Бинић у 43. и Савићевић у 56. минуту.

Црвена звезда: Стеван Стојановић, Душко Радиновић, Слободан Маровић, Рефик Шабанаџовић, Миодраг Белодедић, Синиша Михајловић, Роберт Просинечки, Владимир Југовић, Дарко Панчев (од 88. Влада Стошић), Дејан Савићевић, Драгиша Бинић. Тренер: Љубомир Петровић.

Динамо Дрезден: Томас Келер, Детлеф Шеслер, Франк Либерам, Андреас Траутман, Штефен Битнер, Марио Керн (од 49. Андреас Вагенхаус), Јерг Штибнер, Ралф Хауптман, Свен Ратке, Уве Реслер, Торстен Гичов (од 76. Серђо Алиеви). Тренер: Рајнхард Хефнер.

https://www.youtube.com/watch?v=Cck5tQXXGiE

Чувар мреже и капитен нашег првака, Стеван Стојановић, готово да није имао посла на овом мечу:

– Резултат пред реванш је веома добар, али опуштања не сме бити. Ако заиграмо озбиљно и у другој утакмици, сигурни смо полуфиналисти Купа европских шампиона.

Душко Радиновић је након утакмице истакао да је Звезду одлична припрема и анализа противничког тима довела до врло повољног резултата:

– Три-четири пута гледали смо на видео касетама екипу Динама и готово напамет научили све о њима. Тренер Петровић је сјајно поставио игру, ми смо дисциплиновано испунили све задатке и успех није могао изостати. Играли смо готово свих 90 минута максимално ангажовано, створили доста шанси и победа је могла бити и убедљивија. Али, и овако је добро.

Слободан Маровић је истакао да је одбрана Црвене звезде била на висини задатка:

– Уштоповали смо њихове најбоље играче и заслужено победили. Доказали смо да смо у самом европском врху.

Рефик Шабанаџовић је нагласио значај навијача Црвене звезде у великој победи:

– Уз помоћ публике остварили смо победу и убедљивију од оне коју сам прижељкивао. Играли смо колективно и дисциплиновано, и то је главни разлог успеха.

Непрелазни Миодраг Белодедић још једном је свој задатак обавио на најбољи могући начин. Самопоуздање и вера у екипу носиле су Милета и саиграче и на овој утакмици:

– Када озбиљно схватимо противника можемо победити свакога у Европи. Победили смо Динамо истим резултатом као Ренџерс, у Дрездену ће бити жешће него у Глазгову, али мислим да неће бити проблема за пласман у полуфинале.

Синиша Михајловић је био велика претња гостима на својој првој међународној утакмици у Звездином дресу.

– Трчали смо свих 90 минута и уз максималну борбеност остварили жељени резултат. У Купу шампиона никад ништа није сигурно, али мислим да ће Звезда бити међу четири најбоље европске екипе.

Фантастичан гол Роберта Просинечког дао је крила црвено-белима да још жешће наставе након водећег поготка:

– Уз нашег 12. играча, верну публику, победили смо убедљиво и мислим да је то довољна предност пред реванш.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzimage

Неуморна радилица Звезде, Владимир Југовић, био је скроман, како пре, тако и после меча против Динама.

– Пре утакмице био сам задовољан и минималном победом, а сада сам пресрећан. Сигурно идемо даље.

Дарко Панчев није имао среће да затресе мрежу екипе из Дрездена, али је награђен овацијама са трибина:

– Жао ми је што нисам постигао гол, али био бих још тужнији да сам био стрелац, а Звезда победила само са 1:0. Уз помоћ публике играли смо добро, могли смо постићи још неколико голова, али и овако смо задовољни.

Дејан Савићевић је крунисао сјајну партију ефектним поготком за коначних 3:0 и најавио пласман међу четири најбоља клуба у Европи:

– Драго ми је што смо добром игром остварили велику победу, која нам гарантује пласман у полуфинале.

Меч није могао да прође без чувеног Бинићевог салта, а један од најбржих играча на свету представљао је константну опасност по госте:

– Једини сам пре утакмице прогнозирао резултат 3:0, а можда је и добро што нисмо постигли још неки гол. Јер, да је резултат 4:0 или већи, можда би се неки млађи играчи опустили у реваншу. Овако, сигуран сам да ћемо и у Дрездену играти дисциплиновано и борбено, па пласман у полуфинале не може изостати.

Тренер Црвене звезде Љупко Петровић похвалио је цео тим на сјајно одрађеним задацима, напоменуо да ће ова предност вероватно бити довољна за реванш, иако Динамо није био на очекиваном нивоу:

– Постигли смо три гола, а могли смо још толико. Ипак, морамо бити задовољни оствареном предношћу. У реваншу игром у високом ритму морамо да се одупремо Динаму и у том случају мислим да пласман у полуфинале неће изостати.

Прву честитку на убедљивој победи Звезди је упутио, до ове сезоне капитен екипе, Драган Стојковић “Пикси“, уз жељу да се у финалу састану управо црвено-бели и његов тадашњи клуб Олимпик Марсељ. Жеља му се касније и испунила.

Повезане вести

1 comment

Hadži Dragan мар 6, 2018 at 20:05

Kao da je juče bilo,nema karata za sever,pa sam s društvom popunio jug.Ceo stadion kao jedan.To su bila vremena.

Reply

Leave a Comment