Moja Crvena Zvezda
ВажноКлупска дешавањаКонференције за медијеКошаркаНајновије

Небојша Човић: Ако смо банкомат, слабо нешто ради, показали смо велику стабилност на нападе са стране

Председник КК Црвена звезда Небојша Човић одржао јe конференцију за медије поводом првог дела сезоне. Највише речи било је о новим играчима, одлацима и доласцима, али и о наставку сезоне и рекапитулацији протеклог дела.

Као клуб смо показали велики степен стабилности у односу на оно што нас прати последњих месеци, нападе са свих страна и повреде играча. Од готово непостојећег клуба направили смо одржив и снажан клуб са евролигашком перспективом и полако ћемо ићи ка вишим циљевима. Навијачки је да резултати буду одмах видљиви, али за све је потребно време. Стара прича да смо државни пројекат и приче о банкомату су ноторна глупост. У једном тренутку прошле сезоне смо избегли штрајк играча због неисплаћених зарада, а избегли смо га јер су играчи имали разумевања. Неке играче смо тек исплатили у августу, септембру, октобру ове године. Очигледно је да онда тај аутомат не ради, а све може да се провери, ми радимо транспарентно, све се зна.

Председник је навео да је задовољан постигнутим резултатима у досадашњем делу сезоне.

За три године смо много напредовали и много научили, а некима је за то требало много више година. Играмо трећу сезону у Евролиги и надам се да ћемо поновити успех из претходне и пласирати се у ТОП 16. Имамо тренутно 10-3 у АБА лиги, али после 18. децембра знаћемо на чему смо. 

Што се тиче буџета и зараде, рекао је да је Звездин буџет 2.5 милиона евра бруто, а да су плате свих играча и стручног штаба 2.2 милиона евра, као и да је клуб највише прихода протекле сезоне зарадио од сопствених прихода.

О трансферима је рекао да приликом одласка Чарлса Џенкинса клуб није могао да испрати понуду Арманија и да је Џенкинсу истекао уговор, а са Јаком Блажичем споразумно је прекинута сарадња. Бобан Марјановић је имао клаузулу у уговору да може да иде у НБА после две године и да не би било фер да се договор није испоштовао, а да би био луксуз да је клуб одбио понуду Фенербахчеа за Николу Калинића.

Трансфер је вредан милион евра, 300.000 смо добили одмах, а по 350.000 ћемо добити на лето 2016. и 2017. године. Ми нисмо у позицији да такве понуде одбијамо, то би био луксуз.

50

Што се тиче Маркуса Вилијамса председник Човић је истакао да је у јуну клуб хтео да причао о продужењу сарадње али се десило нешто за шта клуб није знао.

– Било је расположење да се продужи уговор са Маркусом Вилијамсом и летос, онда се догодило то што се догодило, али смо сада изашли из тога, истекла је суспензија и договорило се о наставку сарадње. задовољан сам његовом игром против Химкија.

О појачањима и Софу.

– Прекинута је сарадња и са Софоклисом Скорцанитисом и на томе смо уштедели довођењем Владимира Штимца, чак три пута више, сада већ неких 112.000 евра. Једноставно, Софо је исплаћен са данашњим даном уредно и желимо му све најбоље у даљој каријери.

Мекел и Томпсон.

Они су играчи Црвене звезде и после 18. децембра ћемо знати више о томе и шта ће бити. Гал и даље има проблема са повредом зглоба. Ове сезоне скаутовано је 200 играча, а све се ради у договору са стручним штабом. Не могу баш сви да учествују у томе. Наравно да управа доноси одлуке, нисам ја 47 година провео на ливади него у кошарци и могу са сваким да разговарам о кошарци, и о најситнијим и најстручнијим могућим детаљима, и додао да се не слаже са констатацијом да су Гал Мекел и Рајан Томпсон „промашаји“, као и да су могућа нова појачања.

О повредама осталих играча навео је да се очекује Дангубићев повратак на паркет за две до три недеље и да излази из тешке повреде. Што се тиче капитена Луке Митровића, све пролази у најбољем реду и да се може очекивати његов повратак у марту. Председник је навео чињеницу да Дејан Радоњић у појединим тренуцима није могао да држи тренинг јер је имао осам играча, као и да „- докле год сам ја у клубу, било где, не морам да будем председник, члан у управи, чаршија неће смењивати нити доводити тренера.“

_BTS9954

Што се тиче будућности клуб ће се у потпуности окренути сопственој школи и „одгајању сопствених производа“, уз похвале на рад свих млађих категорија и ФМП Железника.

Човић је рекао да су досадашњи резултати у АБА лиги ове сезоне „могли да буду бољи, али и гори“, да су клуб задесиле бројне повреде и да је у Евролиги по питању пласмана у ТОП 16 све отворено, као и да црвено-беле чека тежак распоред.

Звезда ће у петак играти против Фенербахчеа, а управа клуба саветовала је навијаче да не путу у Истанбул, после прошлогодишњег убиства Марка Ивковића уочи дуела са Галатасарајем и председник Небојша Човић је уверен да навијача Црвене звезде у Инстанбулу неће бити.

О новом моделу Евролиге и улоги АБА лиге.

Не могу да кажем 100 одсто, али сам готово сигуран да ће један клуб из АБА лиге директно ићи у Евролигу, а да ће други играти у квалификацијама. Мислим да ће АБА лига имати и два места у другом по рангу такмичењу, Еврокупу. Може да се деси да имамо и више, видећемо како ће се поставити Међународна кошаркашка федерација (ФИБА), која је кровна организација, јер када су они у питању можемо да имамо и два места. Представници АБА лиге 10. децембра имају састанак у Минхену са ФИБА и волео бих да се ФИБА и Евролига договоре, пошто би то био спас за европску кошарку.

Повезане вести

Leave a Comment