Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Реал испраћен четворком са Маракане, Шоу Панчева у Атини

Црвена звезда је 4. марта остварила две велике победе у Купу европских шампиона. У првој утакмици четвртфинала 1987. године срушен је славни Реал Мадрид са 4:2 у Београду, док је у групној фази 1992. године савладан Панатинаикос у Атини резултатом 2:0.

Црвено-бели су на путу до четвртфинала у најелитнијем такмичењу 1986/87 елиминисали Панатинаикос (3:0, 1:2) и Розенборг (3:0, 4:1), док је Реал био бољи у двомечима против Јанг Бојса (0:1, 5:0) и Јувентуса (1:0, 0:1 – након пенал серије 3:1).

zzzzzzzzzzzzzUlDN0Mj

Хладно зимско време ипак није спречило навијаче да испуне стадион, па се на Маракани окупило 90.000 навијача, који су жељно чекали да виде има ли екипа Велибора Васовића снаге да сруши краљевски клуб. Звезда је одиграла фуриозно прво полувреме.

Најпре је запретио Драган Стојковић “Пикси“ из слободног ударца, али је Бујо био на правом месту, да би у седмом минуту севнула муњевита контра нашег шампиона након изблокираног слободног ударца гостију. Мркела је повукао напад по левој страни, упослио Бору Цветковића, који се стуштио ка голу. Настао је карамбол у шеснаестерцу, голман Бујо је панично закачио лопту и скренуо је право на ногу капитена Бошка Ђуровског, који је стигао из другог плана и са петерца пласирао ударац под пречку за делиријум на трибинама и вођство Црвене звезде од 1:0.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz11889669_993637407363822_356325909613612749_n

Само минут касније млади чувар мреже Стеван Стојановић вади кестење из ватре и спречава погодак са три успешне интервенције, али арбитар Кит Хекет показује на белу тачку због играња руком једног играча црвено-белих приликом последњег шута у рафалној паљби пред Звездиним голом. Стојановић се прославио на овом сусрету у својој првој сезони на голу београдског тима, и најавио сјајну каријеру, када је прочитао ударац славног голгетера Уга Санчеза и одбранио једанаестерац.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz11020254_936026156458281_928411669780574823_n

Утисци се још нису ни слегли, а на семафору је већ писало 2:0. У 12. минуту Драган Стојковић “Пикси“ је фантастичном дубинском лоптом пронашао усамљеног Жарка Ђуровића, који је избегао офсајд замку, стуштио се према Реаловом голу и са неких 15 метара пласирао лопту у десни угао. Гости у шоку и неверици – Звездини навијачи у екстази!

Распламсала се игра на обе стране, претили су Гордиљо са једне, а Мркела, Брачун и Цветковић са друге стране, али је Бујо одбранио ударац Звездиног нападача. Црвено-бела бајка дошла је до врхунца у 39. минуту, када је Миливој Брачун сјајном лоптом пронашао Борислава Цветковића, који у незадрживом трку успева да умакне успаваној одбрани Реала, предрибла противничког голмана и на крају постигне гол за 3:0. Био је то седми Цветковићев погодак у Купу шампиона те сезоне и он је на крају био најбољи стрелац елитног такмичења, једини у историји црвено-белих коме је то пошло за ногом.

Полувреме као из најлепших снова, резултат нестваран, али по игри и шансама апсолутно заслужен, јер Звезда је бацила на колена немоћног првака Шпаније.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz14254613148183

У наставку Звезда и даље кидише према голу Реала и покушава преко Ђуровског и Мркеле да затресе мрежу, али задовољна резултатом игра нешто опрезније и лагано препушта иницијативу противнику. Нешто касније Бошко Ђуровски са дистанце погађа стуб иза гола за уздахе са трибина. Мадриђани узвраћају по залеђеном терену и након једне кратко одбијене лопте, мексички голгетер Уго Санчез успева да затресе мрежу из непосредне близине и смањи на 1:3 у 66. минуту.

Успела је Звездина одбрана да интервенише након још једног неугодног убачаја са десне стране приликом полуконтре гостију, да би у 84. минуту Јанковић филигрантски прецизним пасом пронашао капитена Бошка Ђуровског, који избија сам испред голмана, а овај га руши рвачким захватом. Судија из Енглеске није имао дилему у овој ситуацији и показао је на белу тачку. Одговорност је преузео Милан Јанковић и снажним ударцем у леву страну повисио на 4:1. Међутим, лопта се одбила од залеђене мреже далеко у поље, тако да су многи помислили како је Звездин фудбалер промашио или погодио стативу, па су у први мах изостали аплаузи и звуци одушевљења због шока.

Да све не протекне онако како су прижељкивали у табору Звезде, у финишу се побринуо Гордиљо, који је изнудио пенал на другој страни. Санчез је поново преузео извођење најстроже казне и овога пута погодио поставивши коначних 2:4 у 87. минуту. До краја више није било промене. Звезда је надиграла великана светског фудбала, остварила лепу залиху пред реванш, али је због два примљена гола остала зебња пред реванш у Мадриду. Испоставило се да су Реалу на његовом “Сантијаго Бернабеу“ два гола била довољна за пролаз међу четири најбоља тима на Старом континенту.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzJfpEIih

Црвена звезда – Реал Мадрид 4:2 (3:0)

Београд, 4. март 1987. Стадион: Црвене звезде. Гледалаца: 90.000. Судија: Кит Хекет (Енглеска). Жути картони: Радовановић (Црвена звезда), Салгуеро (Реал Мадрид). Стрелци: Ђуровски у 7, Ђуровић у 12, Цветковић у 39. и Јанковић из једанаестерца у 84. минуту за Црвену звезду, а Санчез у 66. и 87. минуту из једанаестерца за Реал Мадрид.

Црвена звезда: Стеван Стојановић, Миливој Брачун, Миодраг Кривокапић, Славко Радовановић, Марко Елснер, Милан Јанковић, Жарко Ђуровић, Бошко Ђуровски, Борислав Цветковић, Драган Стојковић, Митар Мркела (од 70. Зоран Павловић). Тренер: Велибор Васовић.

Реал Мадрид: Франсиско Бујо, Хозе Антонио Камачо, Хозе Антонио Салгуеро, Мигел Чендо, Мануел Санчис, Рафаел Гордиљо, Хезус Анхел Солана (од 61. Хуан Гомез “Хуанито“), Хозе Мигел Гонзалес “Мичел“ (од 90. Мартин Васкез), Уго Санчез, Рикардо Гаљего, Хорхе Валдано. Тренер: Лео Бенхакер.

https://www.youtube.com/watch?v=QCyHJSkI3-A


Пред гостовање у Атини против Панатинаикоса у Купу шампиона 4. марта 1992. године у 3. колу групе А, бранилац европске титуле суочио се са великим кадровским проблемима. Због црвеног картона у Токију против Коло Кола, право наступа није имао капитен Дејан Савићевић, из истих разлога, али због искључења против Андерлехта у Будимпешти изостао је стуб одбране Илија Најдоски, док је Владан Лукић био повређен.

Дарко Панчев је испровоцирао грчке царинике још на улазу у њихову земљу, када је навео да је по националности Македонац, тако да се од тада константно нашао на мети домаћина, такорећи проглашен је државним непријатељем у медијима, али је најбољем стрелцу Европе то само био додатни мотив, зачињен надалеко познатим српским инатом, којим је потпуно разоружао “зелене“ усред Атине.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz1479124_567855913294104_1925330769_n

И без својих узданица Звезда је била јача од домаћина. Севали су ударци Михајловића и Панчева, чији је волеј ударац мало искоса са десне стране атрактивном парадом избио голман Панатинаикоса. Била је то и понајбоља шанса у првом полувремену.

Ни у наставку се ствари нису много промениле. Бомбардер Синиша Михајловић и Елвир Болић су из велике удаљености решетали Ванђиков гол, а затим је у 70. минуту севнуо Михајловићев центаршут са леве стране у срце шеснаестерца за Дарка Панчева, који је волејом из прве погодио сам угао гола и довео Звезду у вођство од 1:0.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzpancev

Пао узвраћа из слободног ударца, али је Звонко Милојевић био на правом месту и пребацио лопту преко пречке у корнер. Слатку освету за све провокације Грка према њему, Дарко Панчев је режирао фантастичним поготком у 86. минуту за вођство од 2:0. Одлучио се на ударац са скоро 30 метара, а лопта се од пречке одбила у мрежу скамењеног Јозефа Ванђика. За фантастичну игру и изузетно лепе голове Панчев је у Политици оцењен чистом десетком, Звезда је стигла до друге победе у групи А и избила на чело табеле са четири освојена бода, једним више од Сампдорије и Андерлехта, а два од Панатинаикоса.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzimage

Панатинаикос – Црвена звезда 0:2 (0:0)

Атина, 4. март 1992. Олимпијски стадион. Гледалаца: 60.000. Судија: Алексеј Спирин (Русија). Стрелац: Панчев у 70. и 86. минуту.

Панатинаикос: Јозеф Ванђик, Никос Карагеоргију (од 70. Константинос Фрацескос), Костас Мавридис, Јанис Калицакис, Ефстратиос Апостолакис, Леонидас Христодулу, Костас Антонију (од 58. Јоргос Донис), Христос Каланцис, Спирос Марангос, Кжиштоф Важича, Димитриос Саравакос. Тренер: Василис Данил.

Црвена звезда: Драгоје Лековић (од 53. Звонко Милојевић), Душко Радиновић, Горан Василијевић, Владимир Југовић, Миодраг Белодедић, Мирослав Тањга, Душко Савић, Елвир Болић, Дарко Панчев, Илија Ивић, Синиша Михајловић. Тренер: Владимир “Владица“ Поповић.

https://www.youtube.com/watch?v=6VoZr2_DYQE

Повезане вести

1 comment

SVE PJANO21 мар 4, 2016 at 13:28

Srećan rođendan Zvezdo! Mnogo je lepo prisetiti se ovih slavnih pobeda za rođendan naše Zvezde!

Reply

Leave a Comment