Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Станковићева мајсторија за тријумф у 109. вечитом дербију

На почетку другог дела сезоне 1997/98, Црвена звезда је савладала Партизан 21. фебруара 1998. године у Хумској резултатом 2:1 и наставила шампионску трку са Обилићем.

Екипа Милорада Косановића у зимском прелазном року појачала се најбољим стрелцем лиге Сашом Марковићем, који је стигао из Железника, али није играо на овој утакмици. Било је најава да ће за наш најтрофејнији клуб потписати и Бразилац Жиба, али се тај трансфер на крају није остварио, иако је поменути фудбалер био на Маракани.

Било је то време успона нашег фудбала након година изолације, јер се пар месеци раније репрезентација пласирала на Светско првенство у Француској победама против Мађарске у баражу од 7:1 и 5:0, а Црвена звезда је имала одличну и врло младу екипу чије су перјанице били Дејан Станковић и Перица Огњеновић, момци поникли у Звездиној омладинској школи, који ће касније обући дресове великана европског фудбала.

Стадион Партизана био је добро испуњен, јер је 109. вечитом дербију присуствовало 35.000 људи, а први су припретили домаћи преко Ивана Томића, који је покушао главом, али је Јеврић био на правом месту и лако покупио лопту.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzAleksandar-KristicЗвезда је узвратила у 19. минуту. Зоран Његуш је центрирао из корнера са десне стране и погодио право у главу Александра Кристића који је врло прецизно циљао малу мрежу и погодио за вођство црвено-белих од 1:0.

Игра се распламсала, па је касније са дистанце покушао Дејан Станковић, да би Виктор Треневски са око 14 метара погодио пречку несвакидашњим ударцем преко главе окренут леђима од гола црвено-белих. Претили су црвено-бели преко Перице Огњеновића који је дриблинзима уносио праву пометњу Партизановој одбрани, а у самом финишу првог дела гости остају са играчем мање. Срђан Пецељ је уклизао са обе ноге Дражену Болићу, а Радоман је показао црвени картон стаменом фудбалеру Црвене звезде.

У наставку два продора Живковића и Његуша наговештавају да ће Косановићев бројчано слабији тим покушати контрама да преломи меч, али је уследио притисак Тумбаковићеве екипе. Најпре је Његуш успео да избаци лопту у корнер у последњем тренутку близу гол линије, али је након тога први стрелац домаћих Драган Исаиловић главом закуцао лопту у мрежу после центаршута из корнера са леве стране за изједначење у 52. минуту. Јеврић није стигао да боксује лопту, а нападач Партизана је умакао пажњи својим чуварима.

Ређали су се брзи напади Звезде, а мајсторство у баратању лоптом демонстрирали су Гојковић и Огњеновић. Међутим, акције су прекидане због офсајда. На другој страни Исаиловић пропушта велику прилику шутем поред десне стативе у 76. минуту, затим Јеврић брани шут Обрадовића, а одбијену лопту Исаиловић шаље преко гола и постаје трагичар утакмице.

Казна је уследила у 82. минуту. Горан Буњевчевић је дивним додавањем пронашао Дејана Станковића, који је избегао старт Ђорђа Светличића и након пар корака пласирао лопту у леви горњи угао гола Ивице Краља погодивши саме рашље за вођство Звезде од 2:1, а касније ће се испоставити и победу црвено-белих.

До краја није било промена, ни изгледних шанси. Играч мање се у тиму Црвене звезде није толико ни осетио. Забележена је и друга победа против црно-белих те сезоне и настављена првенствена трка са екипом Обилића.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz11220070_964295030298060_8214777520665979010_n

109. вечити дерби, Првенство Југославије 1997/98, 18. коло

Партизан – Црвена звезда  1:2 (0:1)

Београд, 21. фебруар 1998. Стадион: Партизана. Гледалаца: 35.000. Судија: Мирослав Радоман (Врбас). Стрелци: Исаиловић у 52. минуту за Партизан, а Кристић у 19. и Д. Станковић у 82. минуту за Црвену звезду. Црвени картон: Пецељ (Црвена звезда) у 44. минуту.

Партизан: Ивица Краљ, Дражен Болић, Ђорђе Светличић, Иван Томић, Золтан Сабо, Игор Ташевски, Младен Крстајић, Предраг Пажин (Саша Илић), Виктор Треневски, Горан Обрадовић (Дарко Тешовић), Драган Стојисављевић (Драган Исаиловић). Тренер: Љубиша Тумбаковић.

Црвена звезда: Драгослав Јеврић, Братислав Живковић, Никослав Бјеговић, Зоран Његуш, Александар Кристић, Срђан Пецељ, Горан Буњевчевић, Јован Гојковић (Винко Мариновић), Зоран Јовичић (Миодраг Пантелић), Дејан Станковић (Далибор Шкорић), Перица Огњеновић. Тренер: Милорад Косановић.

https://www.youtube.com/watch?v=aorkCCggLgE

Повезане вести

1 comment

dejo феб 21, 2017 at 19:48

Dobro bi bilo da se imenjak Stankovic ,Njegus i Zivkovic da dobiju mjesta u Crvenoj Zvezdi bilo da je to u pitanju skauting sluzba ,omladinska skola ili uprava Crvene Zvezde obavezno u svakom slucaju svima trojici je mjesto u Crvenoj Zvezdi ,ovo je dobra generacija Crvene Zvezde bila

Reply

Leave a Comment