Moja Crvena Zvezda
Фудбал

FK C.zvezda vlasništvo članova

FK Crvena zvezda

Skupština FK Crvena zvezda održala je u petak 22. oktobra 2010. godine svoju redovnu sednicu. Na dnevnom redu je bio novi Statut kluba i izveštaj o radu predsednika Lukića.

Sednicom Skupštine je predsedavao Ivan Todorov,  generalni sekretar SD Crvena zvezda i član Upravnog odbora Fudbalskog kluba

Na početku rada Skupštine konstatovane su ostavke 12 članova (izmedju ostalih Marka Vučkovića i Dražena Dragaša) Skupštine kluba. Za nove članove Skupštine kluba izabrani su Lazar Labus, generalni direktor EURO RSCG, Aleksandar Skulić, direktor kompanije Rudnap i zamenik sportskog direktora Goran Vasilijević.

Predsednik Vladan Lukić je članovima Skupštine podneo izveštaj o radu u kome je izmedju ostalog rekao da je maja 2009. godine kada je izabran za predsednika „obećao novu energiju“ i „reorganizaciju svih struktura Kluba, osvajanje jednog trofeja, oporavak Omladinske škole, dolazak generalnog sponzora i oživljavanje članstva“. „Zaustavili smo trend rastućeg zaduživanja, isplatili sve zaostale plate zaposlenima, promovisali održivo poslovanje a strukturu obaveza po kreditima prilagodili realnim mogućnostima“, rekao je Lukić i dodao je „štednja na svim nivoima dovela je i do toga da smo već nakon 6 meseci na platama fudbalera štedeli 1.600,000 EUR godišnje“. Lukić je posebno pohvalio marketing kluba istakvši da je na njih „posebno ponosan“. „Svi sponzori su dovedeni u Klub od maja 2009. naovamo, sem dva koja su ostala od ranije. Ugovori su uglavnom višegodišnji, čak i na 5 godina što dodatno stabilizuje prihode u sledećim sezonama. Doveden je i obećani generalni sponzor Kluba, a to je, kao što svi već znate, GaspromNjeft. Prihodi od marketinga su povećani za 60% u prvoj sezoni, a zatim i za dodatnih neverovatnih 220% u tekućoj sezoni!“ Govoreći o marketningu predsednik Crvene zvezde je istakao da je „prodaja klupskih rekvizita i opreme porasla je 34 odsto za godinu dana, a otvoreni su Red Star šopovi u Kragujevcu i Banja Luci a uskoro ćemo imati šopove u Nemačkoj, Austriji, Crnoj Gori i Makedoniji“. Govoreći o sportskim rezultatima Lukić je rekao sledeće:

„U sportskom delu najvažniji je osvojen trofej Kupa, ali i usmerenje čitavog Kluba na ulazak igrača iz omladinske škole u prvi tim. Plan je da najmanje 5 igrača startne postave bude iz naših redova. Učešće u evropskim takmičenjima mora se iz godine u godinu podizati na viši nivo sa jasnim opredeljenjem da postanemo redovni učesnik prvo Lige Evrope a zatim i Lige Šampiona. Sve to, naravno, uz domaće trofeje. Klub mora da poveća prihode od prodaje igrača iz svojih redova, a strance ćemo dovoditi jedino ako za klasu podižu nivo igre u odnosu na postojeći igrački sastav.

Naš Omladinski pogon brine o 239 igrača u 10 starosnih kategorija. Među tom decom, imamo čak 69 reprezentativaca, a potpisana su i 33 profesionalna ugovora ili stipendije. Ciljevi omladinske škole su stvaranje vrhunskih igrača i rezultati. Apsolutni prioritet nam je stvaranje igrača koji će se lako uklopiti u koncept  prvog tima. Trenutno Crvena Zvezda vodi u 6 od 7 kategorija mlađih kategorija u Srbiji. Imamo 52 pobede, 3 nerešena meča i NIJEDAN poraz uz gol razliku 253:20. Ovo je nezabeleženo dobar početak sezone za Omladinsku školu FK Crvena zvezda. Posebno želimo da ukažemo na Prvenstvo Evrope koje se održava u Srbiji u maju 2011. gde će učestvovati 7 igrača našeg 94. godišta. Dobrim plasmanom na tom takmičenju ova generacija ima prolaz i na Svetsko prvenstvo u svom uzrastu.“

Govoreći o prvom timu, Lukić je odao priznanje sportskom menadžmentu rekavši da „već drugu sezonu prave tim skoro bez dinara ulaganja“. „Oni su uspeli da radeći u skoro nemogućim uslovima naprave prošle sezone tim kome je svi znamo kako oteta titula, koji je osvojio trofej posle dve godine i danas je prvi u srpskom prvenstvu“, pohvalio je Lukić sportski menadžment.

Lukić je posebno istakao pokretanje članstva i rekao da je to revolucionarni projekat u srpskom fudbalu. „Početkom juna smo pokrenuli učlanjavanje u Klub. U kampanji sam rekao da ćemo Zvezdu da vratimo zvezdašima. Ovim projektom smo u tome uspeli. Sa ponosom mogu da kažem da danas imamo skoro 13 hiljada registrovanih članova koji plaćaju godišnju članarinu klubu i koji će od danas jedini imati mogućnost da biraju rukovodstvo kluba. Zvezda se od danas organizuje po principu Barselone i Reala, a članova svaki dan ima sve više. Nije daleko dan kada će po stotinak hiljada članova plaćati članarinu, birati u klubu i živeti uz Zvezdu“.

Govoreći o finansijskoj situaciji u Klubu Lukić je rekao da „niko ne treba da živi u iluziji da su svi finansijski problemi rešeni“. „Zvezdi je mnogo dugo bilo teško, dugovi iz prošlosti su veliki da bi se sve rešilo za godinu dana. Želim da se zahvalim svom timu koji se bavi finansijama na ogromnom naporu koji svaki dan ulažu da se reši problem po problem. Mi nismo ničiji miljenici, svaki dinar koji je došao u klub krvavo zaradimo. Dakle, problemi nisu rešeni ali je mnogo bolje“, poručio je Lukić članovima Skupštine

Lukić je svoje izlaganje završio rečima da je „Zvezda je pokret kome po odanosti nema premca u sportu. Naš pokret svakog dana raste, njegova snaga je džinovska, deo smo svog naroda i svoje zemlje i niko to ne može da promeni“.

Novi Statut Crvene zvezde uvodi mnogo novina u organizaciju kluba. Zvezda pored postojećeg u komercijalnu upotrebu uvodi i stari grb, pod kojim je osnovana, kao i da se uvodi klupska slava – Đurđevdan. U Zvezdi će ubuduće Predsednika kluba birati na opštim izborima svi članova Kluba koji plaćaju članarinu. Skupština broji 150 članova a na svakih novih deset hiljada članova broj članova se povećava za 50. Time je Zvezda data članovima na upravljanje kao što je to slučaj u Realu i Barseloni. Povećava se broj članova Upravnog odbora na 19 članova a uvodi se Odbor za hitna pitanja. Novim Statutom, Lukić je ispunio još jedno izborno obećanje „da će se skupština sastajati svake godine“. Sada se uvodi obaveza da se Skupština sazove 60 dana po završetku domaće sezone sa jednom tačkom dnevnog reda – poslovni i sportski rezultati u protekloj sezoni.

Uvedene su funkcije počasnog predsednika koga bira dve trećine članova Skupštine  i predsednika Skupštine. Do sada je predsednik Kluba bio i predsednik Skupštine.

Uvodi se Veće klupskog saveta Crvene zvezde – nov organ i jedini koji će činiti ljudi koji nisu u Klubu a ugledni su članovi društva, Crkve i poznati su u svojim profesijama ali su zvezdaši i koji broji devet članova. Oni će biti javna kontrola rada rukovodstva Kluba i davaće svoje mišljenje na završne račune, na izveštaje o sportskim i poslovnim rezultatima, na planove kluba. Time je Crvena zvezda postala prvi sportski klub u zemlji koji je omogućio društvenu kontrolu svojih finansija. Članovi veća su: Kiril Kravčenko – zamenik Generalnog direktora OAO Gazpromneft, Aleksandar Dibalj – zamenik Generalnog direktora OAO Gazpromneft, Juri Masijanski – zamenik Generalnog direktora OAO Gazprom, Petar Škundrić – ministar raudarstva i energetike Republike Srbije i predsednik SD Crvena zvezda, vladika Grigorije – episkop SPC, vladika Zahumsko – herecegovački, Vladimir Jugović – zaslužni sportista. Još tri člana ovog tela biće izabrani na prvoj sednici Veća klupskog saveta

Skupština će uputiti predlog Skupštini grada Beograda da jedna ulica u našem gradu ponese ime prve Zvezdine zvezde i jednog od najboljih naših igrača svih vremena Rajka Mitića.

Za predsednika Skupštine FK Crvena zvezda izabran je Svetozar Mijailović. Izabrana je Disciplinska komisija na čijem čelu se nalazi advokat Aleksandar Đorđević. Na predlog predsednika Lukića za nove članove Upravnog odbora FK Crvena zvezda izabrani su Dragomir Marković, generalni direktor Elektroprivrede Srbije i Slobodan Babić, predsednik Upravnog odbora kompanije Rudnap.

Skupštini je prisustvovao predsednik Sportskog društva Crvena zvezda mr Petar Škundrić.

Повезане вести