Moja Crvena Zvezda
Европска такмичењаЗвездаши широм светаКошарка

Gde su čarobnjaci, ko su im đaci?

Đorđe Balašević i dalje traje, hitovi „Panonskog mornara“ i dalje su aktuelni u etru, ali košarkaški Čarobnjaci, sticajem okolnosti, već neko vreme ne obitavaju na Malom kalemegdanu, a oni koji su tamo i nemaju baš puno „đaka“.  Međutim, to što su nekadašnji miljenici košarkaškog „severa“, daleko od matice, ne znači da su i daleko od srca onih koji su svojevremeno klicali njihovo ime (a, nadamo se da je to obostrani proces).

Evroliga je gotovo deceniju sanak pusti, ali crveno-beli nisu bez ex predstavnika u elitnom takmičenju: televizijski signal omogućio nam je da gledamo ono što je Aci Petroviću, nekadašnjem treneru našeg kluba, sticajem okolnosti ovde bilo godinama onemogućeno – njegov Žalgiris, srušio je „komšije“ u premijernoj utakmici ovosezonske EL.

Pod „velikim svetlima“ igrao je i Filip Videnov, ubeleživši skromnih 6 poena u porazu Prokoma od Himkija na gostovanju u Rusiji.  „Bosfor“ je, pomalo neočekivano, srušen na „Jadranu“ – Olimpija je posle dva produžetka trijumfovala nad Efesom 95:90, a ključni igrač u redovima gostiju bio je Igor Rakočević sa 23 poena.  Senku na sjajnu rolu bacio je promašen šut za pobedu u regularnom toku, a nekadašnji as Zvezde šutirao je 6-15 iz igre uz 4 skoka. Pomalo zaboravljeni Endru Viznevski, svoj nastup pokvario je promašenim šutem za tri sa otvorene pozicije u produžetku.

U istoj grupi, „lovorike“ je, uprkos porazu njegovog tima od Fenerbahčea (86:69), pobrao Milko Bjelica sa 15 poena, gde je uz šut 4-8 i penale 7-9 bio najbolji u dresu Lietvus Ritasa.

Iako im je za malo izmakal Evroliga, Alba blista u domaćem šampionatu, a u pohodu na titulu koju nisu doneli u vitrine već dve sezone, najveći teret pada na pleća Tadije Dragićevića – u fenomenalnoj atmosferi, pred oko 12 hiljada gledalaca u oba susreta, Dragićević je prvo slomio Bon Telekom na gostovanju, a potom pred svojim fanovima, razbio odbranu  Ludvigsburga. Kada se podvuče crta, statistika za hvalospeve – u prvom 16, u drugom 23 duela, uz 10 skokova i 5 asistencija u oba okršaja.

Pored Tadije, od novije garniture bivših igrača Zvezde, dosta dobar utisak ostavio je i Marko Kešelj u pobedi Olimpijakosa nad Realom (82:66) – 3 poena i 2 skoka i ne deluju baš impresivno, ali je Dudin miljenik prosto blistao u defanzivnim zadacima.

Najslabije se pokazao Nemanja Bjelica, nova vedete španskog šampiona, koji je u okršaju sa Makabijem (94:78) na terenu proveo samo šest minuta, a za to vreme uspeo je jednom da načini jedan promašaj. Nadajmo se da se prvi mačići u vodu bacaju…

Vladimir Štimac nije se snašao u NBA vodama, pa se odmetnuo na oprobani istok – u letonskom Ventspilsu, jedan je od najboljih igrača. Borbeni centar ubeležio je 10 poena i 9 skokova u pobedi nad Turibom od 87:61, i to se sve za 18 minuta na parketu. U prethodnom okršaju u letonskom šampionatu, Štimac je ubacio 12 poena uz 13 skokova.

Повезане вести

2 comments

Comments are closed.