Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Седам деценија „Вечитог дербија“!

Први вечити првенствени дерби одигран је 5. јануара 1947. године на стадиону Централног дома Југословенске армије пред 4.000 гледалаца и припао је Црвеној звезди резултатом 4:3. Сусрет је обележио Јован Језеркић са три поготка, а виђена су и два аутогола, тако да су Звездини играчи укупно пет пута затресли мрежу у готово поларним условима, јер је температура износила 14 степени испод нуле, а у јутарњим сатима и до -19, снег је константно падао, а дувао је и јак ветар.

Без обзира на неповољне временске услове, виђен је одличан меч у коме је Црвена звезда створила више прилика у оба полувремена и на крају заслужено стигла до победе наневши екипи Партизана први пораз у првој послератној сезони.

Звездини фудбалери лакше и брже су долазили до противничког гола, чешће су се одлучивали на шут и њихове прилике биле су изгледније, док је екипа Партизана дуго комбиновала и није успевала да у потпуности крунише своју иницијативу у последњих 15 минута.

Своју серију Језеркић је почео голом главом у паду у 12. минуту приликом гужве у казненом простору. Играчи Партизана су се том приликом жалили судији како лопта није прешла гол линију, али он није уважио њихове примедбе. Са трибина се није могло видети да ли је лопта својим већим делом била у голу.

Након тога је екипа Партизана преузела иницијативу, али је Језеркић баш у то време и други пут матирао Фрању Глазера. Био је то неодбрањив шут из тешке позиције у 25. минуту за вођство од 2:0. Финиш првог дела сусрета у потпуности је припао екипи Светислава Глишовића, али промене резултата није било.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzczjj

Звезда је доминирала тереном у првих 30 минута другог полувремена. У наставку Глазер најпре успева да спречи погодак приликом снажног ударац Шећерова у 54. минуту, али је на одбијену лопту натрчао Јован Језеркић, послао је у мрежу за вођство од 3:0 и ушао у историју као стрелац првог хет-трика у вечитим дербијима. То је већ била велика предност. Нико тако није надиграо екипу Иљеша Шпица до тада, јер је имала свих 10 победа до овог меча у шампионату. Језеркић је постигао још један гол на овом сусрету, али је он поништен због офсајда, међутим, са трибина се није могло проценити да ли је заиста било недозвољене позиције.

Први гол за екипу Партизана у вечитим дербијима постигао је играч Црвене звезде. Био је то аутогол Звездине узданице Предрага Ђајића који је у 72. минуту главом затресао сопствену мрежу. Искупио се пет минута касније када је постигао фантастичан погодак из слободног ударца са приличне удаљености за вођство од 4:1. Глазер је кренуо да боксује лопту, али је вероватно због снега, који му је падао право у очи, промашио цео фудбал.

Није се очекивало да у последњих 15 минута дође до неке драме, али је управо тако било, јер је то био период најбоље игре Бобека и друштва. Томе је допринела и грешка Звездине одбране. У 83. минуту Младен Кашанин је вратио лопту голману Љуби Ловрићу, који то није очекивао, па је услед њиховог неспоразума резултат смањен на 2:4. Нови аутогол, а стрелци свих шест погодака били су из редова Црвене звезде.

Пет минута пре краја, Стјепан Бобек је неометен примио лопту пред голом, после пропуста Бранка Станковића, и снажним ударцем је послао под пречку смањивши на 3:4. У последњих пет минута одбрана Звезде великим пожртвовањем успева да се одбрани и сачува победу у бурном финишу у коме је искључен и халф црвено-белих Љуба Спајић, који је тако ушао у историју као први играч који је раније морао ван терена у богатој историји вечитих дербија.

У редовима Црвене звезде поред сјајног Јована Језеркића добре партије пружили су Предраг Ђајић и Аца Аранђеловић, док су у тиму Партизана најбољи утисак оставили Мирослав Брозовић, Кирил Симоновски и борбени Стјепан Бобек.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz01

  1. вечити дерби, 11. коло првенства 1946/47

Црвена звезда – Партизан 4:3 (2:0)

Београд, 5. јануар 1947. Стадион: Централног дома Југословенске армије (ЦДЈА). Гледалаца: 4.000. Судија: др Бранко Лалић (Београд). Искључен: Спајић (Црвена звезда). Стрелци: Језеркић у 12, 25. и 54. и Ђајић у 77. минуту за Црвену звезду, а Ђајић аутогол у 72, Кашанин аутогол у 83. и Бобек у 85. минуту за Партизан.

Црвена звезда: Љубомир Ловрић, Бранко Станковић, Миомир Петровић, Предраг Ђајић, Младен Кашанин, Љубомир Спајић, Коста Томашевић, Рајко Митић, Јован Језеркић, Александар Аранђеловић, Андрија Шећеров. Тренер: Светислав Глишовић.

Партизан: Фрањо Глазер, Мирослав Брозовић, Станислав Попеску, Златко Чајковски, Миливоје Ђурђевић, Кирил Симоновски, Првослав Михаиловић, Бела Палфи, Стјепан Бобек, Фрањо Рупник, Силвестер Шереш. Тренер: Иљеш Шпиц.

Повезане вести

2 comments

chikamare1210 јан 6, 2016 at 10:27

snimi sastav partizana,ko nadje srbina dobije nagradu…..

Reply
SVE PJANO21 јан 5, 2016 at 23:25

Ranije sam čitao u Zvezdinoj reviji, a mislim da je bilo i u Žurnalu da je bilo -19°C tog 05.01.1946.

Reply

Leave a Comment