Moja Crvena Zvezda
Фудбал

Prosinečki: „Barselona je najbolja“

U razgovoru za mozzartsport šef stručnog štaba Crvene zvezde, Robert Prosinečki je pričao o učesnicima Lige šampiona, favoritima..

„Čujem da pojedinci u Španiji misle da je igra Barselone postala dosadna i da je tom timu odzvonilo. Nikada ne bih tako nešto smeo da kažem… Pa to je za mene jedina ekipa koju bi mogao da gledam 24 sata dnevno. Za mene su oni fudbal, ali to više ne treba mnogo da ponavljam jer su vaši čitaoci upoznati s tom činjenicom. Ono što je jako bitno da se napomene jeste da Gvardiola posle letnjeg prelaznog roka ima još dve jake opcije: mislim na dolazak Fabregasa i Sančeza. Barsa jeste osvojila sve što se može osvojiti, ali ubeđen sam da u tom timu nema zasićenja. Pogledajte entizuijam Ćavija ili Inijeste… Prosto neverovatno! Zato i kažem da su za mene oni prvi i najveći favoriti. Barselona je pojedinačno i kolektivno najbolja! E sad, fudbal je zanimljiv zbog toga što će morati da budu bolji od rivala, na primer, 26. aprila od 20,45 do 22,30, a postoje stvari koje niko ne može da predvidi. Čitao sam baš intervju Dejana Stankovića u kojem je pričao kako je Inter pre dve sezone „izvaćario“ moj bivši klub i iskoristio to što su do Milana putovali autobusom. Barselona će kao i ostali favoriti završiti brzo posao u preliminarnoj rundi, a onda će odlučivati sitnice. Niko ne zna šta će desiti do februara, ko će biti povređen, kome će teška sezona doći glave…“

Nastavio je Robi i o drugom španskom velikanu, Realu iz Madrida.

„Pred svaku Ligu šampiona priča je ista. Krug favorita je poznat. Uvek se govori da je ovo sezona Real Madrida, pogotovo što je moj bivši klub nekoliko puta razočarao. Sada stvarno imaju snage da idu do samog kraja. Zašto to kažem? Kupili su ono što im je bilo samo preko potrebno. Dobili su na probojnosti s Koentraom, a protiv Barselone u Superkupu Španije demonstirali su sjajnu kolektivnu igru i odbranu. Protiv onakovg Reala samo Barselona ima šanse da igra, biće zanimljivo videti njihov start na Maksimiru, pogotovo što su na početku primere nagovestili vrhunsku formu.“

O Mančesterskim klubovima ima samo riječi hvale.

Ispašće da samo pričam o najboljim ekipama, ali prvo moramo da pomenemo one najbolje… Od Mančestera i ove sezone očekujem mnogo. Imaju strahovitu odbranu, De Hea je sve bolji, a ser Aleks Ferguson je ponovo napravio dodatnu selekciju iz sopstvenog kadra. Velbek je pojačanje, Kleverli se nametnuo na početku, brutalno su delovali protiv Arsenala, Totenhema i Boltona… Ne bih voleo da spremam utakmicu protiv njih. Gradski rival Siti je jak, ali će od samog početka biti na mukama. Bar je to moje mišljenje. U grupi su s Bajernom, Viljarealom i Napolijem, moraće kod kuće da igraju sigurno kako ne bi došli u problem. Jesu favoriti u toj grupi, ali blagi… Čelsi s Boašom nisam stigao mnogo da pogledam, mada se o njima sve zna. Očekujem ih u pravom svetlu tek u nokaut fazi.“

Za ekipe iz Portugala smatra da često igraju kao španske ekipe.

„Nisu u krugu prvih favorita, ali bi mogli da budu uljezi u završnici. Jedva čekam da vidim Benfiku protiv Junajteda u prvom kolu, a voleo bih da ih žreb kasnije spoji u nokaut fazi, ili na primer, Porto i Barselonu. Timovi iz Portugalije ponekad zaista podsećaju na Barselonu, imaju individualan kvalitet, a po meni je Kardoso jako, jako dobar igrač… Da ne pominjem Porto koji je, istina, ostao bez Falkaa. Oni mogu da igraju protiv svakog, samo kupe plodove decenijskog sistema. Baš ću da ih pratim jer može da se vidi mnogo toga zanimljivo.“

Za kraj Robi je rekao par riječi o Italijanima, Ukrajincima, Rusima, Njemcima..

To je pokazatelj koliko će ove sezone biti jaka konkurencija. Sad smo se dokačili Italijana, ali to ne znači da ih najmanje cenim. Inter i Milan su se pojačali dobro, mada oni znaju da kašljucaju u prvoj fazi. Milenezima problem mogu da predstavljaju mečevi s Barsom, ali kako bude prolazilo vreme biće sve opasniji. Ista konstatacija važi za Inter, koji je kod Gasperinija počeo da igra sa tri špica. U jakoj su grupi, s Lilom koji je lako osvojio prvenstvo Francuske i ima sjajnog Hazara. Napoli će igrati na entuzijazam, može da napravi mnogo toga na domaćem terenu…Šahtjor je onako po mom ukusu. Pratim godinama pažljivo taj tim i znam da imaju tendenciju napretka. Sada im ne fali ni iskustva… Rusi, tačnije CSKA i Zenit, će biti posebno motivisani, ali ne bih da prognoziram njihove limite. Za mene će isto tako biti zanimljivo da vidim koliko može Dortmund s Klopom na klupi, pa i Leverkuzen.“

Повезане вести

16 comments

Milan сеп 14, 2011 at 00:11

Legijin pukovnik trgovac Zvezdinim igračima

U FK Crvena zvezda juče nisu imali komentar na činjenicu da je Rajo Božović, čovek blizak sadašnjem rukovodstvu kluba, posetio u zatvoru Roberta Matanića, osumnjičenog za ubistvo vlasnika „Nacionala” Ive Pukanića.
Jedini komentar koji su u klubu imali na izjavu zaštićenog svedoka da je baš u vreme pripreme Matanićevog bekstva njega posetio Božović, glasio je da se „u Zvezdi ne bave kuloarskim pričama”.

Božovićevu fotografiju predao je sudskom veću zaštićeni svedok Dušan Erceg, a poseta o kojoj je reč dogodila se 2007, u vreme pripreme Matanićevog bekstva. Erceg je rekao da je Božovića prepoznao kao Matanićevog posetioca.
Ko je čovek koji je do sada bio pominjan kao pripadnik Arkanovih „Tigrova”, pukovnik JSO, trgovac fudbalerima Zvezde i Partizana, onaj koji je znao da šamara i preti trenerima i fudbalskim sudijama?

U fudbal je ušao 1996, kada je preuzeo FK Zeta, u isto vreme kada je u Sutjesku ušao Branislav – Brano Mićunović. Nedugo zatim počinje da sarađuje sa FK Partizan. Gotovo uvek je na putovanjima bio član ekspedicije crno-belih i bio je prijatelj sa najvišim funkcionerima u to vreme – Nenadom Bjekovićem i Žarkom Zečevićem. Partizan je od Zete kupovao fudbalere, zapravo uzimao ih je sa obavezom da u slučaju transfera u inostranstvo procenat ide klubu iz Golubovaca.
Predsednik Zete bio je blizak i s Dejanom Savićevićem, predsednikom Fudbalskog saveza Crne Gore, ali je do raskola došlo uoči crnogorskog referenduma. Božović je rekao da nije želeo da mu u FŠCG serviraju odluke, a da on samo diže ruku.

Crnogorski fudbal Božović je napustio prošle godine pošto je suspendovan od FS Crne Gore zbog pretnji izrečenih sudiji Jovanu Kaluđeroviću sa Cetinja. On se uoči utakmice Zeta- Sutjeska požalio da je predsednik Zete ušao u svlačionicu i rekao mu: „Moramo da dobijemo utakmicu ili ću ti otkinuti glavu i odseći uši”. Kaluđerović je tada poručio da neće da sudi utakmicu jer mu „ne zavisi život od 160 evra”, kolika je sudijska taksa. Božović je u jednom trenutku prekinuo poslovne kontakte s Partizanom i igrače počeo da prosleđuje u Zvezdu. Posle smene Vladimira Petrovića Pižona, kojem je Božović, kako se priča, na jednoj utakmici udario šamar, Ivan Adžić, sportski direktor Zvezde, morao je da se pravda:

– Petrovića nije smenio jedan čovek, već je odluku jednoglasno doneo Upravni odbor. Rajo je odjednom postao interesantan. Nije on od juče u Zvezdi. Viđan je i u drugim klubovima, ali im tada nije bio interesantan. Božović je prijatelj, a Zvezda nema njegove igrače jer su Kadu i Savio fudbaleri Zete, a ne Raje Božovića – rekao je Adžić.

Crnogorski „Monitor” objavio je krajem 2009. da se Božović nalazi na video-snimku, koji je u posedu hrvatskog tužilaštva, u društvu sa Robertom Matanićem i Slobodanom – Kardinalom Đurovićem (optuženima za ubistvo Ive Pukanića), te sa Branislavom – Branom Mićunovićem.

– Ne demantujem ništa, niti imam bilo kakav poseban komentar. Ukoliko imaju snimak, neka ga pokažu. Ja imam prijatelje i njih se ne odričem – rekao je tada Božović. Snimak napravljen u restoranu na Slovenskoj plaži, najverovatnije je nastao nešto manje od mesec dana pre ubistva Iva Pukanića i Nike Franjića u Zagrebu. Objavljeno je da je Matanić 27. septembra 2009, pola sata iza ponoći, iz Hrvatske ušao u Crnu Goru u svom automobilu. U Hrvatsku se vratio dva dana kasnije.

Božović je za „Monitor” kazao da se „piše svašta”, ali ne poriče da ima neimenovane prijatelje „čak i među Hrvatima”, iz redova onih s kojima se 1990. borio u ratu. Tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, Božović je, pod kodnim imenom Kobac, bio pripadnik Jedinice za specijalne operacije i najbliži saradnik Franka Simatovića. Matanić je bio na suprotnoj stani – u specijalnim postrojbama Hrvatske vojske.

Reply
Milan сеп 14, 2011 at 00:14

Dok on i slicni njemu (Steva Majami ,Stojic ,Bulic ,Milanovic ,Dika Stojanovic ) ne odu iz kluba nama se ne pise dobro !!!

Reply
Mladjen сеп 13, 2011 at 22:17

Opet cu se popaliti… 😀 😀 😀

Reply
proka delija сеп 13, 2011 at 22:11

MCZ je ubedljivo najbolji sajt,dosad je trebalo 721361827638172631 tekstova odavde da stave na zvanicni sajt.Robi me je sad razocarao ovom izjavom jer je Barselona(spanija) najglupli strani klub posle partizana(hrvatska).

Reply
Mladjen сеп 13, 2011 at 22:10

Imam jedan predlog za admine…Bilo bi jako lepo,i vrlo interesantno da propratimo na ovom sajtu igre naseg olimpijakosa u ligi sampiona…Mislim da bi to bilo Ok 🙂

Reply
Andrija сеп 13, 2011 at 21:13

Greska, Zvezda je najbolja

Reply
Vladimir сеп 13, 2011 at 20:52

Pustimo sad Barselonu, kad je vas tekst objavljen na CrvenazvezdaFK.com http://www.crvenazvezdafk.com/drugi-pisu-mcz-net-4719-c1-content.htm

Reply
Zvezda! сеп 13, 2011 at 21:05

Samo umjesto “ drugi “ trebali su staviti NAŠI!:) Šalim se naravno.:)

Reply
Dražen сеп 13, 2011 at 21:08

Bravo za Nemanju! Ovo je njegov tekst, i svakako je zasluzio da bude objavljen na zvanicnom sajtu.

Reply
Драган сеп 13, 2011 at 21:17

Знамо, јавили су нам из клуба 🙂

Reply
Vladimir сеп 13, 2011 at 21:32

Odlicno, vi iz dana u dan sve popularniji, nebi me cudilo, da uskoro vidim i reklamu mcz.net na TV’u 😀

Reply
Vladimir сеп 13, 2011 at 22:15

Dragane, sad kad sam poceo temu sa TV’om, sta mislis da u buduce i vi uradite svoji live stream? Mogli bi da pustate utakmice, intervju, novosti itd…

Kao na primer ovo…

http://www.livestream.com/zvezdatv?utm_source=lsplayer&utm_medium=ui-play&utm_campaign=click-bait&utm_content=zvezdatv

Reply
Драган сеп 13, 2011 at 22:16

Размишља се о томе већ дуже време, видећемо 🙂

Reply
Vladimir сеп 13, 2011 at 22:16

Inace, stream mozete preko ustream.tv ili preko justin.tv da uradite… 🙂

Reply

Leave a Comment