Moja Crvena Zvezda
ВажноКошаркаНајновије

Сахрањен Ранко Жеравица

Легендарни тренер Ранко Жеравица, сахрањен је у суботу у Београду. Комеморација одржана у Скупштини града Београда.

Великан светске кошарке, Ранко Жеравица, сахрањен је у суботу у Београду.

Комеморација поводом смрти легендарног кошаркашког тренера одржана је у суботу у Градској скупштини уз присуство веиког броја његових поштовалаца, пријатеља, некадашњих играча, саиграча, представника клубова у којима је радио, и чланова породице.

Од славног тренера опростиле су се многобројне личности из свих сфера живота, а сала Скупштине била је мала да прими све који су хтели да се последњи пут опросте од чувеног Чика Ранка Жеравице.

„Преминуо је човек без кога српска кошарка не би била оно што је данас. Радио је у мушкој и женској кошарци, донео је много медаља са светских и европских првенстава за нашу земљу. Уткао је себе у кошарку“, рекао је Председник КСС Драган Ђилас, приликом последњег опроштаја од Ранка Жеравице, и предао сребрну медаљу са СП у Шпанији унуку Ранка Жеравице, Андрији, тиме остварујући давнашњу идеју националног савеза, који је сматрао да је легендарни тренер колико за медаље у претходној држави, био заслужан и за нове успехе српске репрезентативне кошарке, као један од њених оснивача.

Представник Барселоне, и некадашњи играч Ранка Жеравице у том клубу Маноло Флорес:

„Када сам сазнао да је Ранко преминуо знао сам да морам да будем овде. Долазим са речима и пуно подршке свих нас из Шпаније, почевши од нашег председника Бартомеуа. Шта је Ранко значио Барселони, најбоље описује један текст шпанског новинара који је за Жеравицу рекао да је он исто што је и Кројф у фудбалу. Био је код нас само две година, али учинио је велике ствари за све играче и клуб. Излишно је говорити о његовим кошаркашим и тренерским квалитетима. Није нас учио само кошарци, него и вредностима као што су рад, пожртвовање и тимски дух.  Кажу да човек умре када га заборавимо, а њега ми никада нећемо заборавити“, рекао је Флорес.

Комеморацији су присуствовале најистакнутије личности из света кошарке и спорта, тренери, некадашњи играчи Чика Ранка Жеравице, али и бројни чланови Црвене звезде, клуба у коме је легендарни тренер исписивао бројне странице богате историје: Председник клуба Небојша Човић, Борислав Станковић, Владимир Цветковић,  Влада Ђуровић, Зоран Мока Славнић, Игор Ракочевић, Дражен Далипагић…

Ранко Жеравица је преминуо у четвртак у 85. години живота, након комеморације, сахрањен је у Алеји великана на Новом гробљу у Београду.

Повезане вести

Leave a Comment