Moja Crvena Zvezda
ВажноДомаћа такмичењаЖенска кошаркаКошаркаНајновије

Црвено-беле дочекују Новосађанке

Помало у сенци најновијих појачања која су стигла на Мали Калемегдан, кошаркашице Црвене звезде припремају се за суботњу утакмицу 4. кола против Новосадске ЖКА, која је на програму у дворани Баскет сити од 19 часова.

Пораз у Суботици против Спартака (65:78) у прошлом колу за многе је представљао изненађење, па су челници клуба реаговали и потписали уговоре са Снежаном Чолић и Јеленом Ћирић, које ће бити најискусније у екипи, иако имају само 23 и 20 година. Уколико добије дозволу КСС-а, за црвено-беле ће поново заиграти и Наташа Ковачевић, која је одлучила да се врати кошарци две године након кобне саобраћајне несреће у Мађарској.

Овим потезима наш најтрофејнији клуб најављује борбу за сам врх српске женске кошарке, а да ли ће то бити довољно за титулу која се дуго чека показаће време. Трофеје од лета 2014. године и распада одличне генерације нико није ни помињао, а сада се јавила нова нада да ће црвено-беле моћи да се упусте у трку са екипом Кораћа која за сада има максималан учинак од три победе. Одмах иза актуелног првака је Звезда са скором 2-1.

Хорор у првој четвртини утакмице у Суботици значајно је удаљио Звезду од прижељкиване победе. Када се прими 35 минута, а постигне само осам за 10 минута, јасно је да се до бодова тешко може стићи. То се показало против Спартака, где су црвено-беле скупо платиле данак неискуству. Налетеле су на шутерски расположеног противника и незаустављиву Раду Видовић, иако су смањиле број изгубљених лопти у односу на претходне мечеве. Међутим, знатно слабији шут и неостварена доминација у скоку распршили су снове о трећој узастопној победи.

10451137_853615074699390_5797301779483645325_n

Времена за туговање ипак нема. Пред екипом су нови изазови, па се очекују знатно боље партије капитена Александре Катанић и друштва, јер су имале и светлих тренутака на минулом гостовању. Мина Ђорђевић је стигла до трећег узастопног дабл-дабл учинка и тренутно је први скакач лиге са просеком од 12 ухваћених лопти по утакмици. Ивана Катанић је врло добро одиграла и иде узлазном линијом, двоцифрен учинак забележиле су Снежана Богићевић, Катарина Зец и Невена Наумчев. Млада екипа Црвене звезде би кориговањем слабијих страна у игри и подизањем процената шута из игре и са линије слободних бацања могла много да постигне уз агресивнију одбрану и мање изгубљених лопти. Још када се појачања уиграју са староседеоцима биће то врло озбиљан састав који би могао да помрси рачуне браниоцу титуле уколико се неке ствари поклопе.

Први стрелац Црвене звезде у досадашња три кола је Катарина Зец са просеком од 14,3 поена, затим следи Снежана Богићевић са 14 и Мина Ђорђевић са 11,7 поена, Ивана Катанић (8,3), Невена Наумчев (7,3) и Александра Катанић (6,7 поена), чији се одговор очекује у најскорије време обзиром на слабији кошгетерски учинак на старту првенства, јер је капитен прошле сезоне пружао блиставе игре. Она није форсирала у шуту у прва три кола, док су се њене саиграчице прописно испромашивале у тројкама, где тренутно екипа са 23,1 одсто шута за три поена заузима претпоследње место у лиги. Због тога ће долазак Снежане Чолић доћи као мелем на рану, јер је она током каријере имала завидне проценте у шуту са дистанце.

Новосадска ЖКА се ове сезоне први пут у историји такмичи у елитном рангу такмичења. Стартовале су поразима од Шумадије (67:77) и нишког Студента (73:83), али су у прошлом колу оствариле први историјски успех у најквалитетнијем рангу победом над екипом Вршца (66:60). Прво име екипе је 34-годишња Наташа Иванчевић, која има доминантне статистичке колоне, јер је тренутно осми стрелац, други скакач и четврти блокер лиге са учинком од 16,5 поена, 11 скокова и 1,5 блокада. Подршку јој пружају Наташа Вуковић (13,7 поена, 9,3 скока), Дуња Лукач (12,3 поена, 3,7 асистенција), Јелена Митровић (10,5 поена, осам скокова) и искусни плеј, 35-годишња Неда Ђурић (девет поена, по 4,5 асистенција и скокова). Тренер ове екипе је Селена Павловић-Несторовић, а у стручном штабу је и некадашња Звездина узданица Наташа Анђелић, док је међу лиценцираним играчицама и Данијела Варда (41), такође бивша кошаркашица црвено-белих. Међутим, она још увек није истрчала на терен током ове сезоне.

Звездина унутрашња линија биће на великим искушењима, јер треба зауставити одличне центре и крилне центре новосадског састава, а познато је да је скок и Звездино најјаче оружје. Очекује се велика борба под кошем, а ко однесе превагу биће ближи тријумфу. Звезда је ипак благи фаворит, јер на домаћем терену ретко може да омане против тимова из доњег дела табеле.

                  Црвена звезда – Новосадска ЖКА

                         4. коло првенства Србије

                         Субота, 31. октобар 2015.

              Хала Баскет сити – Београд, 19:00 часова

Повезане вести

Leave a Comment