Moja Crvena Zvezda
ВажноКошаркаНајновије

МЦЗ скенер: Квинси Милер (Видео)

НБА појачање црвено-белих, Квинси Милер, ускоро стиже у Београд, а у овом тексту осврнућемо се на његову досадашњу каријеру од кошаркашких почетака па до доласка у редове актуелног освајача трипле круне.

Квинси је рођен 18. новембра 1992. године у Чикагу. Висок је 206 центиметара (у патикама 208 цм), тежак 95 килограма, игра на позицији крилног центра, а по потреби може да покрива и крилну позицију.

Одрастао је у незгодном крају, па се као 13-годишњак преселио код ујака Лемонта Тејлора у Фермонт (Северна Каролина), који је желео да га склони од погубног утицаја улице. Квинсијева старија сестра Киша настрадала је 2005. у саобраћајној несрећи у 17. години, па је из тог разлога променио број на дресу. Милер играо за чак четири средње школе – Северни Чикаго, Фермонт, Квалити и Вестчестер. На трећој години је експлодирао и бележио сјајне партије уз просечан учинак од 25,5 поена, 12 скокова, пет асистенција и три блокаде. Убрзо се нашао на списку репрезентације САД до 18 година и освојио златну медаљу на америчком шампионату 2010. постигавши победоносну тројку против Бразила у финалној утакмици. На овом такмичењу бележио је просечно 14 поена, 9,2 скока, 1,8 асистенција и једну блокаду у пет утакмица уз одличне проценте шута од 92,3 одсто са линије слободних бацања, 54,2 одсто из игре и 37,5 одсто за три поена.

Пред наставак каријере на колеџу сврставан је међу најталентованије играче у Америци и најбољег крилног центра у неколико избора, а поред бројних понуда одлучио се да настави каријеру на Бејлору. За овај тим је у сезони 2011/12 у НКАА шампионату одиграо 36 утакмица и за 24,4 минута остварио учинак од 10,8 поена, 4,9 скокова и 1,9 асистенција. За два поена је шутирао 47,5 одсто, тројке 35,8 одсто и слободна бацања 82,1 одсто. Лични рекорд од 29 поена у дресу Бејлора убацио је на утакмици против Мисурија.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzmilers

Само једна сезона у колеџ конкуренцији била је довољна да га Денвер Нагитси изаберу на НБА драфту и то као 38. пика друге рунде у тренутку када је имао само мало више од 19 и по година. У Летњој лиги 2012. за Денвер је просечно бележио 6,8 поена и 4,2 скока. Ипак, због младости није добио праву шансу, па је у првој НБА сезони 2012/13 одиграо само седам утакмица и за нешто више од три минута у просеку бележио 1,3 поена. Међутим, наступао је и за Ајову у развојној НБДЛ лиги и остварио врло запажене роле уз просек од 11,3 поена, 6,8 скокова, 1,4 блокаде и 1,2 асистенције (шут – 41,3 одсто за два, 33,8 одсто за три поена и 75 одсто са линије слободних бацања).

https://www.youtube.com/watch?v=UrrcUzaF2JE

Добре игре у развојној лиги обезбедиле су му нову прилику у Денверу, где добија више простора у сезони 2013/14. То му је била и најбоља НБА сезона. Одиграо је 52 утакмице (16 у стартној постави) уз учинак од 4,9 поена и 2,8 скокова за 15,2 минута (шут за два 39,5 одсто, тројке 31,9 одсто, слободна бацања 70,9 одсто). У овој сезони није послат у развојну лигу, али је зато у следећој мењао дресове као на траци.

Пошто није наставио сарадњу са Нагитсима заиграо је у развојној лиги 2014/15 за Рино где је одушевио својим партијама. На 15 утакмица имао је просек од чак 25,3 поена, 7,6 скокова, 3,6 блокада, 1,9 асистенција и 1,6 украдених лопти за 28,3 минута уз шут са линије слободних бацања од 89,2 одсто, за два поена 59,7 одсто, а за три 35,2 одсто.

Захваљујући таквим бројкама брзо се вратио у НБА, па је током сезоне 2014/15 потписао два десетодневна уговора са Сакраменто Кингсима за које је одиграо шест утакмица и за 10,2 минута у просеку бележио 2,8 поена, два скока и једну украдену лопту. Играо је и на три меча за Гранд Рапидсе у развојној лиги уз учинак од 16,3 поена, 11 скокова, 1,3 асистенције и једну блокаду (40 одсто за два, 37,5 одсто за три поена и 84,6 одсто са линије слободних бацања). На крају је потписао и два десетодневна уговора са Детроит Пистонсима, где је одиграо четири утакмице и за 14,5 минута забележио просек од три поена, два скока и 1,3 асистенције (шут 33,3 одсто за два, 18,2 одсто за три поена).

Првобитна одлука челника Детроита била је да са њим потпишу двогодишњи негарантовани уговор, али како због повреде носа није играо у Летњој лиги послали су га у Бруклин Нетсе у замену за Стива Блејка. У Бруклину није био у првом плану, па је на четири утакмице у предсезони играо просечно само 7,4 минута уз учинак од 1,5 поена и два скока, тако да са њим није настављена сарадња. Ту се у причи одмах након тога појавила понуда Црвене звезде и пао је договор да Милер до краја сезоне појача екипу Дејана Радоњића.

zzzzzzzzzzzzzz3fgf

У НБА лиги укупно је одиграо 69 утакмица уз просек од 4,3 поена и 2,4 скока. Лични рекорд му је 19 поена у дресу Денвера против Хјустона 6. априла 2014. године.  У елитној лиги највише времена провео је на позицији крила, због покретљивости и брзине, али је висином више крилни центар. За своју позицију поседује добар шут са дистанце, а посебно су импресивни његови проценти са линије слободних бацања, где Звезда у досадашњем делу сезоне има много проблема, па је сва прилика да ће Милер поправити овај сегмент екипи, наравно уколико буде на нивоу са колеџа и развојне лиге, јер су му у НБА због јаче конкуренције и бројке биле у опадању.

Под кошем се јако добро сналази. Има више опција у нападачкој игри, јер може лако да закуца, погоди са задршком или из продора, а зна да веже и тројке у серији, мада је као тројкаш врло непредвидив. Због распона руку од чак 217 цм представља претњу по противника и у одбрани и у нападу. Поуздан је у скоку, посебно у одбрани, а у развојној лиги је делио “банане“ и шаком и капом. Има обичај да се ролингом ослободи пратње ривала, али због нових суманутих правила која су на снази у АБА лиги од ове сезоне, треба му скренути пажњу да то избегава како тим не би био на губитку, јер ће се свирати кораци у великој већини случајева. Треба напоменути да Милер још увек нема пуне 23 године, али без обзира на то поседује велико искуство. Само ретким и изузетно талентованим играчима се пружила прилика да као тинејџери заиграју у НБА лиги. Један од њих је и нови крилни центар Црвене звезде. Уз њега би и Рајан Томпсон могао да пружи константније партије, јер је реч о кошаркашима који су посвећени игри и без било каквих мрља у досадашњој каријери.

Повезане вести

Leave a Comment