Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Погодак Огњанова за победу против црно-белих и финале Купа

Црвена звезда је на путу до трофеја у Купу Југославије 1950. године у полуфиналу одмерила снаге са вечитим ривалом Партизаном и славила поготком фудбалског велемајстора Тихомира “Бате“ Огњанова са минималних, али слатких 1:0.

Звезда је имала сјајан тим који је чинио окосницу националног тима на Светском првенству у Бразилу 1950. Чак шесторица су били стартери у дресу са државним грбом и то: Рајко Митић, Коста Томашевић, Бранко Станковић, Срђан Мркушић, Предраг Ђајић и човек који је одлучио овај меч Тихомир Огњанов.

Првенство је већ било завршено више од месец дана раније, а вечити ривали сакупили су по 26 бодова, два мање од сплитског Хајдука, који је стигао до титуле за сезону 1950. Звезда је у првом делу била лидер на табели, а у наставку је направила неколико киксева и испустила предност.

Црвено-бели су до финала националног купа избацивали редом Железничар из Љубљане (5:0), загребачки Металац (3:0), Одред из Љубљане (8:1) и вараждински Текстилац (2:0), док су црно-бели елиминисали “6. октобар“ из Кикинде (4:1), ријечки Кварнер (0:1), Пролетер из Осијека (5:1) и београдски БСК (3:0).

Шампионат и Куп су се у то време играли у једној календарској години, а црвено-бели су на крају првенства остали без Јосипа Такача, који се вратио у матични Спартак из Суботице, док на овом сусрету нису могли да рачунају ни на узданицу екипе, десног бека Бранка Станковића.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzoruz2v

Ипак, то их није спречило да у овом мечу дају све од себе и победе одличну екипу Партизана коју је као капитен предводио репрезентативац и један од најбољих играча на Балкану у то време Стјепан Бобек. У првом делу мреже су мировале, да би већ у 48. минуту Тихомир Огњанов погодио мрежу Фрање Шоштарића за вођство од 1:0.

Испоставило се да је то било довољно за тријумф и пласман у финале Купа, где је Звезду чекао загребачки Динамо, који је у полуфиналу избацио шампионски тим сплитског Хајдука победом од 2:1.

Полуфинале Купа Југославије 1950.

Црвена звезда – Партизан 1:0 (0:0)

Београд, 17. децембар 1950. Стадион: ЈНА. Гледалаца: 42.000. Судија: Стефановић (Београд). Стрелац: Огњанов у 48. минуту за Црвену звезду.

Црвена звезда: Срђан Мркушић, Димитрије Тадић, Иван Звекановић, Бела Палфи, Миливоје Ђурђевић, Предраг Ђајић, Јован Језеркић, Рајко Митић, Коста Томашевић, Тихомир Огњанов, Бранислав Вукосављевић. Тренер: Александар Томашевић.

Партизан: Фрањо Шоштарић, Божидар Колаковић, Алекса Атанацковић, Лајош Јаковетић, Миодраг Јовановић, Божидар Дреновац, Марко Валок, Златко Чајковски, Стјепан Бобек, Милутин Пајевић, Првослав Михаиловић. Тренер: Иљеш Шпиц.

Повезане вести

Leave a Comment