Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Тријумф против Аталанте у Бергаму

Одбрану трофеја у Средњоевропском (Митропа) купу црвено-бели су почели 11. децембра 1968. године на гостовању против Аталанте којој су у првој утакмици осмине финала очитали лекцију усред Бергама и славили резултатом 4:2.

Једна од најславнијих генерација у историји Црвене звезде те 1968. године започела је своју доминацију у југословенском фудбалу освајањем титуле првака, којој су придодали и национални куп, као и Митропа куп. Са друге стране, Аталанта је исте године успела да избори опстанак у италијанској Серији А заузевши 13. место, прво изнад зоне испадања.

У сезони 1968/69 у средњоевропском купу наступали су клубови из Мађарске, Аустрије, Италије, Чехословачке и Југославије, а београдски црвено-бели одлично су започели сусрет на Апенинском полуострву, јер су већ после нешто више од трећине првог полувремена водили са 2:0.

Војин Лазаревић донео је предност екипи коју је са клупе предводио легендарни Миљан Миљанић већ у седмом минуту. Предност је удвостручна после шута капитена Драгана Џајића у 16. минуту, мада је италијанска штампа тај погодак уписала као аутогол Енрика Дордонија.

Плаво-црни се убрзо враћају у игру, јер је у 20. минуту Ђанпаоло Инћерти смањио на 1:2. Био је то резултат којим је завршено прво полувреме, а у наставку су виђена још три поготка.

Домаћи успевају да изједначе тек што је меч настављен, а стрелац је био Адријано Новелини у 47. минуту. Велики повратак састава који је са клупе предводио Стефано Анђелери, али само за кратко. Одговор нашег шампиона ускоро је уследио.

Најпре је Драган Џајић погодио у 61. минуту за вођство од 3:2, а велику предност црвено-белима пред реванш који је уследио крајем 1968. године донео је Стеван Остојић голом у 82. минуту. Звезда је остварила врло повољан резултат у Бергаму, али од тако квалитетног тима се у то време и очекивало да дели лекције клубовима из земаља са великом фудбалском традицијом.

cz 69

Аталанта – Црвена звезда 2:4 (1:2)

Бергамо, 11. децембар 1968. Судија: Шандор (Мађарска). Стрелци: Инћерти 20. и Новелини у 47. минуту за Аталанту, а Лазаревић у 7, Џајић у 16. и 61. и Остојић у 82. минуту за Црвену звезду.

Аталанта: Клаудио Мантовани, Енрико Дордони, Франко Нодари (Моросини), Амброђо Пелагали, Ђузепе Занибони, Иван Бертуоло, Корадо Настасио, Паоло Лацоти, Серђо Клерићи (Ђанкарло Рофи), Ђанпаоло Инћерти, Адријано Новелини. Тренер: Стефано Анђелери.

Црвена звезда: Драган Рацић, Милован Ђорић, Петар Кривокућа, Мирослав Павловић, Кирил Дојчиновски, Сава Карапанџић, Зоран Антонијевић (Трифун Михајловић), Стеван Остојић, Војин Лазаревић, Јован Аћимовић, Драган Џајић. Тренер: Миљан Миљанић.

Повезане вести

Leave a Comment