Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеОдбојкаОдбојка

Александар Боричић изабран за председника ЦЕВ!

Александар Боричић, председник ОСС, изабран је за новог председника Европске одбојкашке конфедерације, на 36. Конгресу ЦЕВ у хотелу Маринела у Софији, у Бугарској.

Боричић је добио 31 глас, а досадашњи председник ЦЕВ-а Андре Мејер 21 глас. Два листића су била неважећа, а један празан.

Александар Боричић је рођен 26. маја 1948. у Београду. Члан је Црвене звезде од 1962. године. Учествовао је у освајању шампионске титуле 1973/74 и био је члан екипе која је тријумфовала у Купу Југославије три пута. Дрес националне репрезентације носио је 103 пута. Члан је селекције која је освојила бронзану медаљу на Европском првенству у Београду 1975. године, прву у историји наше земље. Са репрезентацијом Југославије је освојио и две златне медаље на Медитеранским играма.

boricic_ok_02

Након завршетка играчке каријере почео је да се бави тренерским послом у својој Црвеној звезди, као тренер женског сениорског тима. Са овом екипом је остварио запажене успехе освојивши четири Првенства Југославије, три Купа Југославије, као и бронзу у Европском купу 1982. Био је селектор сениорске и јуниорске репрезентације Југославије у периоду од 1978. до 1987. године.

Од 1992. године председник је Одбојкашког савеза наше земље, под чијим је вођством репрезентација Србије остварила највећи успех у историји, освајање златне медаље на Олимпијским играма у Сиднеју 2000. године. Националне репрезентације су освојиле бројне медаље на светским и европским такмичењима и Србија је постала светска велесила у одбојци од када је Боричић на челу Савеза.

Један је од оснивача и зачетника идеје о стварању Балканске одбојкашке асоцијације, прве регионалне организације признате од стране ФИВБ и ЦЕВ. Александар Боричић ужива велики углед и поштовање у одбојкашком свету и као резултат тога су дошла и именовања на места потпредседника Европске одбојкашке конфедерације (ЦЕВ) и Светске одбојкашке федерације (ФИВБ). Носилац је великог броја признања, а 2012. године је постао почасни професор спорта на Факултету спорта и физичког васпитања Универзитета у Београду.

Обављао је функцију генералног директора Одбојкашког клуба Црвена звезда, председник Скупштине Спортског друштва Црвена звезда од 2001. до 2006. године и председник Управног одбора СД Црвена звезда од 2010. до 2014. године.

Повезане вести

Leave a Comment