Moja Crvena Zvezda
ВажноДруги пишуКлупска дешавањаКошаркаНајновије

Софо: Имао сам 140 кила са 17 година, свиђа ми се Београд

Софоклис Скорцанитис, најзвучније појачање КК Црвена звезда овог лета је у разговору за „Новости“ причао о прилагођавању у Београду, НБА понудама, да ли му килажа представља проблем… интервју вам преносимо у целости.

ПРОШЛА су скоро два месеца откад је Велики Софо стигао на Мали Калемегдан, возећи се унатрашке на похабаном седишту градског аутобуса. Многи су у томе видели и симболику доласка у Црвену звезду освајача Евролиге са Макабијем 2014, двоструког финалисте тог такмичења са Олимпијакосом 2010. и 2011. „Изгледа све лошије, а каријера у рикверцу“, чули су се коментари.

За Софоклиса Скорцијанитиса, како каже у разговору за „Новости“, они нису новост. Напротив, прилично добро се уклапају у оно због чега је са својих 156 килограма укорачио у рекет црвено-белих – да поново постане Биг Софо без алузије на његову величину и тежину. Досадашњи боравак у Звезди описује као „другачије искуство“…

Углавном сам проводио у клубовима неколико година, пет у Олимпијакосу, четири у Макабију. Старији сам, искуство ми помаже да се лакше прилагодим. Први месец је био тежак, другачији тренинзи, али за сада уживам. Играчи су млади, сви су веома посвећени, невероватно фокусирани, стварају одличну атмосферу и у свлачионици и на терену. Још имају много тога да науче, стекну више искуства. Труде се сваког дана и сигуран сам да ће имати сјајне каријере.

sofoklis-skorcanitis-foto-kkcrvenazvezdars-1440505726-726299

Из искуства извлачи одговор „сви“ на питање о омиљеним саиграчима, а евролигашку групу коментарише с великом дозом самопоуздања.

Група је јака, зато ми морамо да будемо јачи, да радимо више и мислим да ће испасти добро.

Добре ствари очекује и од замене жутог дреса црвено-белим…

Макаби има дугу и славну историју у Евролиги, али мислим да је за мене било боље да сам прошлу сезону провео у другачијој средини. Црвена звезда је прави избор, сви се труде да нешто постигну, а не да се опусте и размишљају о историји. Волим Макаби, уживао сам током четири године у Тел Авиву, али је прошла сезона била мало разочаравајућа. У Звезди имам шансу да пронађем најбољег себе као играча, а истовремено и да помогнем екипи да испуни циљеве.

Многи мисле да је Софо пропустио шансу да у каријери постигне све што је могао. Његова перспектива је другачија и некако људскија.

Постигао сам све што ми је потребно. Имам предивну супругу и децу, финансијски сам обезбеђен. Шта бих могао више да тражим? Наравно, било је много ствари које сам могао да урадим а нисам, због личних погрешних потеза. Једна од њих је неспособност да сагледам своје могућности и више радим на томе. Али, мој живот је добар, посебно у поређењу са многим људима који заиста тешко живе. Због тога не могу да жалим за било чим.

При врху листе ометајућих фактора је проблем са вишком килограма, као стални пратилац његове каријере.

Шта да радим… Са 17 сам имао 140 килограма, на Светском првенству у Јапану 2006, са 20 година, имао сам 148. Такво је моје тело. Дешавало ми се да не тренирам довољно и тада сам имао лоше сезоне, тако да морам да будем опрезан и водим рачуна о свему. Овде радим сваког дана са тренером Драганом (Гачевићем), који ме је довео у одличну физичку форму. Осећам се сјајно, најбоље у последње три године. Захвалан сам на томе и, као што сам рекао, нисам имао никакву сумњу да је Црвена звезда прави избор.

Формулацију да ради по специјалном програму тумачи на свој начин…

Некад радим неке додатне ствари, тако би и требало да буде. Доведен сам да помогнем, морам да одржавам ниво, а желим да се попнем на још виши.

Специјални програм подразумева и специјалну исхрану, због чега су ћевапчићи – шаргарепа на дугачком штапу.

Још нисам пробао српску храну. Сада сам на посебној дијети коју ми је одредио клуб и придржавам се тога.

Због одмора од напорних тренинга нема ни много прилика да дође у искушење, а ни фанови да сретну Великог Софоа.

Не излазим много, осим када идем на тренинг. Некад ми људи приђу да се сликају, веома су љубазни и радознали. Увек сам вољан да им изађем у сусрет.

Ако оствари оно због чега је дошао у Звезду, фанови ће показати много више од љубазности.

Освојио сам првенство и куп у свакој лиги у којој сам играо, све што желим је да играм кошарку на највишем нивоу и да уживам као у најбољим данима.

ОДБИО САМ НБА ПОНУДЕ
У ТАНДЕМУ са Василисом Спанулисом, Схорцијанитис је у полуфиналу СП у Јапану 2006. срушио златне снове Леброна Џејмса, Двејна Вејда, Двајта Хауарда, Криса Пола, Кармела Ентонија… Добио је надимак „Бејби Шек“, али никад се на терену није срео са правим Шеком.
У то време НБА није била у мојим мислима. Имао сам понуде које сам одбио, истински сам уживао играјући у Европи, играјући дербије, важне утакмице са великим ривалитетом, пред феноменалним навијачима, што је за мене суштина и највеће уживање.

БЕОГРАД ИЗ ЖЕНИНИХ ПРИЧА
СОФО још није стигао да обиђе Београд, али су његова супруга и двоје деце у свакодневној патроли.
Заиста им се свиђа град. Када год посети неко место, супруга ми прича о томе, посебно јој се свиђа Кнез Михаилова. Деци се допадају паркови, били су и у некој великој шуми. Када екипа уђе у неку рутину, имаћу више времена да и ја посетим нека места.

Повезане вести

Leave a Comment