Moja Crvena Zvezda
АнализеВажноКлупска дешавањаНајновијеОдбојкаОдбојка

У сусрет новој одбојкашкој сезони…

Остало је још свега неколико дана до утакмице Суперкупа Србије, и почетка нове сезоне за наше одбојкаше. Црвено-бели су прошле сезоне освојили четврту узастопну титулу шампиона Србије, одбранили титулу и у Суперкупу Србије, а имали су успеха и у Европи, где су стигли до четвртфинала Купа изазивача другу годину узастопно. И поред бројних успеха, финансијска ситуација није најбоља, па клуб већ годинама напуштају најбољи играчи, а они новопридошли покушавају да надоместе њихов изостанак, и донесу нове трофеје нашем спортском друштву. Ни предстојећа сезона неће бити изузетак по том питању, а надамо се да ће нови тим смогнути снаге да настави са успесима, и поново обрадује навијаче.

okcz_sampioni_2014-15
Прослава титуле прошле сезоне

Најбољи играч Суперлиге Србије из прошле сезоне, Филип Стоиловић, појачао је пољски Олштин, док је Звезду напустио и Лазар Копривица (Рен), па ће црвено-бели дочекати нови шампионат са новом примачком линијом. Њихов одлазак ће покушати да надоместе Александар Шкрбић, који је стигао из Инђије, као и Душан Стојсављевић (Ђердап). Велико појачање би требало да представља и повратак Немања Јаковљевића, који је носио Звездин дрес од 2009. до 2013. године. Јаковљевић је потом две сезоне провео у иностранству, а постигао је договор са руководством клуба да игра под „отвореним уговором“ док не пронађе инострани ангажман. У тиму више није ни Урош Кецман, док се одласком Немање Стефановића отворило место за новог техничара у тиму, а појачање на овој позицији је стигло из Спартака из Љига – техничар Никола Вељовић. Први техничар екипе је и даље Максим Буцуљевић, који је и капитен тима. Што се тиче позиције блокера, Никола Мунћан се вратио са позајмице, а ту су и даље Вук Милутиновић, Александар Околић и Борис Мартиновић. Александар Околић је добрим играма у нашој екипи постао и репрезентативац Србије, а, између осталог, ове године је учествовао на завршном турниру Светске лиге у Бразилу, као и на Европском првенству у Италији и Бугарској. Околић има дозволу да напусти клуб у случају адекватне понуде из иностранства, а његов останак би у сваком случају много значио екипи у походу на нове трофеје. Најбољи млади играч српског шампионата из прошле сезоне, Александар Гмитровић, и даље је у екипи, као и други коректор тима, Александар Благојевић. На позицији либера је и даље Предраг Јевтић, који је „гурнут у ватру“ прошле сезоне. Наравно, у црвено-белом тиму се увек налазе и играчи прикључени из млађих категорија. Неки од њих су још од раније у првом тиму, а неки ће дебитовати ове сезоне. Поменућемо Илију Лукића (коректор), Вукашина Ђурђевића (примач), Душана Гмитровића (примач) и Алексу Штавлића (примач). У односу на прошлу сезону, у Црвеној звезди више нису ни Милутин Нејић, Данило Павловић и Алекса Брковић. Стручни штаб црвено-белих је остао непромењен, за кормилом је и даље Драган Кобиљски.

Црвена звезда је освајањем титуле првака Србије остварила право да учествује у Лиги шампиона, али се поново одрекла учешћа у најјачем европском такмичењу. На нашу жалост, ово се не дешава први пут – поменуто је већ каква је финансијска ситуација у клубу, а и процењено је да ће тим бити конкурентнији у слабијим европским такмичењима. До сада је Звезда због одустајања од Лиге шампиона учествовала у трећем по рангу европском такмичењу – Купу изазивача, али, ове сезоне ће се такмичити у Купу ЦЕВ – такмичењу другом по рангу, с обзиром да је Војводина добила шансу да се такмичи у Лиги шампиона. Требало би да Новосађани буду главни конкуренти Звезди у домаћем шампионату, а као што је већ напоменуто, управо ће ова два тима отворити сезону утакмицом Суперкупа Србије. Војводину је на крају прошле сезоне напустило неколико кључних играча: Михајло Станковић, Милан Катић, Дражен Лубурић, Вељко Петковић, али је доведено и неколико добрих појачања: Марко Николић (из Партизана), Петар Премовић (Раднички), а у екипу се вратио Милош Вемић. Црногорски репрезентативац и некадашњи играч Партизана, Александар Минић, такође је нови члан Војводине. Наравно, не би требало заборавити ни на „вечитог“ ривала. Ни Партизан није заобишао одлазак неких од најбољих играча из прошле сезоне (поменути Марко Николић, као и Милија Мрдак), али је доста играча из претходне сезоне и даље у тиму, и свакако ће покушати да надокнаде пропуштено из претходне сезоне.

Црвено-бели одбојкаши знају како се освајају трофеји, и управо је њихов највећи квалитет тимски дух и то што су најбољи у тренуцима када је то најпотребније. Нема сумње да ће и ове сезоне покушати да наставе тријумфални низ, а оно што је било карактеристично за њихове утакмице јесте и – недостатак публике, тачније јако мали број гледалаца који их је бодрио. Писано је већ више пута о томе на овом сајту, сви смо ми свесни да одбојка није популаран спорт у Србији, али је заиста невероватно да тим који је донео толико успеха нашем спортском друштву има толико мизерну подршку. Сигурно је да би све било лакше уз навијаче, барем на оним „јачим“ утакмицама, а док се то не деси, остаје нам да се надамо да ће играчи наставити „сами“ да доносе трофеје и освајају титулу. Пред крај прошле сезоне, Црвена звезда се преселила на Бањицу, и била домаћин у УСЦ „Вождовац“, а тако ће бити и ове сезоне.

Утакмица Суперкупа Србије игра се у уторак, 20. октобра у Новом Саду, а исте недеље почиње и Првенство Србије, а наша екипа започиње одбрану титуле у Љигу, против Спартака. Остаје нам само да пожелимо момцима пуно успеха у новој сезони, и да се надамо да ће појачања уз староседеоце успети да наставе тријумфални низ који траје већ неколико сезона. Неће им сигурно бити лако у томе, нарочито имајући у виду да сваке сезоне остану без два-три кључна играча, али верујемо да могу да нас још једном учине поносним.

Повезане вести

Leave a Comment